Ковид карта: Омикрон вече е засечен в 7 страни на Балканите

Ситуацията с разпространението на коронавируса остава тревожна
17 дек 2021 19:16, Елка Василева
40
Ковид карта: Омикрон вече е засечен в 7 страни на Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

В повечето държави на Балканите ситуацията с разпространението на коронавируса остава тревожна. В някои от страните случаите намаляват, но в други разпространението на коронавируса продължава да е голямо. Силно безпокойство предизвиква новият вариант на COVID-19 Омикрон, който е засечен вече в седем страни - Турция, Румъния, Гърция, Хърватия, Словения, Черна гора, Кипър.

АЛБАНИЯ

По над 300 нови случая на COVID -19 са регистрирани в Албания през последните дни. Смъртните случаи в страната не са много (по няколко души дневно).

Още по темата

От началото на пандемията в Албания са регистрирани близо 205 хиляди случая на коронавирусна инфекция, а над 3150 души са починали.

До момента в страната са поставени 2,22 милиона дози ваксини срещу COVID-19. Напълно ваксинирани са 998 хиляди души или 35 процента от населението на страната.

В Албания са разрешени за прилагане ваксините на Пзайзер/Бионтех, АстраЗенека, руската Спутник V и китайската КоронаВак на компанията Синовак.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Тази седмица здравните власти в Босна и Херцеговина предприеха стъпки за по-голяма достъпност на ваксините на фона на общественото недоверие и дезинформация. Ваксини против COVID -19 се поставят в общински центрове и големи магазини в Сараево.

От началото на пандемията смъртните случаи в страната, свързани с COVID -19, са около 12 900.

Процентът на ваксинираните в Босна и Херцеговина е един от най-ниските в Европа. Под една четвърт от населението на Босна и Херцеговина, което е 3,3 милиона, е ваксинирано.

ГЪРЦИЯ

Гръцките власти обявиха вчера, че от 19 декември въвеждат PCR тест за всички, които пристигат в страната. Мярката ще бъде прилагана на всички гранични пунктове в страната и обхваща както ваксинирани, така и неваксинирани граждани. В страната вече са засечени 19 случая на заразени с варианта Омикрон на коронавируса.

На 15 декември в Гърция стартира кампанията за ваксинацията на деца на възраст между 5 и 11 години. Имунизации на децата се правят във ваксинационни центрове в 75 района в страната. Вече са направени над 30 хиляди заявки за ваксиниране на деца от тази възрастова група.

Според прогнози на експерти до 16 януари ще бъдат ваксинирани половината от неваксинираните граждани на възраст над 60 години. Правителството обяви, че ще налага глоби на неваксинираните и ще въведе строги ограничения за възрастните хора, които не са ваксинирани с трета доза.

Броят на починалите от COVID -19 в Гърция остава висок. На 14 декември в страната бяха регистрирани 130 смъртни случая, което е вторият най-голям брой случаи в страната от началото на пандемията.

В края на миналата седмица гръцките власти обявиха, че няма да налагат специални мерки срещу COVID -19 в зимните си курорти, нито планират да ограничат пътуванията между отделните области. Правителството на всяка цена иска да не се стига до локдаун по време на коледните празници.

Същевременно тази седмица бе съобщено, че Отделът за борба срещу тероризма в Гърция ще участва в разследването на дейността на групи, които се противопоставят на наложените заради COVID -19 здравни протоколи и ваксинацията.

Гръцката служба за гражданско въздухоплаване обяви промяна в срока на валидност на сертификатите за преболедуван COVID -19, които се приемат за влизане в страната. Срокът се намалява от 180 на 90 дни.

КИПЪР

В края на миналата седмица в Кипър бяха регистрирани първите три случая на варианта Омикрон на коронавируса, а през следващите дни бе съобщено за още случаи с новия вариант.

Междувременно на 15 декември в страната влязоха в сила нови мерки срещу разпространението на COVID -19. Мерките са насочени към неваксинирани и към ваксинирани лица. Гражданите, които имат контакт с потвърден положителен случай на COVID -19, трябва да се подложат на антигенен тест в рамките на 72 часа и на безплатен PCR тест на седмия ден от контакта. Изключение се прави само за тези с три дози.

Задължителна карантина в места, посочени от здравното министерство, се предвижда за лица, дали положителен резултат за зарязване с Омикрон. Самоизолация се налага на граждани, които са били в контакт със заразен, независимо от ваксинационното им покритие.

Кипърското правителство реши да бъде анулиран здравният сертификат за всички, които не са се ваксинирали с трета доза до седем месеца след поставянето на втората доза.

До 31 януари прояви като сватби, кръщенета и ресторанти в хотелски комплекси ще могат да бъдат посещавани само от ваксинирани лица.

За пристигащите на острова граждани е въведен задължителен тест за COVID -19.

Тази седмица в Кипър започна и ваксинацията на деца на възраст между 5 и 11 години.

КОСОВО

През последните седмици броят на заразените в КОСОВО намалява. На 14 декември бе съобщено само за 10 случая на новозаразени с COVID -19.

В Косово досега са приложени 1,6 милиона дози ваксина срещу COVID-19 и близо 772 хиляди души са получили две дози ваксина. Ваксинацията с трета доза започна в края на миналата седмица.

С население от 1,87 милиона души Косово изпреварва много от съседите си по отношение на ваксинация.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Напълно ваксинирани са 48 процента от пълнолетните граждани на Република Северна Македония. През последното денонощие се съобщава за 298 новозаразени и десет починали от COVID -19.

Властите в страната са поръчали 10 000 дози педиатрични ваксини от Пфайзер, които ще пристигнат заедно с още 40 000 дози от тази ваксина за възрастни хора. Правителството прие на заседанието си в сряда решение за доставка на 500 000 дози от препарата на Пфайзер за 2022 г., включително педиатричните дози.

РУМЪНИЯ

През изминалата седмица в Румъния бяха потвърдени над 10 случая на заразяване с варианта Омикрон.

Въпреки наличието на този вариант на коронавируса страната отчита подобрение в епидемилогичната ситуация в последните седмици. Заболеваемостта в Букурещ спадна под един случай на 1000 жители. На 13 декември Румъния регистрира най-ниското ниво на заразени с КОВИД-19 от август насам (едва 494 нови случая).

Продължава тестването на учениците в Румъния два пъти седмично - в понеделник и четвъртък - с неинвазивни тестове на базата на слюнка.

От 20 декември 2021 г. Румъния въвежда изискване пристигащите в страната да попълват електронен формуляр (Passenger Location Form-PLF), съобщиха вчера от българското МВнР.

Мярката е в сила за всички граждани (румънци и чужденци), които влизат на територията на Румъния или преминават транзит през страната. Формулярът може да бъде попълнен по електронен път през платформата https://plf.gov.ro, като не е необходимо да се разпечатва. Това трябва да стане до 24 часа преди влизане в страната или, по изключение, максимум до 24 часа след влизането. Неизпълнението на мярката ще бъде санкционирано с глоба от 2000 до 3000 румънски леи (400-600 евро).

СЛОВЕНИЯ

На 14 декември в Словения бе потвърден първи случай на заразяване с варианта Омикрон на коронавируса.

Средната седемдневна заболеваемост е 1352 случая дневно. Над 800 души са в болница с COVID -19, от които над 200 са в интензивни отделения.

56 процента от населението на страната вече е напълно ваксинирано срещу COVID -19.

СЪРБИЯ

В Сърбия в сряда бе диагностициран първият случай на сезонен грип и се очаква във всеки момент да бъде открит и новият вариант на коронавируса Омикрон, с което в страната ще циркулират и двата вируса, предупреждават сръбските епидемиолози. Не е изключено Омикрон вече да присъства в Сърбия. Епидемилозите очакват увеличение на заразените хора през втората половина на януари.

На този етап обаче броят на новозаразените спада.

Здравните власти призоват хората да се ваксинират с трета доза, защото с трета доза защитата от Омикрон е 75 до 80 процента.

В Сърбия в сряда пристигна първата пратка от 11 500 кутии молнупиравир, новото лекарство против COVID -19 на американската компания MSD, с която е договорена доставката на 50 000 опаковки.

ТУРЦИЯ

В последните дни в Турция се съобщава за около 20 хиляди новозаразени с COVID -19 и по около 180 смъртни случая дневно. В страната са засечени шест случая на варианта Омикрон на коронавируса.

Турските здравни власти тази седмица обявиха, че намаляват от шест месеца на три месеца срока между втората и третата доза от ваксината срещу коронавируса.

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа заяви, че решението е взето с цел да се избегне в страната наблюдаваното в Европа увеличение на дневните случаи на коронавируса и най-вече за противодействие на разпространението на варианта Омикрон.

Напълно ваксинирани в страната вече са 82,3 процента от населението.

Междувременно на 15 декември пет големи турски синдикати на медиците организираха еднодневна стачка в знак на протест срещу ниските заплати и тежките условия на труд на фона на срива на валутата.

ХЪРВАТИЯ

Висок остава средният брой на новозаразените в Хърватия, като броят им е около 4500 дневно, висок е и броят на смъртните случаи.

На 13 декември 48 000 дози ваксини срещу COVID -19 пристигнаха в Хърватия за ваксинацията на деца между 5 и 11 години. Здравните власти обявиха, че "децата между 5 и 11 години ще получават по две дози ваксина също като възрастните, но ваксината за деца съдържа една трета от дозата за възрастни". Около 6400 деца на възраст между 12 и 14 години (над 5 процента) и около 55 000 младежи на възраст между 15 и 19 години са ваксинирани срещу COVID -19 до момента.

ЧЕРНА ГОРА

Институтът по обществено здраве на Черна гора потвърди пет случая на инфекция с коронавирус Омикрон. Заразените са в добро общо здравословно състояние, с леки симптоми.

Средният брой на заразените лица с коронавируса за изминалата седмица е 177 души за денонощие.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
В преди 2 години
БГ не са фо засекли този вирус, защото апартурата им е от на Хитле р абитчрентската вечер
30
1
 
2
 
! Отговори
Светкавицата преди 2 години
Хайде някой публично за освети и да каже какъв пътническия поток хора пристигащи от летищата в България и какъв процент от тях изследват със секвениране ??? Отговора НИКАКЪВ както от само себе си се получи и случи и разни баби и стари моми професорки да философстват после я па Ива , я па Мира от Москва.
29
2
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Има починал с Омикрон първият случай е в UK / Великобритания
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз да питам колко починали има от Омикрон. Че за сега на всякъде където е засечен няма нито един дето да се е гътнал. И ако е така що са тия истерии? ОК от делтата обясняваха че всички ще умрем, не умряхме всички ама поне някои ритнаха камбаната. От тоя засега няма един гушнал китката ама ограниченията ги затягат. Сега не ми е ясно това защо? Ако утре се появи нов вид въшки дето не се разпространяват бързо и са безвредни, ама има деца с тях, глави ли ще почнат да режат?
27
2
 
1
 
! Отговори
Детските тестове преди 2 години
Те пък съвсем нищо не показват и са само залъгалка и източване на пари. Има богати родители, които пътуват по чужбина на екзотични места с децата си и съвсем спокойно могат да пренесат вируса Омикрон НЕзабелязано в България и да си мутира и да заразява вирусчето.
26
1
 
2
 
! Отговори
Тестовете в България преди 2 години
НЕ разпознават варианти на вируси. Всички чакаме на националният център по зарази и паразиитии да праща по пощата в чужбина някакви проби на някакви хора малки групички. РАЗБИРА СЕ С ТАКЪВ НЕПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ и БЕЗХАБЕРИЕ резултатите са ясни.
25
2
 
2
 
! Отговори
Мизерия България преди 2 години
Вижте само смешните таблички като картинки турени в Националният център по зарази и параазиитии - някаква произволна шепа хора избрали и с месеци от както са взели пробите за секвенирате пътуват с бавната поща в чужбина да ги изследват щото у нас некадърници и липса на генетични лаборатории. Проф. Ива Христова шефка на центъра сигурно се гордее с мизерията както и бивша директорка бабича Мира Кожухарова от Москва дето се е пенсионирала в центъра като директорка.
24
2
 
3
 
! Отговори
не си вършат работа преди 2 години
Нашите спецове от националния център по зарази и паразиитии само взимат заплати и не изследват пътуващите хора и така вируса Омикрон може от месеци да си е в България и ние да не знаем, защото имаме некадърни специалисти и няма лаборатория в България, която да секвенира и разпознава вариантите на вирусите. Изобщо сериозните истински генетични изследвания НЕ се правят в Бълтария.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас! Ужас! Новият Омикрон вариант, който е дори по-безопасен от грипа идва! Най-малко един човек е умрял от него във Великобритания! Трепери, народе!
22
3
 
0
 
! Отговори
Анономен преди 2 години
След няколко месеца /5-6/,идава и поредният нов грип-Омега .Това не е коментар а предсказание. Заедно със космическо-планетарните изменения се адаптират и вирусите,както и всичко останало .
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем не са ни били бъpкoча "ваксина", хем нямаме омикрон. Дали пък не е закономерност? Дали пък многото заразени с "ваксина" не го произвеждат?
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог вижда,всичко се връща и се плаща.---------------Да. Затова някои умират хриптейки в мъки, защото Бог вече е видял и вече е отсял. Дал ви е шанс да се спасите с ваксините, и който се е отрекъл от тази милост, нищо хубаво не го чака.
19
4
 
6
 
! Отговори
Знаете ли, че.. преди 2 години
повечето мигранти пристигащи от различни страни по света са неваксинирани ? Ще попитате, защо ? Защото повечето от тези държави са отказали да подпишат споразумение с Пфайзер и така да ги освободят от това да бъдат подведени под отговорност при смъртни или тежки последици от ваксините. Поради тази причина, Пфайзер не ги снабдява с ваксини ! Потърсете сами, статия от Ройтерс.
18
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А докторите папкат ли,папкат...Бог вижда,всичко се връща и се плаща.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Балканите вълната отмина или отминава. В Хърватия и Словения все още имат много нови случаи, но и там вълната отминава. Омикрон е нещо съвсем ново и тепърва ще се види колко е опасен.
16
4
 
8
 
! Отговори
малеееее преди 2 години
страх!
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вълнуващо. Досадно е.
14
2
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
тревжна остава само защото онзи с кантарите фамилията каза че имало нужда за повече боцкания!!! пък наркоманията я гледат много лошо тука до Сточна гара! надвам се много повече да имате акъл хора и да покажем единодушие!!!
13
1
 
0
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
На 24.12 ще има подарък от сърце от нашия Дядо
12
8
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Излизам от банята и жената вика-Оооомикрон... Веднага погледнах да не съм забравил да си туря гащите ама с тях си бях.Абе гледала нещо по телевизията и пак вика-Айде утре отиваме да ни бият бустера, че омикрона идвал, ама пак на оня център при ония младите момчета, дето хубаво боцкат. Еми ще идем пък, кво толкоз, то дето са две там са и три, ама пак от оная вакса дето правихме първите две, щото професорите много здраве да имат, ама аз не ги меша, като си почна на едно и си карам на него