Синдикат: Тестването в клас води до хаос и дискриминация

Иска се оставката на Стойчо Кацаров заради образователен геноцид
6 дек 2021 09:01, Анисия Иванова
34
Синдикат: Тестването в клас води до хаос и дискриминация
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Освен че внесе огромен хаос в образователната система, тестването на учениците от начален етап генерира и поддържа дискриминационни разделения и огромен процент изключени от системата ученици. Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е шокиран от пагубното отношение на правителството и здравното министерство към тях, пишат експертите в анализ, изпратен до медиите.

Вредите от досегашния локдаун бяха огромни и са трудно поправими. Здравния министър Стойчо Кацаров беше в основата на този образователен локдаун. Нищожно ниският 0,035% процент на заразени ученици показа здравното безсмислие на тази мярка.

Синдикат „Образование“ иска оставката на министър Кацаров за образователен геноцид към българските ученици!
Тръгването на всички учениците при тестване веднъж седмично е закъсняло решение. Това продължава да генерира разделение в системата и поне 15% ще останат извън нея, поради несъгласие за тестване. 

Още по темата

Непланираните светкавични решения към най-голямата в България публична сфера – образование създава огромно напрежение към учители, родители и директори, и този стил на управление трябва незабавно да се промени!
И все пак връщането на всички учениците в клас е възможно по-малко грешното решение за тях. Всички учители и директори, които участват в организирането на тестове в клас, следва да получат допълнително възнаграждение е предложението на Синдикат „Образование“, а отпускът за възстановяване след ваксина, да бъде и след третата доза. 53% са ваксинираните български учители, а още поне 35% имат установени антитела. Затова образователните институции са възможно най-безопасната среда в България.

Към новия министър на МОН и неговия управленчески екип синдикати и общество имат огромни очаквания.
Обществото очаква промяна в образователната система, с приоритети:
• Префокусиране от академични знания към практиката и пазара на труда;
• Равен шанс за всички ученици, независимо от социалния статус и географското положение;
• Физическа среда в образователните институции в унисон с наредбата за физическата среда и средно-европейските стандарти;
• Образователна система, която е деполярна и не генерира частни уроци и, разбира се, още много реални резултати.

Учителите очакват:
• Образователни политики да се формират и ремонтират с експертния капацитет на учителските синдикатите, а не само с експерти на МОН и неправителствени организации;
• Да се изкорени политическото влияние в образователната система и тя да стане обединяваща;
• Бюджетът за образование да достигне 6% от БВП в рамките на три години, като през 2022 да бъде поне 4,6%;
• Да се увеличат ЕРС с 25% в бюджет 2022;
• Да се увеличат заплатите на учители и директори с 15% от 1.01.2022 година;
• Да се спре „политическото“ говоренето за премахването на делегираните бюджети и се направи промяна на действащите сега компоненти в тях, като се добавят нови, при увеличени финансови средства за образование;
• Да се върне възпитателната роля и функция на българските учители и българското училище;
• Да се формира успешна политика за привличане и задържане на млади учители, на фона на 57,3 години средна възраст при педагозите в България;
• Българските учители да преминат към втора категория труд, като паралелно с това се формират компенсаторни механизми за защита и борба срещу стреса в учителския труд.

Във връзка с дебата за започване на учебната година от 1 септември, нека това решение да не се взема прибързано и политически. Ако учениците се върнат в клас на 1 септември, то учители и директори ще започват на 15 август, което е абсолютно неприемливо за Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“,з
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
1
 
! Отговори
ттт преди 2 години
До Леко се съмнявам вируса е в носоглътката, а не в плюнката, и там го има но с малък товар
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък аз трябваше да ида да ме тестват в 6.30ч., макар че съм от 11.30 до 18ч. После си ходих до нас с обществен транспорт и то 2!!пъти.Чак после пак отидох до у-ще за моите часове. Трябвало всички да идват в едно и също време! Но така иска директорът! Не сакам я да съм добре, я сакам Вуте да е зле!
32
17
 
5
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 2 години
Е как да се увеличат заплатите на учителите,като те си седят у дома? Увеличете ми и пенцията тогава!
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука некакъв дарвин нарича хората без зелен сертификат ***. Това ме подсети че вчера във форума един човек със сертификат обясняваше че т.н. *** не знаели че земята била забележете кръгла. Това ме разсмя. Не знаех че сертифицираните умни и красиви смятат земята за кръгла. Това разбира се е смешно, но и тъжмо. Хора не сте ли виждали ГЛОБУС. Има ги по всички книжарници. Дори не е нужно да имате сертификат нито дори да можете да четете за да видите каква е формата на горката земя.
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дискриминация е че децата със зелен сертификат не трябва да се тестват нищо че по принцип могат да заразяват и да се разболяват. Дискриминация е че медиите не поставят този въпрос. Дискриминация е зеления сертификат сам по себе си, защото излиза че е самоцел и има единствено комерсиален ефект но няма здравна полза от него. Той дава права и превилегии на ваксинираните нищо че могат да заразяват и да се разболяват. Следователно имаме САМОЦЕЛ. Сертифицирайте се с цел да получите права и превилегии
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ,дискриминация е да не се тестват деца със "сертификат" .Ваксиниран пак може да заразява .Като иска министъра сигурна среда ,трябва ако ще се тестват, да се тестват всички .Макар че взе да се вижда лъжата колко голям разпространител са децата .Особено по-малките .
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 07.30 ч. децата трябва да са в у-ще. В колко ч. са станали, за да се приготвят подобаващо? Това е и н кви зиция, предвид и с мах на ти тестове на всичкото отгоре. Изхабената психика си казва думата - сега и склед време.
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, по време нанкомунизма проверяваха на входа на училищата дали си с униформа, сресан, измит и нямаше дискриминация за какво реват сега ?
26
13
 
10
 
! Отговори
До 123 преди 2 години
В училището на моя син ,организацията беше много добра .Аз и още три майки бяхме доброволки и тестването свърши бързо.Всипки 24деца са с негативни резултати и доволни ,че са в клас.Не прехвърляйте неудачите във вашето училище върху всички.Ускайте смяна на директора.
25
5
 
15
 
! Отговори
Учителите очакват: преди 2 години
"да се върне възпитателната роля и функция на българските учители и българското училище". Драги учители,кой да върне вашата роля в училище,освен вие самите?
24
7
 
15
 
! Отговори
Стига преди 2 години
Стига толкова!!!! Пълно безобразие!!!! Оставка на Кацата веднага!!! Оставете децата на мира!
23
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пуснете ги на училище. Те ще ги разболеят с грип, но ще бъде обявено за Корона и предложено масова ваксинация на деца. Ох колко глупаввв народ има.
22
4
 
18
 
! Отговори
123 преди 2 години
Днес тръгнахме на училище. Трябваше да сме там 8 без 15. Повечето деца и родители за да не закъсняат бяха по- рано и какво стана. Училището заключено - отваряло в 7ч и 45м. А отпред тълпа от хора. Уж да се спазват мерски, а беше пълна лудница. Няма никаква организация. Когато нямаше тестове беше по-добре. Всеки отива в различно време и няма такива струпвания на деца. Сега всички се чудехме какво става.
21
0
 
18
 
! Отговори
ИМА ВРЕМЕ преди 2 години
И това ще стане, ама иска още време. Има още пари от плюнки да се правят.
20
1
 
17
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
До Леко се съмнявам Всичко за лечение и тестване за '' коронавирус'' е тука има ,тука нема!! както искате го приемайте!
19
4
 
8
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Тр.пането на политици, ваксинатори и нарковаксъри е въпрос на време!
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ами СПИН болните?Все пак те могат да заразят здравите и това е за цял живот, а Короната се преживява. Тестове трябва да правят и ваксаните деца. Те ще са със сигурност положителни.
17
7
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
СИНДИКАТ ,, ГЕРБ УЧИТЕЛИ" , СИНДИКАТ ,, ГЕРБ ЖЕНИ " , СИНДИКАТ ,, ГЕРБ ДЕЦА" , СИНДИКАТ ,,ГЕРБ КРАДЦИ НА МИЛИАРДИ ".............ЗАБРАВЕТЕ ИМ ГЛУПОСТИТЕ !!!
16
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да спрат глупостите и децата да си тръгнат на училище. Не са им необходими тестове. А психясалите родители на тема корона да си ги държат вкъщи.
15
12
 
15
 
! Отговори
Тихонов преди 2 години
Да бе само ще ви вдигаме заплатите на учителите, а децата 3 години не ходят на училище! Не разбрах синдиката какво предлага за децата оттук нататък, защото е недопустимо повече да бъдат спирани от училище!