Новият вариант на COVID приковава вниманието, но не трябвало да се паникьосваме

Проф. Александрова: Колективният имунитет е трудно осъществима задача
26 ное 2021 09:14, Нели Христова
136
 Новият вариант на COVID приковава вниманието, но не трябвало да се паникьосваме
Снимка: БГНЕС

Вирусът продължава да се променя, новият вариант приковава вниманието с големия си брой мутации - над 32, за сравнение "Делта" вариантът има само 16. Намира се в шипчето, може да бяга от имунния отговор, точно срещу шипчето са насочени неутрализиращите антитела. Това не трябва да предизвиква паника, заяви вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова.

Още по темата

По думите ѝ е важно прилагането на ваксината да стане в широк мащаб и в много кратък срок.

"Колективният имунитет е трудно осъществима задача, заради големия брой мутации, вече трябва да постигнем защита в над 85-90 процента от хората, ще има нови варианти на вируса във всички случаи", допълни проф. Радостина Александрова в интервю за БНТ.

Тя подчерта, че трябва много стриктно да продължим да спазваме останалите ограничителни мерки.

Световната здравна организация свиква днес извънредно заседания във връзка с новооткрития в Южна Африка и Ботсвана щам на коронавируса.

Според учени от Южна Африка новият вариант на COVID-19 е с множество мутации, което го прави много опасен. Вариантът, който носи научния номер B.1.1.529, има около 32 мутации. Досега е установено, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора. Много от тези мутации са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в S (Spike) протеина, отколкото всяка предишна версия. Сред ключовите мутации цели четири позволяват на вируса да избягва антитела, а една мутация му позволява да ускори разпространението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
18
 
! Отговори
Матю Периев преди 2 години
Купувам кисело зеле, ракия и свинско месо, с други думи зимнина. Бюджет - 1000лв.
71
0
 
30
 
! Отговори
Пич преди 2 години
*** няма нужда от паника, те хората са го планирали да ни удари следващата есен. Тъкмо ще сме победили варианта Делта и ще се окаже, че ваксините, лекарствата и сертификатите не действат на новия щам. И отново ще имаме тежка зима и локдаун, и отново ще трябва да се ваксинираме с нови ваксини... та така... Всичко си тече, както е планирано. Тия дето управляват планетата ни предупредиха, че вече това ще е новото нормално - от щам на щам.
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е вирус а организъм който мутира и се развива, ваксината е един вид средството с което се зачева този организъм, и с времето ще расте и ще се дели като клетка и направо не ми се мисли кво са ни замислил тези в биолабораториите на наса
69
5
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Абе всеки ден ни занимавате с Ковида, а от два дни говорим за катастрофа, която май се отнася за цялата ни държава, кажете нещо за тези дето редят правителство и за факта че от началото на годината правителството на служебната Хунта е изтеглило 3,8 милиарда заем, за което никой не ни информира ... някой ще ни даде ли отчет за тези пари, с куфари или човали ги изнасят или се обръщат в кюлчета за да пълнят нечии чекмиджета. Кажете каво решиха Румен Овч. и Румен Гечев от заверата на Кирчо и кокорчо
68
3
 
28
 
! Отговори
K преди 2 години
А хората с естествен имунитет ще имат по-добра защита от ваксинираните, защото имат и други антитела, а не само срещу протеина, където е възникнала мутацията. Локдаун за ваксинираните!!!
67
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувалите може да си го преместят в другио крачол тоя нов страшен щам. "Защитените" да му мислят. Предлагам да си преглътнат напомпаното от ТВ его и да потърсят начин за ранно лечение с лекарствата, които се опитват да забраняват по света. Познайте защо ги забраняват.
66
1
 
20
 
! Отговори
Маг Витанов преди 2 години
Гледам на ръка, кафе, боб. 120 еуро на сеанс.
65
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам билки за мъжка сила и зачеване. Ако не ви помогне - замествам.
64
1
 
23
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
A ве тия ненормалници може да си измислят мутации до безкрай
63
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още една забележка- именно масовата ваксинация и въвеждането на зелените сертификати изглежда като продукт на паника. Време е за спокойни, зрели решения по този проблем и се надявам българските специалисти най-сетне да проявят необходимото самочувствие и да приложат иновативни решения, базирани на синергията между конвенционалната, алтернативната и природната ни медицина.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безпрахово шкурене на паркет,лакиране,цена по договаряне!
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекувам от уплах, нощни напикaвания и паник атаки придружени с разстройство. Дърпам уши и пиша с химически молив против заушка.
60
2
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Веселете се пичове, отпуснете тези души и се веселете . Те идват за вас, за душите Ви, за телата Ви. Да не Ви пука.
59
3
 
20
 
! Отговори
Дървен философ преди 2 години
До Анонимен----Часовникът отбороява последните дни на неграмотниците и религиозниците. Идващият щам ще помете и млади и стари дървени философи останали незащитени с ваксина. И ще остане Земята по-чиста и с по-интелигентно човечество.----То часовника на тая биологична бомба дето си я инжектора отдавна тиктака в теб. Та стискам ти палци да доживееше да видиш "по чиста Земя и по-интелигентно човечество". Аз ще си пробвам силите и срещу новия щам. Старият го изкарах без някакви сериозни оплаквания.
58
25
 
3
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Ваксините са най-доброто средство, но хората са *** и не могат да разберат, че требе да се ваксинират на всеки 6 месеца.
57
2
 
10
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Преинсталирвам уиндолс в Пловдив и региона - 40 лв.
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам бидони за кисело зеле-25,50,60,100,160 литра!
55
2
 
22
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Кога ще напишете, че Ангел Кунчев вече не е държавен здравен инспектор от 17.11.2021? Защо криете и се правите на 2 половина все едно нищо не е станало вече 10 дни?
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До53 Стаята,имали собствена баня и в кой град е?
53
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както отдавна предупреждаваше д-р Робърт Малоун (изобретателя на иРНК технологията), че всеобща ваксинация повреме на пандемия ще доведе до високо-резистивни на ваксината щамове, но безумието взе превес.