Проф. Александрова: Появата на Омикрон не е повод за паника

Най-много са заразени млади хора, предимно мъже, обясни тя
29 ное 2021 17:30, Анисия Иванова
80
Проф. Александрова: Появата на Омикрон не е повод за паника
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Появата на новия вариант на коронавируса „Омикрон“ в Южна Африка е притеснителен, но в никакъв случай не е повод за паника. По-голямата част от мутациите на новия вариант са в механизма, чрез който вирусът се свърза с човешките клетки, което може да окаже влияние как имунната система реагира на вируса. Докато вирусът се предава от хора на хора, ще възникват нови варианти, но за момента вирусът не е толкова изменен, че да се говори за напълно нов щам, за който ваксините може да не са толкова ефективни. Списъкът на страните, в които е открит новия вариант, най-вероятно ще се увеличи. Това заяви проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Една част от тези мутации са ни познати от други варианти. Притеснително за специалистите бе, че за някои от тях вече се знае, че могат да направят вируса по-лесно предаваем от човек на човек и да му помагат да избягва до някаква степен имунния отговор, създаден към предишни варианти или от ваксините, с които разполагаме.“, обясни гостът

Още по темата

Това че вариантът може да се разпространява по-лесно, не го прави по-опасен – за момента нямаме подобна информация, уточни Александрова. Бета вариантът на коронавируса се справяше най-добре с човешката имунна система, но не успя да се разпространи особено извън Южна Африка, където бе първоначално установен, напомни тя.

Въпреки че боледуват по-леко, децата могат да се разболеят много сериозно, предупреди тя и добави, че те са особено уязвими, ако имат съпътстващи заболявания.

По предварителна информация потвърдените случаи на „омикрон“ варианта не са много, но нарастват. Особено засегнати са хора в по-младата възрастова група – 20–30-годишни, които са най-силно социално активни и с най-ниско ваксинационно покритие, каза Александрова.

Докторите от Южна Африка, които имат опит с новия вариант от първа ръка, споделят, че най-много от заразените са млади хора, предимно мъже, от които около 60% не са били ваксинирани.

Много е рано да се правят заключения, предупреди Александрова и добави, че макар заболелите от новия вариант да са предимно от една група е важно да се види какво ще стане, когато вариантът достигне по-възрастните.

Появата на този нов вариант изважда темата доколко са валидни ваксините като продължителност. Не трябва да се изненадваме от различните варианти и може да се наложи и поставянето на повече от три дози, каза Александрова.

Не бива да се бавите, ако сте ваксинирани и е време за поставяне на усилваща доза, каза специалистът и призова за много добро спазване на мерките.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Къде е Кунчо? преди 2 години
Абе къде е Кунчо?! (не)Искрено се притеснявам (надявам) за него да не се окаже че е умрял?!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините, които всъщност не са, се провалиха тотално. Пълен шовинизъм, комунизъм и фашизъм с неистова пропаганда и терор не могат да прикрият пълната катастрофа.
70
0
 
3
 
! Отговори
АнатемаНаСДС-Чумата преди 2 години
Появата на СДС-Чумата също уж не беше повод за паника,а до къде ни докара!?
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторката от ЮАР е наблюданала само 20 болни- деца и много млади хора. То в Африка средната възраст на населението е 14 години. Да видим възрастните как ще го карат. Неваксинирани . Тогава ще се разбере.
68
1
 
3
 
! Отговори
Апокалипсис Сега преди 2 години
Къде е Кунчев? Да не го е блъснал автомобил на път за работа?
67
1
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
В Англия вече не признават сертификати, тя трета доза ще ме кара да слагам.
66
4
 
1
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
До Анонимен---------Антиваксъри, готови ли сте за Омикрона? Пригответе се, няма време. Скоро пристига с полет от Лондон нулевият пациент. После сте вие.---------Чакам го с гол в ръката ..... НОЖ!
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да не е повод за паника. Нали ще натискате за бодежи. Да убивате хората. Де.й.ба ваш.та на.*** продъ.не.на
64
1
 
8
 
! Отговори
ОМИКРОН преди 2 години
Е КРАЙ НА ПАНДЕМИЯТА! ПО- ЗАРАЗЕН, НО ПО- БЕЗВРЕДЕН. НЯМА БОЛНИ С ОМИКРОН В БОЛНИЦА СПОРЕД ЛЕКУВАЩАТА ГИ ДОКТОРКА В Ю. АФРИКА! ТОВА Е ЕСТЕСТВЕНОТО ЕВОЛЮЦИОННО РАЗВИТИЕ!
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксър: Аз съм прекарал алфа, бета, делта, че омикрон ли няма да прекарам? Алфа, бета, делта са в мозъка ми, трябва им четвърти за белот.
62
15
 
5
 
! Отговори
До мангъровци преди 2 години
Грандиозния безсмислен самоубийствен експеримент, бг патент , да боледуват натурално, продължава . Дори Ботсвана и ЮАР имат повече ваксинирани от България. Всички ваксштират и децата, освен в България. Родителите хвърлят децата си на ковида без да им мине окото.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с Кунчев, къде е? Нали днес се връщаше на работа.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще преброим труповете от този палавник Омикрон. Няма паника. Ще видим какво ще стане.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда. А защо всички държави се затвориха и анулираха всички полети до Африка тогава?
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксъри, готови ли сте за Омикрона? Пригответе се, няма време. Скоро пристига с полет от Лондон нулевият пациент. После сте вие.
57
2
 
2
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Ама разбира се,че не е опасен!!! Просто евреите ще стават по-богати!!!
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Александрова да не се тревожи за ковид. Да се пази повече от свински грип.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24. Да, ама не. Купи си истински речник или се научи на какво можеш да вярваш в интернет. Мастит = изтъкнат, авторитетен, влиятелен, уважаван
54
4
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Ще добавя към 50, че са и злобни. А злобата е признак на лошо възпитание и нисък интелект. Това няма общо с гледането на кокошки.
53
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите антиваксъри ще го прекарат 2-3 пъти и ще го опитомят. Даваме от нас няколко хиляди антиваксърски жертви в името на науката и човечеството.