Какво можем да научим от Южна Африка за варианта Омикрон?

Не е ясно дали той е по-лек, тъй като голяма част от хората имат естествен имунитет
16 дек 2021 23:30, Нели Христова
54
Какво можем да научим от Южна Африка за варианта Омикрон?
Снимка: БГНЕС

Южна Африка беше мястото, където за първи път беше идентифициран новият вариант на COVID-19 - Омикрон, а случаите там много бързо започнаха да се увеличават.

Това започва да се случва и в други страни, което накара Световната здравна организация (СЗО) да заяви, че щамът се "разпространява със скорост, която не сме виждали при нито един предишен вариант на коронавируса ".

Какво друго можем да научим от опита на Южна Африка?

Омикрон причинява ли по-леко заболяване?

Данните за постъпилите в болница, свързани с COVID-19 в Южна Африка показват, че те нарастват доста рязко във всички провинции. Но те не се увеличават толкова бързо, колкото бихте очаквали, предвид броя на случаите. В момента по-малко пациенти се нуждаят от кислород и вентилатори и са в болница за по-кратки периоди.

Discovery Health, основен доставчик на здравни услуги в Южна Африка, изчисли, че възрастните, заразени в началото на огнището на "Омикрон", са с приблизително 30% по-малко вероятно да бъдат приети в болница, отколкото тези, заразени по време на първата вълна в страната.

Старши южноафрикански учени обаче казват, че това не показва, че самият вариант е по-лек. Голямата разлика от предишните вълни е степента на ваксинация и естествения имунитет сред населението.

Въпреки че изглежда, че две дози от ваксина срещу COVID-19 или предишна инфекция са много по-малко ефективни при спиране на заразяването, прихващащи "Омикрон", те все още изглежда осигуряват защита срещу тежко заболяване.

Д-р Вики Бейли, старши учен в болницата Chris Hani Baragwanath в Йоханесбург, казва, че по-ниските нива на болнично лечение вероятно се дължат на хората с по-висок имунитет: "Няма доказателства, че това е по-малко вирулентна мутация", каза тя.

СЗО предупреждава, че данните, които предполагат, че вариантът може да е по-лек, могат да бъдат изкривени и от факта, че повечето от приетите в болница са на възраст под 40 години - така че има по-нисък риск от сериозно заболяване. А голяма част от населението над 60 г. е  ваксинирано, което също предпазва от тежки заболявания.

Южна Африка има младо население, със средна възраст от 27,6 години в сравнение с 40,4 в Обединеното кралство например - така че опитът й с "Омикрон" може да не е същият като страните с по-възрастно население.

Разболяват ли се повече деца от "Омикрон"?

Доклади от болници в най-силно засегнатите райони на Южна Африка - включително провинция Гаутенг - показват увеличение на децата, приети в болница.

Някои посочиха това с тревога, предполагайки, че това показва, че вариантът може да бъде по-опасен за младите.

Но има и друга страна на моненатата - Южна Африка тества всички, които по една или друга причина се налага да влязат в болница. Това означама, че сред децата с COVID в лечебните заведения в страната има и такива, които са дали положителна проба след като са били приети за нещо друго, казва проф. Хелън Рис от университета на Витватерсранд в Йоханесбург.

Д-р Бейли казва пред BBC, че в болницата й са приети малък брой деца, защото са били доста болни от COVID, но те са се възстановили за два до три дни. Тя също така посочва, че тези данни идват от район, където много деца живеят в бедност, така че те може да са недохранени и изложени на по-висок риск от вируса от средния.

Делът на децата, приети в болници с COVID в Гаутенг, също намалява, от високите 14% през първата седмица до 8% през третата седмица.

Каква е ролята на ваксинацията срещу "Омикрон"?

Южна Африка има относително ниски нива на ваксиниране, като 26% от населението й е напълно имунизирано, така че нейният опит може да не е пряко сравним с по-ваксинирани страни. Но страната има много високи нива на естествен имунитет.

Д-р Муге Чевик от Университета на Сейнт Андрюс вярва, че рискът от заразяване на други хора е значително намален чрез ваксинация, тъй като хората ще боледуват за по-кратки периоди и ще се излекуват по-бързо, което ще даде по-малко възможности за разпространение.

Но е ясно, че този вариант все още се разпространява бързо - дори в по-силно ваксинирани популации.

Малко ваксини могат напълно да спрат инфекциите, но когато става въпрос за предотвратяване на тежки заболявания, доказателствата сочат, че ваксинацията все още до голяма степен върши работата дори след тази значителна мутация.

Това, което не е ясно, е колко точно.

Предварителните проучвания в Южна Африка предполагат, че ваксината Pfizer предотвратява приблизително 70% от приема в болница дори след две дози няколко месеца по-късно, като този процент се увеличава до над 90% след трета бустер доза.

Но Южна Африка е използвала и други ваксини, като много от голяма част от населението е получили препарата на Johnson & Johnson, така че са необходими повече изследвания, за да се покаже доколко различните ваксини остават ефективни за различните групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
ннито дума, че в ЮАР има около 8милиона регистрирани ХИВ, и още 4-5 нерегистрирани.Болният от ХИВ боледува от Ковид 100-110 дни, има случаи над 200 дни боледуване.През цялото това време вирусът свободно мутира, ХИВ-аджиите нямат имунна система.По този начин болните от ХИВ се превръщат в инкубатори на нови мутации.Обобщавам информация от Nature, най-реномираното научно списание.Ще има още доста разновидности на Ковид ....
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма какво да учим за новия щам. Казаха че трябва да се ваксинираме. Да спират водата и да пускат през тръбите ваксина срещу КОВИД. Всички да пием по 2л на ден МИНИМУМ! Само така ще се оправи тая държава. Трябва всички да са ваксинирани поне 70 хиляди пъти. И после няма щам дето да ни бутне. Ама ей на анти-ваксърите сега ще кажат "какво ще правим всичката тая пластмаса от спринцовките". Ами туби за да си наливаме ваксина от централни хали бе другари, как какво!
34
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 2 години
Дрън-дрън.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че много удобно се появи и го набедиха за много опасен за да карат шараните да слагат спешно 3та доза
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39 Два пъти прочетох статията и двата пъти не открих нещо смислено написано.Освен откровенни противоречия.Първо,че лекото прекарване се дължало на ваксините/в една от най-малко ваксинираните държави/,после че нямало много въксинирани,ама били преболедували и за това.Че тук и в Европа да не би да са малко ваксинираните и преболедувалите???Ама страх да има.
31
0
 
1
 
! Отговори
Чакаме туристите преди 2 години
да се върнат от Занзибар и ще разберем какво са научили
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте малко сега. По-ниските нива на болничното лечение се дължало на хората с по-висок имунитет. Добре. Но в Африка той не е от ваксини!!! А е естествен, от преболедуване. Т.е. или омикрон е реално много по-лек вирус, което май статията се пробва да обори. Или единствените в безопасност от него са тия с естествения имунитет, т.е. изкарали ковид. В манията си да ни набодат ще измислят какви ли не статийки. Поне да ги превеждаха като хората, а не с гугал!
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върти, сучи - трябва да го изкараме че ваксата е супер и само тя ще те спаси.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Омикрон" ще излезе пълна дупка, но дакато да разбере целокупното население, ваксата и страха трябва да се ускорят
27
9
 
4
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Абе ти вземи и си кОпи буквар преди да пишеш пред хората !
26
4
 
11
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Само да кажа , че аз го искарах на крак ... преди 1 месец загубих само мирис и вкус ... няма шанс да се васкинирам . Капиш ??
25
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е смешно,когато антиваксърите започнат да упорстват срещу ваксината,твърдейки ,че всичко е нагласено,спуснато и изкуствено от Фарма мафията и господарите.Ако предпиложим,че са прави,искам да ги попитам,мислят ли,че фармамафията и господарите ако решат не могат да ИЗпуснат пъти по-смъртоносен или осакатяващ вирус,който ще накара хората да се бият пред опашки за всксинация?Гнидите си мислят,че са фактор.Алооуу,ако някой иска да ви изтрепе,ще ви нагъта за половин година БЕЗ ВАКСИНИ !
24
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да разберете,че е по-добре да се ваксинирате и дори да се заразите всичко да протече леко и безобидно.Това,че Драган го изкарал на крак,не означава,че Петкан няма да го тръшне 10 дена,а последсвия може да има до живот.Ваксините не объркват имунната система,а я научават да РАЗПОЗНАЕ вируса и да го убие преди да е прихванал клетката.Страничните ефекти са като на всяко едно лекарство.Спрете се с вашите паранои,само удължавате хаоса.Защо сте толкова първосигнални като животни?!
23
16
 
7
 
! Отговори
ганЮ е проста путка преди 2 години
"Обикновен сезонен грип, който протича леко....." коментарЪ излишен.
22
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновен сезонен грип, който протича леко. Не е нужно никаква паника и притеснение. В световен мащаб 7 милярда хора са починали от него 4 човека. Според мен е по добре да говорим за пърхота, той е по заразен и неприятен.
21
17
 
12
 
! Отговори
тъп ганьо преди 2 години
иска да си маха маската и да не се ваксинира в разгара на пандемия. После се чуди що държавата му няма общо с белите страни, а не вижда себе си
20
5
 
10
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Въх, въх какъв омикрон кви пет пари, сега в момента върлува сигма варианта, дори омегата са я засекли вече вие в кой век живеете
19
6
 
4
 
! Отговори
От ганЮ простака преди 2 години
Никой няма нужда.
18
1
 
10
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Бустерна доза лъжи
17
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много лека настинка. Това се казва по цял свят. Тираните обаче го превръщат отново в оръжие за да тероризират обществото