Петдневната работа седмица от офиса е в историята

Идеалното съотношение е 2 или 3 дни работа от дома седмично
20 дек 2021 15:08, Анисия Иванова
104
Петдневната работа седмица от офиса е в историята
Снимка: Pixabay

Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сред служители от 25 държави показва, че може би никога няма да се върнем към работа от офиса 5 дни седмично, съобщава Bloomberg.    

Както служители, така и техните мениджъри осъзнават, че работата от домовете по време на пандемията се е отразила положително на тяхното представяне и благосъстояние, показва доклад на ОИСР. Очаква се делът на служителите, които работят от разстояние поне 1 ден седмично, да се увеличи значително в сравнение с периода преди пандемията. Отделно проучване на ОИСР на обяви за работа показва значително увеличение на обявите, които предлагаха работа от разстояние по време на ограниченията заради Covid не се е променило, след като те са били премахнати.

„Тези резултати предполагат, че работата от разстояние е тенденция, която ще се запази, особено в страни с висока степен на дигитална готовност,“ казват изследователите.  

Тази огромна по своите размери и изглежда постоянна промяна към работата от разстояние ще има значителен ефект върху структурата на икономиките и ще засегне въпроси от правата на служителите, през производителността до осигуряването на детски грижи. Отделно проучване на ОИСР на обяви за работа показва значително увеличение на обявите, които предлагаха работа от разстояние по време на ограниченията заради Covid не се е променило след като те са били премахнати.

„Тези резултати предполагат, че работата от разстояние е тенденция, която ще се запази, особено в страни с висока степен на дигитална готовност,“ казват изследователите.  

Тази огромна по своите размери и изглежда постоянна промяна към работата от разстояние ще има значителен ефект върху структурата на икономиките и ще засегне въпроси от правата на служителите, през производителността до осигуряването на детски грижи. 

За да се адаптират, изследователите анализират резултатите от проучването и казват, че правителствата имат доста задачи. Те трябва да се уверят, че предоставят надеждна връзка с интернет, да определят регулации, за да направят работата от разстояние възможна и да предоставят обучение за тези, които са заплашени да бъдат загърбени от свят, който вече не работи от офис, включително жените и служителите от малки компании. Проучването показва и че служителите трябва да бъдат защитени от прекалено голям обем работа от домвете си, която може да навреди на благосъстоянието и производителността им.

Според участници в проучването идеалното съотношение е 2 или 3 дни работа от дома седмично, за да се балансират ползите като по-малкото време за път и по-малкото източници на разсейване в дома с негативите, като влошената комуникация и липсата на ежедневни  разговори в офиса. 

„Няма съмнение, че опитът, който натрупахме по време на пандемията с работата от разстояние, ще се отрази в огромна степен на компании за следващите няколко години,“ смятат учените.

Още интересни анализи на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 2 години
"Намеите на офис, ако трябва да съм честен, са ни най-малкят разход." - Е и? Разход ли са? Трябва ли да плащаш за отоплението им, за столове, бюра, чистачки, охрана, ток и т.н.? Според мен ти не си никакъв работодател, а само се правиш на такъв в коментарите, но ще се направя на т_ъп и ще приема, че си такъв... Я сподели кой работодател не би спестил разходи, ако може да го направи и ако едновременно с това служителите му одобрят плана? Хоумчето ти дава свобода, иначе е малко асоциално, но... :)
43
1
 
17
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Аз също съм на мнение, че това беше една от целите на ковид пандемията. Да бъдат накарани хората да работят повече от къщи. Защото когато се работи от къщи спазването на работното време е малко относително. Те експлоататорите са го измислили. Не казвам, че няма да има работно време, но в много случаи то ще бъде надхвърляно, а за часовете отгоре няма да се плаща с обяснението "ами да сте си гледали часовника". И ще се усмихват мазно, защото са те прекарали.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От цялата история с дистанционната работа, най-много съм щастлив от факта, че не бачкаш, а оная *** шефа, така и не научава. Хахаха
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Язък за стотиците офис сгради с които загрозниха София и сега ще стоят празни...
40
2
 
14
 
! Отговори
До Работодател преди 2 години
Едното е интелектуален труд, другото е физически труд. Общото е, че и двете са вид труд. Нищо друго. Искам да те видя как ще решаваш сложни казуси 8 часа непрекъснато. След една седмица ще ти гръмнат бушоните.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41 - Намеите на офис, ако трябва да съм честен, са ни най-малкят разход.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Работодател - Ти или не си работодател, или скоро няма да бъдеш такъв, ако не си в крак с времето... :) ... Цялата администрация на предприятие с поточна линия може да се извършва от хора работещи вкъщи. Така спестяваш много пари за офиси, оборудване, ток и какво ли още не. Ако ти си работодател и не се сещаш за тези неща, се приготви скоро да си търсиш работодател хахаха
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Дори човек да може да работи от вкъщи, физическия контакт очи в очи не може да се замени с нищо." - Да, но реално погледанто, като си получа изискванията, дурги хора пкрай мен ме объркват и разсейват. А и да не казвам, че имам моменти, в които предпочитам да си легна в в 13:30 и да работя в 22:30 до 03:30, а после да спя до 8:00. Защо? Не знам! Ама работи!
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е една от целите на Ковид пЛандемията. Колко милиарди се дават за наем на офиси в световен мащаб? А за чистачки, консумативи, нет, бюра, столове и т.н.? Повечето от тези пари се плащат от същите, които пуснаха вирусчето, защото корпорациите са техни. Защо да ги плащат? Аз съм хоум от 09.03.2020. Ходил съм за 4 часа в офиса оттогава и то за да се видя с една колежка т.е. доброволно. Ходя само за ваучери през 3-4 месеца. Хубавото е, че скоро от Бг ще можеш да бачкаш за всякакви фирми... :)
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От хоум-офиса, най ме радва PS4. Цъкам по цял ден и ти плащат. Тва са най-хубавите ми години, след пубертета.
34
3
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
Българите сме е направил тридневна. От понеделник до сряда. Четвъртък-малкия петък а петък-ден на майстора. За съжеление в производството няма такова нещо поточната линия се движи денонощтно. Работен ден 6 дни в седмицата. Ако искаш. Тва че 2000 человечета работещи на компютри си мислят някви неща няма да стане. Давам пари срещу 8 часов плътен положен труд.
33
0
 
0
 
! Отговори
От 34 преди 2 години
Какво невярно казах? Че не тярбва да ти се дават пари, ей така ли? Ами не трябва. Ако някой луд има, дето ще ги дава от себе си,ок. Ама ако ще взимаш от мен или ще печатате, за да си раздавате ..става нахално.
32
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Икономист - Не всяка работа е висене на поточната линия. В моята работа, половината време хората си гледат я криптот, я портфолиото, някое форумче, четат книжки, приказват си ... И бях в шок. Попитах шефа - "Ами уж компанията сме толкова големи, представи си, ако вместо само 40-50% от времето, всички бачкаха яко на 100%", а шефът каза "Щехме да сме 1/10 то това, което сме днес" - Защо? Защото повече от 4 часа deep work е научна фантазия. А ако не си почиваш, продуктивността ти е чао.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29 - Не, не е идеално, но при огромната част от хората работещи такива работи, спокойно може да си работят вкъщи.
30
1
 
0
 
! Отговори
До Икономист преди 2 години
Абем богатия, шефа ти дали знае, че докато "уж си на работа в офиса", висиш и постваш глупости по форумите?
29
1
 
12
 
! Отговори
A преди 2 години
Спестява се време/пари/нерви за път от/до работното място. Само от това ползите са огромни.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 - Поне си спестяваш пътя ...
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ще бъде четиридневна. Дори човек да може да работи от вкъщи, физическия контакт очи в очи не може да се замени с нищо. Проблемите са по-скоро от неприятното работно място, например в офиса няма достатъчно пространство има лоша светлина.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеалното е да вземаш кеш без да работиш направо...
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И, аз не ща в гнусния офис да се връщам. Пфу, сега ми е добре. Спа до обед, изляза в обедна, после едно-две кафенца, драснеш няколко съобщения в днес.бг, и то гледай 16 и 10 станало.