Как ще се прилагат третите дози на ваксините срещу COVID по света?

СЗО иска първо да бъдат имунизирани най-уязвимите
19 ное 2021 21:30, Нели Христова
61
Как ще се прилагат третите дози на ваксините срещу COVID по света?
Снимка: БГНЕС

Много държави решават да поставят подсилващи дози ваксини срещу COVID-19, макар сред учените да няма единодушие за необходимостта от тях. От своя страна, Световната здравна организация иска първо да бъдат ваксинирани най-уязвимите хора по света.

В САЩ Центърът за контрол и превенция на заболяванията подкрепи в края на септември поставянето на подсилваща доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" за хората от 65 години нагоре, за някои пълнолетни граждани с предшестващи здравословни проблеми и за някои хора, които работят във високо рискова среда.

В Канада Националният консултативен комитет по имунизацията препоръчва подсилващи дози от одобрена ваксина с информационна РНК за хората с умерено или силно отслабен имунитет.

В Европейския съюз Европейската агенция по лекарствата препоръча в началото на октомври поставянето на трета доза от ваксините с информационна РНК на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна" на хората със значително отслабена имунна система, но остави на държавите членки да решат дали останалото население да получи бустерна доза.

Европейските държави, които предлагат подсилващи дози след приемане на пълния курс от съответната ваксина, са: Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Италия, Малта, Норвегия, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Словакия и Испания, припомня БТА.

Белгия, България, Великобритания, Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Литва, Нидерландия, Португалия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария предлагат бустерни дози за хората с отслабен имунитет, възрастните или уязвимите.

Френският президент Еманюел Макрон обяви миналата седмица, че предстои подсилващите дози да станат задължителни за някои възрастови групи, ако те искат да запазят здравните си пропуски. Изказването му доведе до рязко увеличаване на броя на запазените часове за поставяне на ваксини. Според лекари обаче има и други причини за значителното засилване на ваксинационната кампания. Колкото повече време минава, толкова повече хора имат нужда от бустерна доза. Други хора, които не искат да плащат за тестове, се записват за първа доза.

От африканските държави Мароко, чието ниво на ваксинация е едно от най-високите на континента, започна поставянето на трета доза от началото на октомври.

Република Южна Африка каза в края на октомври, че ще предлага подсилващи дози за здравните работници.

Тунис обяви, че ще поставя подсилваща доза 5 месеца след втората доза.

Нигерия заяви, че се опитва да си осигури бустерни дози.

В Азия държавите, които предлагат подсилващи дози, са Бахрейн, Камбоджа, Индонезия, Израел, Южна Корея, Турция, Тайланд, Обединените арабски емирства, Китай и Сингапур.

Австралия започна поставянето на подсилващи дози от ваксината на "Пфайзер" през ноември за напълно ваксинираните пълнолетни граждани.
В Южна Америка страните, които предлагат бустерни дози, са Бразилия, Уругвай, Еквадор, Панама, Чили, Доминиканската република и Салвадор.

Подсилващите дози усложняват усилията за убеждаване на неваксинираните хора да се ваксинират. В САЩ огромното мнозинство от неваксинираните срещу COVID-19 пълнолетни граждани, които имат право да се ваксинират, са хора, твърдо отказващи да си сложат ваксина, а започването на поставянето на подсилващи дози още повече затруднява опитите за убеждаването им, както и за убеждаване на все още колебаещите се дали да се ваксинират.

Проучване на фондация "Кайзър фемили" в САЩ през септември показа, че 71 процента от неваскинираните участници в анкетата смятат, че необходимостта от подсилващи дози свидетелства за неефективност на ваксините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да станат задължително ваксини против ковид в България, на всеки 3 месеца. Без ваксина, да няма право да напуснат дома си.
27
0
 
19
 
! Отговори
нАука брат преди 2 години
"учените нямат единодушие за необходимостта от тях." Обаче в много държави, ако я нямаш и няма фаш сертификат. нАука ли бе да я опишеш?
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас, трета доза. Трябва да мрънкаме три пъти повече. Какво ще правим? Ще мутираме, ще ни порасне трета глава. Леле, не знам, трябва да си сипя още едно.
25
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колективен имунитет не съществува при ковида, защото имунитетът е нетраен. Боледувалите, пак боледуват. Затова се прави и реваксинация. За да си икономисаш боледуването.
24
4
 
22
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Най добре е да се приложат в задните части на ваксарите.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз моята доза 3×100 я дръпнах,утре пак!
22
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо бяха две дози после три, след това четири после никой не знае. Подготвят дори хапчета защото виждат че бъркоча не работи.
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия още ли не са разбрали че от краварите и отрова нещеме. Ако имаше Българска ваксина щях да съм един от първите който щеше да се ваксинира. Сега предпочитам имунната ми система сама да се справи с вируса отколкото да си сложа този краварски блювоч.
20
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички лекари пропагандиращи за ваксини трябва да се накажат със затвор! По-добре без лекари отколкото убиици в бели престилки!
19
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19 В Австрия има една нова антиваксърска, както я наричат медиите, партия, която и в парламента влезе с над 6%. Организират протест във Виена утре и вдругиден в други градове. И там се почва. А продажните медии за Австралия пишат, че били на неофашисти и крайно десни, щото имало няколко скинари в тълпата. Ама скоро ще разберат дали са само скинари и как се ядат сопи, както е тръгнало. Две дози много ги изтърпяха. С локдаун след "спасението" и трети и четвърти "бустери" търпението поизчезна.
18
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приготвил съм на ковид фашагите дозата. Да дойдат да ме ваксинират, първи ще ги ваксинирам завинаги
17
2
 
35
 
! Отговори
Кунчев преди 2 години
Ако си бях боднал третата игла на Пфайзер, нямаше да ритна камбаната! Българи, опичайте си акъла!
16
2
 
44
 
! Отговори
Ще се лее кръв преди 2 години
Ще се лее кръв скоро,в Австралия ще има ескалации,кръвта трябва да е на продажни политици,журналисти и платени доктори обаче,хората ще се запасяват с оръжие и се почва.Дали и това не са предвидилиЧакаме говедата в Западна Европа да се събудят,ако не на третата,на четвъртата доза.Да им светне,че ги въртят на шиш
15
3
 
43
 
! Отговори
Пепи Костов преди 2 години
Не ми пука как и за какво се бодат ваксоманите. Щом това ги кара да се чувстват много яки, добре. Стига да не закачат мен и семейството ми.
14
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15. Щом си само с две дози, какво чакаш? Защо не си вече с трета и само сееш зараза и се излагаш на опасност? Дей гиди и плоскоземния антиваксър, дето не ще да следва цивилизацията и примера на шампионите на ваксините.... Не разбра ли, че след 6 месеца от дозата вече си неваксинирано антиваксърче и заради такива като теб Германия, Австрия, УК и т.н. са пропищели и болниците са по-пълни от преди ваксината, а умрелите са повече от всеки предишен пик?
13
1
 
8
 
! Отговори
Фандъчка преди 2 години
До Анонимен Като почнеш да виждаш лилaви улични лампи, по-добре не минавай под тях.
12
0
 
8
 
! Отговори
Кунчо Метавселената преди 2 години
До Щерю В Метавселената нямаш нужда от дози.
11
1
 
23
 
! Отговори
така е преди 2 години
''Проучване на фондация "Кайзър фемили" в САЩ през септември показа, че 71 процента от неваскинираните участници в анкетата смятат, че необходимостта от подсилващи дози свидетелства за неефективност на ваксините.'' Кратко и точно казано!
10
1
 
16
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
СЗО, в която съм най-голям инвеститор, иска да имунизира първо най-уязвимите защото здравните грижи зз тях струват най-много и би било най-изгодно икономически първо да се отървем от тях първо - още повече, че те произвеждат нищо и не плащат данъци.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кунчо. Явно отива да има редовна примерно на 3-4 месеца. Засега държат, че 6 били достатъчно, ама третата ще наблюдават да не държи по-малко. Австрия препоръча и на 4 да си сложи, който иска. Та спокойно. Вапците ще си се бодат и през 5 минути и ще викат колко са лоши антиваксърите, дето заради тях е боденето.