СЗО: Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици

Многото мутации правят вируса по-преносим и опасен
29 ное 2021 11:03, Петя Славова
218
СЗО: Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Световната здравна организация определи вероятността за по-нататъшно разпространение в световен мащаб на щама Омикрон като висока, съобщи Ройтерс.

СЗО допълни, че общите рискове, свързани с появата на новия вариант на вируса, се оценяват като много високи.

"Новият щам на коронавируса Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици", се казва в изявление на СЗО.

Още по темата

Големият брой мутации (32) може да направи вируса по-преносим и опасен, допълва СЗО.

Организацията призова за ускоряване на ваксинацията на населението на страните поради появата на новия щам.

Преди няколко дни учени съобщиха за появата в Ботсвана и Южна Африка на щам на коронавирус B.1.1.529, който съдържа 32 мутации в S-протеина, необходим на патогена, за да заразява клетките. Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че този вариант е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения. Експертите предполагат, че B.1.1.529 първоначално се е развил при имунокомпрометиран човек, вероятно болен от СПИН или ХИВ, предава БГНЕС.

По данни на чуждестранни медии в Южна Африка са потвърдени около стотина заразени. Има няколко случая в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия и вероятно в Нидерландия и Австрия. Всички тези случаи са вносни.

На извънредно заседание в петък Световната здравна организация обяви B.1.1.529 за "тревожен" и го нарече "Омикрон" - по името на 15-ата буква от гръцката азбука. Европейският съюз и много други страни забраниха влизането на хора от някои африкански държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
13
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
За този щам Омикрон различни мнения има ...казаха че след 2-3 седмици ще се има някаква престава за него..а всички "специалисти" започнаха да коментират ..
86
6
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
сайта събира обаче невероятни гении :D
85
2
 
22
 
! Отговори
сто преди 2 години
Поредната манипулация, с която искат да обяваят естествения имунитет за безсмислено нищо, да "вземат" истинския имунитет на преболедувалите и да ги насилят да се ваксинират. А и как до скоро обясняваха, че всеки последващ нов вид на вируса е по-заразен, но все по-малко опасен, а сега изведнзж - ново пет. И по времето на бай Тошо нямаше такава манипулация и пропаганда.
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КовидоСпин.И двата вируса са лабораторни.
83
0
 
10
 
! Отговори
Брр преди 2 години
ВСЕКИ вирус може да доведе до сериозни последици, ако не се лекува Правилно!!!
82
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Донерджак - може да се каже. Мисля, че се казваше визионер. Много фантасти като него, Оруел, братя Стругацки, Азимов, ако щеш и Толстой с Хиперболида на инженер Гарин, Голдинг и Антъни Бърджес са имали такива прозрения. Особено последния.
81
1
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
А служителите на СЗО които изнасилваха нигърки в Африка как са?Тях хвана ли си вируса?Няма как човек да не вярва на тая компрометирана СЗО която се занимава само с далавери и изнасилвания!Изобщо не ви заразяват нарочно с ваксините си!Хаха!
80
3
 
10
 
! Отговори
Журналисти идиоти преди 2 години
ако хванете рак, спин и сифилис най-вероятно ще умрете, но и да не ги хванете пак ще умрете. Не разбирам защо насаждат само такива депресарски статии без да са изследвали още вируса. Този журналист трябва да го осъдят на 10 години затвор. цялата статия е ако те погледна може черния дроб да ти се разложи и да умреш. не е доказано че става ама има такава вероятност, сега всеки който ме види да бяга далече за да не умре ...
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77 Ако си направите проучване, ще разберете, че те нямат деца.
78
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден ново двайсе..Тия от СЗО само се чудят вече какви глупости да измислят само и само да поддържат паника и да плашат гаргите...Докато занимават икуствено хората с псевдоглупости цялата икономика ще бъде преразпределена под носа на всички и е много ясно, че не нардоа ше се облажи от баницата.След 10 дена ше кажат,че ся не излязъл омикрон , ами х*ймикрон, после още 10 дена муймикрон, аймикрон, маймикрон.....АЙСИКТИРМИКРОН вашта м******
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо почакайте. Това е само загрявка. Следващия щам Тутанкамон ще бъде нещо невиждано. Ще тръгне от египетски камилар-екскурзовод. Ще е страшна работа.Иначе истината е:По страшен от спина, по жилав от рака, сега за сега се оказва ПРОСТАКА.Р. Ралин
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте ми децата им на тия фашияги от СЗО,да ги удара там къде най много ще измякат ако ще на електрическия стол да ме сложат после!!
75
1
 
18
 
! Отговори
Инфо преди 2 години
СЗО и журналята в България да се разберат кой какво говори, публикува и т.н. както и да вземат и да решат с каква информация излизат. И стига публикували мигове, легенди и предсказания. Превърнахте се в литературен клуб...вместо сериозна научна организация!!!
74
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Възмутен Голям епидемиолог се извъди. Големите мутации не стават във ваксинирани, а в имунокомпроментирани, където вируса може да стои жив и да се бори с имунната система дълго време. Но не е като да очаквам да го знаеш.
73
7
 
2
 
! Отговори
39 млад герберас преди 2 години
Фигуранта Радев го донесе тоя вирус от Южна Африка още през пролетта с цел да изчегърта ГЕРБ и Бойко ама те са неизчегъртаени а Радев е зелен чорап и фигурант и като се върне Бойко ще го унищожи тоя вирус и ще вкара в затвора фигуранта Радев
72
1
 
14
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Данните ясно показват, че е по-заразен, но предизвиква леко заболяване с изграждане на висококачествен естествен имунитет. Това е нормалната еволюция на вирусите - стават все по-заразни, но и все по-безобидни докато в един момент се стигне до масова безсимптомна инфекция както е станало примерно с африканската чума при дивите *** в Африка.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Некъф Да, не като вас, които сте големите разбирачи, разконспирирахте всичко, най-големите сме българите, мачкай Гришо!На първо място по смърт, на последно по ваксинация.
70
1
 
29
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Колкото повече"ваксинирани" толкова повече мутации на вируса,толкова повече заразители и толкова повече народ с убит имунитет!Тия ковидфашисти докога ще лъжат?
69
2
 
25
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Останах ли хора да им вярват на тия от СЗО където са на хранилка към производителите на ваксини!!!
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па я сам са скрил дома под миндеро и докато тоа вурс не си оди нема да излаям. А да видим дали па ше *** фани.