Слагат дефибрилатори в 5 от най-натоварените станции на метрото

Предстои решението да бъде гласувано днес
Обновена: 16 дек 2021 08:08 | 16 дек 2021 07:50, Анисия Иванова
20
Слагат дефибрилатори в 5 от най-натоварените станции на метрото
Снимка: БГНЕС

В няколко станции в столичното метро ще има автоматични външни дефибрилатори – апаратура, с която редица европейски градове разполагат от години, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението за закупуване на медицинската апаратура обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, а на 16 декември предстои решението да бъде гласувано. Инициативата е на кардиолога и зам.-председател на СОС проф. Иво Петров. За нуждата от публични или „улични“ дефибрилатори проф. Петров внесе доклад още през 2019 година.

Предвижда се дефибрилатори да има на пет от най-натоварените станции от подземната градска железница – „Сердика“, Софийски университет, „Витоша“, НДК. Служителите на „Метрополитен“ ще трябва да преминат през обучение за работа с апаратурата, а на смяна в станциите – винаги да има служител, който да знае как се борави с дефибрилатора. Общо апаратите, които ще се купуват са шест – един ще е за столичната аварийна служа, както и за обучение.

Темата за присъствието на автоматични външни дефибрилатори на обществени места в града не е нова. През годините БЧК, например, не веднъж е повдигала въпроса. Според медицински данни, ранната дефибрилация повишава шансовете за спасяване на човешки живот с 50 – 70%.

В редица европейски държави хората могат да разчитат на публични дефибрилатори, които са поставяни на най-оживените места – площади, големи търговски центрове, гари, летища. Има ги по улиците на градове във Франция, в Италия, Австрия, Люксембург, Хърватия и други, като мрежата става все по-всеобхватна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: метродефибрилатори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, че с тия цени на тока и в контакта да бръкна не мога, че после хем лекарства за токов удар, хем 5000 лв сметка за 0.000000000001 киловат/час
15
0
 
2
 
! Отговори
Минчо Спасов преди 2 години
И те работят на ток, а той се спира лесно.
14
1
 
6
 
! Отговори
Дани Лорер преди 2 години
Вземете да сложите и ..вибратори. Общински..безплатни...ето това би било иновация!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факер чекера, пак триеш коментари, жалък плазмод ий. Нямаш ли малко чест бе.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нека не забравяме, че през 2020 гордо пуснаха 5G в България под прикритието на вируса, който пък им е виновен за всичко сега. Неможе един да трови рибата а друг да се опитва да я лекува от болести! Кой ги разследва тия телекоми или техния "свободен" пазар е няква ценност като тоя на енергото?
11
0
 
13
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 2 години
Всеки бустеризиран ще получава бонус личен дефибрилатор в удобна раница.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари на вятъра...
9
2
 
12
 
! Отговори
Б1 и Б2 преди 2 години
И вибратори сложете + наркотици под седалките ако някой има абстиненция.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ewqeqewwq Защо ли така става, защо ли... А защо ли са умрели тази година над 100 професионални спортисти от сърдечни заболявания, защо ли... 50 пъти повече от която и да е друга година... Но е необяснима мистерия. Поне са били ваксинирани срещу ковинастинка.
7
0
 
4
 
! Отговори
нонсенс преди 2 години
ами пет за това говоря за здравно ограмотяване на населението , как се прави изкуств дишане и без този уред ,как се разпознава инсулт и че първите 4 часа са важни защото дефибрилаторане се мести , ако на някои му спира сърцето също не се мести е каква е вероятността точно до дефибрилатора да припадне някои
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като завалят ваксидентите... Тай седмица само трима професионални футболиста се хванаха за сърцето посред мач...
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да има навсякъде. Тепърва ще има нуждаещи се перфорирани по три пъти на които страхливите им сърчица няма да издържат на бъркочите които са приели.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 3 А ако линейката не успее да дойде в първите 5-10 минути ко прайм?
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дефибрилатор е нужен ако на някои му спре сърцето първите 5 -10 мин , и какво точно на тези места ще се случи нуждаещ , дефибрилаторите са нужни в линейките и те да идват по бързо , по добре да беше организирала с тези пари акция за оказване на първа помощ да знаят гражданите какво да правят ако се случи до тях в другите страни здравните власти разпространяват листовки, плащат на медии да се обяснява на населението тук тая фандукова лекар стана
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боцнатите ги ползват с предимство, заради миокардитите които развиват.
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
напълно ф , купуват дефибрилатори да ги разполагат по 6 спирки , как ще се случи да има точно там нуждаещ , а един остава на разположение на служителите на СО далавера за кинти фандъкова член на масонска ложа