Ваксинирането при децата до 12 години - доста дискусионно

Те боледували леко, шансът за услужения при тях бил минимален
29
Ваксинирането при децата до 12 години - доста дискусионно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трябва много внимателно да подходим с ваксините срещу COVID в групата между 5 и 12-годишна възраст, особено ако новият вариант Омикрон не засяга по-често и по-тежко децата, трябва да се съобразим. Това мнение изрази пред БНР д-р Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.
За децата между 12 и 17 години ваксинирането е оправдано, смята специалистът. По думите му това става с дозата за възрастни.

Още по темата

„Но за групата между 5 и 12, като имаме предвид, че все пак не всичко знаем за ваксините, и като имаме предвид, че тези деца боледуват леко и шансът да имат тежки усложнения е относително минимален, въпросът е доста дискусионен – не само за България – в нас по принцип дискусия няма, ние сме против ваксините, но и в САЩ и в Израел има педиатри, включително водещи, които не са съвсем съгласни, че тези деца трябва да се ваксинират. Макар че препоръките на СЗО, на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ и на Европейската агенция по лекарствата са еднопосочни“, каза д-р Лисички.

„Действително децата боледуват леко, особено тези между 5 и 12-годишна възраст. Израел пуснаха една статистика, че те имат от началото на пандемията фатално завършили деца с COVID само 150 на фона на милиони боледуващи. И въпросът тук е трябва ли да жертваме децата си, за да осигурим комфорт на възрастните. И на този въпрос не съм убеден какъв отговор ще може да се даде“, подчерта той.

На въпрос има ли интерес за ваксиниране на най-малките деца от тази възрастова група, педиатърът поясни, че на практика интересът е минимален, за ваксиниране.

Запитан за страничните ефекти от ваксините при децата, д-р Лисички уточни, че те са обичайните, но при едно дете се е наложила хоспитализация, защото е било с главоболие и повръщане след поставена ваксина срещу коронавируса.

„Рисковите групи на хроничните заболявания трябва да се ваксинират по принцип, добре е да се ваксинират“, допълни той.

Относно интереса към противогрипните ваксини д-р Калин Лисички призна, че по принцип за грипа в България антиваксърството е водещо.

„Ние по правило имаме и за възрастните много нисък процент имунизирани за грип и предните години, не само сега. Някъде около 3-3,5%, не повече, от българите се ваксинират срещу грип. Прави ми впечатление, че тези, които имат две дози например на „Пфайзер“, те питат и за трета бустерна доза, те питат и за грипни ваксини. Останалите не се интересуват“, каза д-р Лисички.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
До Пенка преди 2 години
Я без да завиждаш на хората с деца. Очевидно нямаш такива, като не искаш да преподава марш на борсата. Учителят освен да преподава трябва и да обича децата а не да ги мрази. Качества, които явно не притежавате. Заради такива еденици, като вас се слага етикет на останалите преподаватели.
23
5
 
0
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Kое му е дискусионното? Ефективност срещу заразяване 91%. В Южна Америка някои държави ваксинират и 2 годишни. Това е начинът, иначе ще се въртим до безкрай в коронавирус реалност. За всички и навсякъде вече е ясно, че случаите растат след започване на учебната година. Ако децата са ваксинирани, вирусът ще циркулира по-малко и нещата ще са под контрол.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" И въпросът тук е трябва ли да жертваме децата си." Щом думата е ЖЕРТВАМЕ, работата е сериозна и тези които си ги поставят на тях и на децата , дано разберат значението на думата. Поблема си е общо взето техен.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта е стерилитет, не да ги пази от грип.
20
1
 
13
 
! Отговори
Майка ти преди 2 години
Трябва да си голям садист и болен мозък, за да искаш да бодеш деца до 18год със съмнителна субстанция, за вирус от който те не боледуват и умират. Като статистиката при тях е 0% какво искаме да постигнем - минус безкрайност ли?! А знаем ли какви са дългосрочните ефекти върху един млад организъм? Не!!! Когато лекар каже, че одобрява да се боцкат деца да знаете че не е никакъв лекар, а си е продал душата на дявола за пари.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теб специално няма какво да те ваксинираме. Направо да те "намалим" започвайки от главата а? Да не отлагаме неизбежното.
18
1
 
5
 
! Отговори
Били Спасителя преди 2 години
Важно е да се ваксинират и децата, защото населението не може да се намали само чрез намаляване броя на възрастните. Също така, както знаем, крушата не пада по-далеч от дървото. Ако не ваксинираме сега децата на ваксинираните, след време сами ще поискат да бъдат ваксинирани. Ненужно е да се отлага неизбежното.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко да е дискусионно? За дискусия трябват поне две мнения. Дефакто обичайните плюли си на съвестта и титлите лица се изреждат в студиата на най-сервилните и политкоректни *** да ни обясняват колко важно е децата бла бла .... Няколко измислени захаросани репортажи с щастливи ваксинирани деца и готово. Първите овце потеглят към ваксинационните пунктове (вече 'детски' с нарисувани зайчета и мечета). Отново бодряшки репортажи в стил "Нищо страшно няма' и стадото само тръгва към кланицата.
16
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ ВАКСИНАТА: АКО ТРЯБВА И ПО 30 ПЪТИ ЩЕ ГИ БОДЕТЕ! ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА, ПАЗЕТЕ , ДЕЦАТА ПАЗЕТЕ!
15
0
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЦ ГЕЙТ/С: ИМАМ СТРИКТНИ ГРАФИЦИ И ГИ СПАЗВАМ! АКО НЕ НАБОДЕТЕ ДЕЦАТА, ТОГАВА БРОЙКАТА ЗА НАМАЛЯВАНЕ ЩЕ ДОЙДЕ ОТ ВАС! ИЛИ ТЕ ИЛИ ВИЕ!
14
0
 
6
 
! Отговори
9 преди 2 години
Услужение....мале мале
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня от центъра за заразни болести на САЩ каза на глас, това което не трябваше да казват управляващите. "Няма как да знаем какви са дълготрайните странични ефекти при децата, докато не почнем да ваксинираме деца." Не сме правили нито едно проучване ама дайте да бодем, за да вземем по $5 на игла и да цитирам Иван Дрого от Роки "If he dies, he dies".
12
0
 
14
 
! Отговори
Dead? преди 2 години
Аве това е да живееш в интересни времена... Е случи ни се... Вече света няма да същия...
11
2
 
16
 
! Отговори
разумен преди 2 години
НЕ рябва ли да жертваме децата си, за да осигурим комфорт на възрастните!!!
10
1
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЦ ГЕЙТ/С: ДИСКУСИИ ВСЯКАКВИ ПРЕУСТАНОВЕТЕ И НЕЗАБАВНО ДЕЦАТА БОЦНЕТЕ!
9
5
 
22
 
! Отговори
K преди 2 години
В никакъв случай. Децата карат вируса като лека настинка. Изобщо за хора под 60 г. е безсмислено да се натискат да се ваксинират.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами дайте направо да ги ваксинираме бебетата още докато са в утробата на майка си, ненормалници такива!
7
3
 
38
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Оставете децата на мира и ги пуснете на училище *** такива!
6
2
 
24
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Точно така - услУжнения; иначе трият коментарите на далеч по-грамотните от тях!
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност ваксинирането е с ГМО бълвоч е по-рисковано, отколкото полезно при всички непълнолетни.