Протест срещу ограниченията за неваксинираните в Чехия

Целта на мярката е да насърчи чехите да се ваксинират
23 ное 2021 07:45, Елка Василева
41
Протест срещу ограниченията за неваксинираните в Чехия
Снимка: архив, БГНЕС

В чешката столица Прага се проведе протест срещу ограниченията за неваксинираните срещу ковид хора в страната, които правителството наложи на фона на сериозното увеличение на новите случаи на коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Стотици хора преминаха по улиците на града. Те скандираха "Свобода!" и отхвърлиха опитите на чешките власти да накарат населението да се ваксинира.

Демонстрантите нарекоха "предатели" премиера Андрей Бабиш, министъра на здравеопазването Адам Войтех и водещите епидемиолози в страната.

За разлика от подобни протести през уикенда в Нидерландия и Брюксел митингът премина мирно. Демонстрантите обаче бяха по-малко, отколкото на аналогична проява миналата седмица, отбелязва АП.

От вчера в Чехия хората, които не са ваксинирани срещу ковид или не са преболедували причиняваното от новия коронавирус инфекциозно заболяване, нямат право да влизат в барове и ресторанти, да ходят на фризьор, да посещават музеи и да се настаняват в хотели. Отрицателни тестове вече не се признават.

Целта на мярката е да насърчи чехите да се ваксинират. Напълно ваксинирани срещу ковид са 58,1 процента от населението на страната - под средното за Европейския съюз равнище от 65,5 на сто.

Новите случаи на коронавирус се увеличиха рязко в последно време, като рекордът бе подобрен два пъти през изминалата седмица. Вчера чешкото здравно министерство съобщи, че броят на заразените на 100 хиляди жители за първи път е надхвърлил 1000.

От началото на пандемията в Чехия, с население от 10,7 милиона души, са потвърдени повече от 2 милиона случая на коронавирус. Над 32 хиляди от заразените са починали.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
63
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде в болниците и в моргите, над 90% са неваксинирани. Ясно като бял ден! Антиваксърите страхливци погубват Европа.
13
4
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Целта на мярката е да насърчи чехите да се ваксинират." В грешка сте , целта на мярката е да ги принуди ,насърчаване е когато получиш нещо насреща ,като облага ,тук получаваш ограничение .
12
2
 
37
 
! Отговори
даа преди 2 години
А нещо за Унгария да напивете ,как са със статистиката за ковитпландемията???????
11
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отрицателни тестове не се признавали... А ваксиниран с положителен !? Ко прайм а?
10
6
 
88
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Целта е правителствата да абонират гражданите си за фарма фашистите. После боц,боц на всеки 3-6 месеца и така докато тялото откаже. Хоп, няма човек. По-малко се консумира, по-малко са произвежда, по-малко се замърсява, само "господарите" ще използват кола и самолет. Зелена сделка, зелено енергия, зелен сертификат, лабораторно месо. Всичко с грижа за робите.
9
5
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В така наречените "бедни страни", сред които сме и ние, процентът на ваксинирани е нищожен. Точно в тези страни има спад на заразените. В страните, в които се правеха най-строги локдауни и населението масово е ваксинирано в момента са на кота 0 със справянето с ковид. Справка за тези данни може да направи всеки в сайта на СЗО. А който е запазил способността си да мисли ще разбере и връзката.
8
3
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как на един и същ тест се признава положителен резултат, а отрицателен НЕ? Сега снана ли ви ясно, че тестовете са напълно безмислени, а за ваксините се надявам и те да са просто безмислени, дано не се окажат смъртоносни
7
5
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не се бяха появили ваксините, ковид истерията отдавна да е приключила и да сме забравили. Но ваксинираните разнасят вируса-заразяват се и заразяват навред. Отгоре на всичко получават официално позволение и привилегии, за да го правят. Ето, аз като нямам ваксини, си седя вкъщи и от там си работя, спазвам си мерки, не се срещам с никого, което не е добре, но какво да се прави и нищо не разнасям. Освен, че съм в прекрасно здраве и дори да си пъхах носа навсякъде, никого нямаше да заразя. Но на.
6
4
 
75
 
! Отговори
Армагедон преди 2 години
"Целта на мярката е да насърчи чехите да се ваксинират"Не се пише да ги насърчи, а да ги принуди!
5
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има по цял свят! Свалете си телеграм и влезте в която и да е голяма група за видеата с милиони хора по улиците (които т.нар медии не показват!
4
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все по-интересно взе да става с тоя COVID. Всяка една държава имаше 2 год. да се подготви дори и за лош сценарий на COVID. Обаче всички слушаме американските "учени"
3
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оффцете дето сега се бодат с първа и трета доза, масово се разболяват. Та има покачва на заболели заради разни хипохондрици!
2
5
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Отрицателни тестове вече не се признават." А положителните защо се признават?
1
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е добре. Стават все повече. Докато не увисне някой за коледна украса.