Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун

Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, каза директорът на 119 СУ
Обновена: 1 дек 2021 12:09 | 1 дек 2021 12:09, Елка Василева
259
Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа“. Това каза пред bTV Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

„Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички“, смята той.

Още по темата

„Връщането на училище от 1 септември е свързано с промяна на учебните планове, изчистване на излишната материална част в учебниците, със стабилна промяна на графика на учебното време“, отбеляза още Диян Стаматов.

Според него много малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците. В бюджета няма средства за финансиране на такива тестове, а на финала на бюджетната година няма и откъде да има.  

По думите му друга възможност е това да се финансира от родителите, но не трябва да се забравя, че сме в криза и всякакви експерименти водят до опасности.

„Тестването трябва да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче трябва да направят антигенни тестове само в лаборатория, в която те преценят, за да представят сертификат. Ако тяхното организиране е достатъчно ясно и планирано, тогава директорът би могъл да се обърне към лаборатория, за да намали цената на теста. Това обаче е едно договаряне съвсем на търговски принцип и отново средствата трябва да бъдат предоставени от самите родители“, обясни Диян Стаматов.

„От началото на тестването на малките ученици имаме само два положителни теста за коронавирус“, съобщи той.

„9% от учениците са ваксинирани, около 3-4% имат антитела, около 4-5% са преболедували и около 10-15% имат възможност да провеждат тестване със собствени средства. Това е един малък процент, но не трябва да се забравя, че тези проценти са променливи, а когато започва учебен процес, той не може да бъде лъкатушещ“, посочи Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
До До Не е проблем о преди 2 години
Учителството си е като майсторлъка и таланта, трябва да имаш нещо вродено което ти помага да станеш добър в работата. Всички останали са повече или по-малко посредствени, но пък имат голямо самочувствие и се смятат за по-висша прослойка от учениците.
41
0
 
4
 
! Отговори
До Aнонимен до 26 преди 2 години
Чак 50 години назад не сме. Обобщенията са вредни по-принцип, има и много добри учители и такива, които са добри, но се отказаха от професията. За другото си прав.
40
5
 
11
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
Всичко е верно. Само за маските не съм съгласен. И абсолютно не съм съгласен. Напротив трябва да се задължат хората да носят по-висок клас маски. Това ще свали много коефициента на заразяване.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички бг медии са задръстени от полу и тотална зикова неграмотност. същото е и с 80 процента от научното кадро. Тези кадри цял живот ще си останат недодялани. Никой не им търси сметка как говорят и пишат, ча на тях пък им растат ушите, че са пъпЪ на вселената. Психиатричен проблем при всички наши хора с гръб.
38
0
 
10
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Най-накрая да се изправи някой и да каже, че светло бъдеще няма да има. Януари като тока стане 40 стотинки киловата, гледай какво шоу ще стане. И на децата стана ясно, че тук живот няма.
37
4
 
8
 
! Отговори
До Не е проблем он-л преди 2 години
Айде стани ти учител, като си такъв разбирач и даваш толкова много акъл. Отстрани е много лесно да се критикува, ама влезеш ли в час да преподаваш, ти давам точно 3 дни макс. Така че по-кротко с плювните и обощенията.
36
15
 
5
 
! Отговори
Просто решение преди 2 години
1-во 100% ваксинирани учители - дайте пример като се оплаквате. 2-ро всички родители и деца над 12 години ваксинирани, а на тези родители, които не са ваксинирани децата трябва са тествани всяка седмица.И всички на училище - толкова е просто ;-)
35
3
 
6
 
! Отговори
До Не е проблем он-л преди 2 години
До Не е проблем он-лайнДа така е, аз също забелязах че учителките нямат никакъв индивидуален подход а просто действат като роботи, а понякога и като нервирани роботи.
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускайте ги всички ученици на училище. Тъкмо ще прочистят школата от дъртите даскали. Пък дали ще дойдат млади е ... много съмнително!
33
1
 
4
 
! Отговори
бай ху преди 2 години
Бъдещето ще е (и е) тежко, защото тези дето са учили, с изкл. на програмистите, вземат малко пари. Дали са били присъствено или отсъственоя, мяма значение. Оправете заплатите на висшистите да 5-7000 и нагоере и елате да видите. Ама простите не искат и не дават! Еле малко се отпушиха сега нещата, в смисъл на свободна инициатива.
32
1
 
5
 
! Отговори
Aнонимен до 26 преди 2 години
Има научна литература, за онези, които имат интерес и искат да разбират, има чуждестранни медии, и много способи изобщо човек да се информира. Но ние сме назад в образованието, на 50 години поне назад от Европа, и по методи на образование. Всички са виновни. Учителите бяха компрометирани от арогантни родители, и ниско платени. Днес масово най-слабите студенти са в педагогическите специалности. Какво да очакваме, със или без локдаун, все тая.
31
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек, заболеваемостта е твърде висока за да връщате децата дори и с тест. Освен това с тест или сертификат те пак се разболяват. Тези, които са от 8 клас нагоре пътуват понякога и час за да стигнат до училище. При такава заболяваемост да връщаш учениците е равносилно да подадеш кислород на огън. Колкото и да се пазят е достатъчно 20 мин пътуване в градския транспорт с някой болен. Нали не мислите че тия маски имат някаква защита! Глупости. Ваксините също. А омикрона вече се знае, че ги пробива.
30
1
 
20
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Наистина ли има 9% психично болни, които са си инжектирали децата с неработещи вредни терапии, които са СТО ПРОЦЕНТА ИЗЛИШНИ за тази възрастова група? Светът се побърка по ужасяващ начин... Мислех че поне на децата си ще простят...
29
0
 
11
 
! Отговори
Лешперов преди 2 години
Докога учениците ще учат по учебници за малоyмни - всички теми вътре са или за вундеркинди или най-вече за умствено изостанали. Вземете учебниците на бай Тошо, махнете соц идеологиите и ще имате най-доброто за момента, защото явно че "умниците" в МОН не могат да измъдрят нищо по-добро.
28
4
 
14
 
! Отговори
Не е проблем он-лайн преди 2 години
Ама какво му е на локдауна? Просто родителите разбраха колко глупави и некадърни са даскалките защото до короната не знаеха какво точно говорят в час, особено началните учителки. Сега се чува и цялото по-образовано население е потресено. Който иска да учи си учи, който не иска и да го вържете за чина пак нищо няма да научи. Ама вземете им въведете един задължителен психотест на учителките, много са зле в главите, стига сте ги крили. Виждат се отклоненията им
27
7
 
4
 
! Отговори
пери преди 2 години
До Анонимен 13Да, само трябва да знаеш КАК да учиш. На това би трябвало да те научат в училище. С онлайн обучението трудна работа.
26
3
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Този Стаматов ,предполагам, е некакув пореден,който ще тласнат в политиката. Прав е,но преди властта всички се гушата в народната правота,за де се изповръщат веднага,щом се видят в новините. Защо не отидат пред Радев и не го попитат какво всъщност прави по цял ден,освен,че преяжда гратис,докато млади и възрастни етнически българи ядат пържени листа от кестени. ЗАЩО РАДЕВ СЕ ПОКРИ? Защо престана да вдига юмруци? Защо 16 годишна българка е убита след варварско изнасилване и Радев мълчи?
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10. +++Точно така е. В някои отношения онлайн обучението може да е дори по-ефективно. Физическото пребиваване в една стая с учител и група отегчени връстници не е равно на образование. Трябва радикално преосмисляне на съдържанието, методите и целите на обучението. Трябват и наистина образовани, модерни учители, които да владеят и дигиталните, и по-традиционните форми на преподаване. Откъде ще дойдат, не е ясно, защото самите те са продукт на закостеняла система и нямат стимули.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образователен локдаун от 32 години, откакто световната банка определя децата и тяхното образование. Николай Хайтов 1992 г още сигнализира за същото, представете си 30 години по-късно на какво ниво сме.
23
13
 
9
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Тръгвайте на училище, стига с тези заплахи , анатемосване на неваксинирани , тестове в училище, на улицата и под мостовете.Учениците и студентите са изгубени, страшно става, направо опасна ситуация с този ковид. Няма образование в България изобщо, учителите получават пълни заплати с всички допълнения към тях, ужас, че и още пари за това че преподават в къщи, дистанционно, за разход на материали, подигравка.