Китай одобри за първи път лекарство срещу COVID-19

Препаратът цели да се избегнат тежки усложнения
9 дек 2021 13:37, Елка Василева
15
Китай одобри за първи път лекарство срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Китай разреши за пръв път лекарство срещу COVID-19 - две години след появата на болестта в страната и на фона на нов епидемичен скок, предаде Франс прес.

За разлика от ваксините, които имат превантивна функция, лечебният препарат е предназначен за пациенти, заразени вече с вируса, и цели да се избегнат тежки усложнения, обяснява АФП.

Още по темата

Азиатската страна, където новият коронавирус се появи в края на 2019 г. - в централния град Ухан, почти изкорени заразата чрез радикални мерки - затваряне на границите, строг контрол върху движението на хора и карантини.

Китай не е одобрил нито една чуждестранна ваксина, но заявява, че е имунизирал над 70 процента от населението с препарати местно производство. Те обаче са по-малко ефикасни от разработените в други държави. СЗО е одобрила две ваксини - на компаниите "Синовак" и "Синофарм".

През последните месеци обаче на места в страната се образуват нови огнища. Националната агенция по лекарствата съобщи вчера, че "по спешност е одобрила" китайска терапия срещу COVID-19 с моноклонални антитела. Те се свързват със спайк протеина на вируса и намаляват способността му да прониква в човешки клетки.

Антителата се вливат в организма чрез инжекции или системи; разработени са съвместно от университета Цинхуа в Пекин, една от болниците в южния град Шънчжън и компанията Brii Biosciences.

Клиничните изпитания показват според университета Цинхуа, че лечението позволява да се намалят хоспитализациите и смъртните случаи сред пациентите с отслабен организъм с 80 на сто.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Чайнистан преди 2 години
В статия на английски в друг сайт четох, че там ако не си ваксиниран идва една полицейска кола у вас и те питат защо не си си поставил ваксина и след това те качват и те водят в болницата където те ваксинират и за това имат висок процент ваксинирани.
12
0
 
2
 
! Отговори
Кубинец преди 2 години
Всяка уважаваща народа си Държава за масови ваксинации си прави сама ваксините а не купува чужди... Даже Кубинците вече имат 3 техни си ваксини, да не говорим за Китайци, Индийци, Руснаци.....
11
0
 
0
 
! Отговори
Аксиома преди 2 години
Всичко, което не е китайско, е менте!
10
2
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
Е. днес раздава хубави новини и усмивки.Първо ваксините се провалят повсеместно и може да се дискредитират преди да са ни натрапени. Второ идва време на лекарството Антигрипал.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Филантропите мислеха да им пробутат американско юдейски ваксини и лекарства но жълтурковците се усетиха и си направиха свои ваксини и лекарства. Сега им бойкотират олимпиадата. Този филм сме го гледали.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До номер три никъде не си ходил. Сложих ти плюс по по грешка.
7
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ: НИЩО НЯМА ДА СПРЕ ВАКСИНИРАНЕТО И ПРЕВАКСИНИРАНЕТО И ТО НАПЪЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО КАКТО ЩЕ СЕ ВЪВЕДЕ ПОЧТИ НАВСЯКЪДЕ ПРЕЗ 2022-РА ГОДИНА! ОСТАНА МИ САМО ДА ДОКОПАМ ДЕЦАТА ОТ 1 ДО 4 ГОДИНКИ КОЕТО ЩЕ БЪДЕ ФАКТ ПРЕЗ 2022-РА КОГАТО И ТОВА ЩЕ БЪДЕ ОДОБРЕНО КАКТО МОГА ДА БОДА ВЕЧЕ И 5 ГОДИШНИТЕ! ОМИКРОН Е САМО ЗА БУСТЕР ВАКСИНАТА ЗА НЕГО ДА СЕ ТУРИ! ЗА НОВАТА ПАН СБОРНА ВАКСИНА ЩЕ ПУСНА ЩАМА ОМЕГАТРОН! НЯМА ИЗМЪКВАНЕ ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ПРЕВАКСИНИРАНЕ И ВАКСИНИРАНЕ И ПРЕВАКСИНИРАНЕ И ВАКСИНИРАНЕ И ПАК
6
2
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Първото представление на цирк Ковид беше от Китай!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай нали се справиха с вируса. Нали ваксинираха всичко живо което мърда, за какво им е лекаретво, май искат и те като билгейтц и те да чипират.Няма лабаво ще се мре ами как ще се рита. Белите ще измрем със сигурност.Трябва да се освободи място за многолюдните народи. Едно време учихме че китай индия и ссср са съответно 700/599/300 милиона. Днес в Индокитай и в Африка населението е удвоено и утроено. Точно това е в основата на климатичните и екологичните промени. Сори.
4
2
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
Така като гледам или са много некадърни тия "убийци" или нещо не ви е вярна информцията. Ако някой искаше да ви избива има къде по-лесни, бързи и ефиктивни начини.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колко чипа има вътре да знам
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходил съм в Шанхай,и след 1000 години няма да ги стигнем китайците,и жените им са много по добри от наще в леглото,писукат като славейчета и дават всичко от себе си!!
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще ги вливат с инжекции, значи абсолютно същото като отровните ваксини. Ще се мре яко.