Ваксините за деца срещу коронавируса - напълно безопасни

Очаква се 1/3 от ваксинираните родители да ваксинират и децата си
Обновена: 20 дек 2021 09:52 | 20 дек 2021 09:41, Камелия Цветанова
143
Ваксините за деца срещу коронавируса - напълно безопасни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години се очаква да пристигне у нас днес. На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините, увери пред БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

Още по темата

Той поясни, че ваксинацията няма да започне от днес, тъй като първо трябва МЗ да публикува протокола за прилагане на ваксините. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

България е една седмица по-назад при ваксинацията в тази група от някои други европейски държави. При ваксинацията в другата група деца - от 12 до 18 години, вече са ваксинирани над 15 милиона деца, допълни проф. Гетов.

Според него, на база резултатите в други държави, се очаква около 1/3 от ваксинираните родители у нас да ваксинират и децата си.

Проф. Гетов съобщи още, че предстои да бъдат публикувани нови указания за ваксинацията при бременни, кърмещи и жени планиращи да забременеят.

Вече има достатъчно данни, че ваксините за тази група не предизвикват никакви притеснения. Има данни, че жените, които са ваксинирани преди да забременеят и след като са забременели, няма никакви рискове от спонтанен аборт, усложнения или раждане на дете с ниско тегло, подчерта проф. Гетов.

Ваксинирането е гаранцията за спирането на разпространението на заболяването и връщането към нормалните условия на живот, защото твърде дълъг стана периодът, в който ние живеем под изолация и мерки, допълни той.
Потребността от ваксини е глобална, в някои европейски страни има недостиг на бустерна доза, съобщи още експертът.

Относно бустерната доза той коментира, че се понася по-леко от втората, но все още не е ясно какъв е периодът на
защита.

Никой не може да каже за колко месеца ще е ефикасна бустерната доза. Нещата се наблюдават изключително стриктно. Компаниите вече работят и имат отговорност в рамките на 100 дни да представят нов вариант на ваксините, ако тези не работят за Омикрон, обясни проф. Гетов.

Нека тези, които са скептици или са настроени антиваксърски - нека да питат, нека да търсят информация, аз ежедневно предоставям такава, призова проф. Гетов.

Той призна, че заради ниското ниво на ваксинация у нас, е възможно да се стигне до това държави да не препоръчват на гражданите си посещения в България.

Надявам се да го отложим този Омикрон малко в края на февруари-март, сподели проф. Гетов.

За новия вариант той уточни, че по-бързо се разпространява, но по-леко се изкарва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: ваксинидецаГетов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
WTF преди 2 години
1. Децата почти не се разболяват от ковид.2. Ваксинираните пренасят заразата.3. Ще ваксинираме децата, за да предпазим възрастните от ковид.Елементарният анализ на горното показва само едно - мало умие! Ако не виждаш това, имаш сериозни проблеми.
126
2
 
0
 
! Отговори
Така трябва преди 2 години
Ваксиниране на децата. А за АнтиВаксърите техните НЕ ваксинирани деца да нямат достъп до училища и детски градини.
125
0
 
10
 
! Отговори
Айде бе преди 2 години
Направо повярвах. Толкова алчни, че и на децата посягат. Там където не достигат бустерни дози аз преотстъпвам тези, коте се полагат на моето семейство. Няма да си ваксинирам семейството с експериментални препарати.
124
0
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Послушах професора и потърсих информация и ето на какво попаднах:В предаването на Минчо Христов,,Премълчани истини,,има изказване на проф.Робърт Малоун-създателя на една от ваксините.Който се интересува може да го потърси,,Евроком-премълчани истини от 18,12,2021 г.
123
1
 
16
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Да си набодеш детето срещу изключително леката ковиднастинка за да предпазваш себе си е като по време на война да дигнеш детето пред себе си за да те пази от куршуми. Изродщина.
122
0
 
12
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
За пръв път ваксинират децата срещу нещо, от което не боледуват, за да пазели бабите си.
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирането е гаранцията за спирането на разпространението на заболяването??? Това в какъв смисъл? Когато ваксинираните се разболяват и заразяват точно колкото нормалните хора? И след като всички най-"ваксинирани" ържави в момента буквално имат рекорди по заболяемост и нови заключвания? Наистина ли, ама наистина ли не проумяха за една цяла година че не сме толкова гл.у.пави и можем да виждаме очевидното??? Че имат наглостта да пишат такива неща пак??
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи предпазените няма да идват в България понеже непредпазените ги застрашават... ОК
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАРАДИ НИСКОТО НИВО НА ЕФТАНАЗИЯ ЩЕЛИ РАЗБИРАШ ЛИ ЕВРОГЕЙОВЕТЕ ДА ПРЕПОРЪЧАТ ТЕХНИ ГЕЙЧЕТА НА НЕ ПОСЕЩАВАТ БГ. МАЛИ КОЛКО ЩЕ ПЛАЧИМ РАЗБИРАШ ЛИ ЗА ТАЯ СМРАД И БЕДУШЕВНИ ЖАЛКИ СЪЗДАНИЯ.АВЕ Я СЕ РАЗКАРАЙТЕ С ВАШИТЕ ФАЛШИВИ цености И ДЕМОКРАЦИЯ, ЧЕ НЕ ЗНАМ - ИДВА ДЕНЯ НА СТРАШНИЯТ СЪД И ТОГАВА......
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирсм, как така упрекват България, която е с нисък процент ваксинирани, че допринася за разпространение на вируса, след като хората, които напускат страната, са относително малко, и то не могат да пътуват в чужбина, без предоставяне на съответните pcr тестове, сертификати за ваксини и пр. бумащини, удостоверяващи, че са здрави и ваксинирани (ако такива има де!). Как ще стане тогава разпространението на вируса от БГ в чужбина?
117
1
 
11
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
След като савият създател на технологията на тази ваксина - Р. Малоун, излезе с обръщение към родителите за Коледа, да си помислят много добре и им обясни ужасните последствия, то представете си тогава, що за платени доктори и експерти, и медии ни убеждават в противното!...
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжно, е че никой не гледа щетите които се причиняват за да се пазим от вирус, който не причинява кой знае какви големи щети. В най-големия си ПИК вируса не беше по-смъртоносен от последните 30г на провалено управление. Сега с тези "мерки" хората ще дообеднеят, ще се увеличи броя хронични заболявания щото никой не може да си позволи да се лекува и от 72 средната продължителност на живота ще падне на 69г ама нищо де, това че имаме 12г по-къс живот заради прости политици никой не го касае ваксайте
115
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С никакво ваксиниране ваксината няма да спре планираната пандемия.След Омикрон ще има и Мегатрон и студ и глад и т.н. Упражненията Ковид са предвидени от Световната банка до 2024г.,което лично беше 1.5 г. от Кристалина Георгиева за справяне на дълговата криза.При което всички ще сме фалирали, старците ликвидирани, а играчите на борсите забогатели.
114
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам ваксинираните в страни с брой население сходно с нашето - Гърция, Чехия, Словакия... 2-3 пъти повече смъртни случаи вчера от нас. Ама спокойно, хората там са ваксинирани. Умрели са хуманно, понеже са аксинирани. "Умрелите ваксинирани - най-леко умрелите в света".
113
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и астричката беше напълно безопасна, ама полека-лека я спряха. Модерна също е със забрана за използване при млади хора. Ама който е ентусиаст- да си набоде децата. Все пак има опасност от со...оли и разстройство
112
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как така го решихте, че е безопасно след като в Германия е разрешена само ваксината на Пфайзер да бъде поставяна на деца? В една друга статия се казва, че са направени ваксинации на няколко деца с неодобрената ваксина на Модерна и за това е била уведомена полицията. Здравните власти казват, че грешката им щяла да позволи да се наблюдава въздействието на ваксината върху деца. Разбирайте го като експеримент върху деца, което е престъпление. А у нас нямало проблеми да се ваксинират и децата.
111
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
"Ваксинирането е гаранцията за спирането на разпространението на заболяването и връщането към нормалните условия на живот"Тази глупост я слушаме две години. И след ваксинация се разболяваш и разпространяваш болестта. Нямам думи. Глупост след глупост. Лъжа след лъжа.
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата изкарват леко вируса. Колко деца са с Ковид в болница в България сигурно 0, в Германия към момента 2. Но давай ваксинация. Изпратиха правителствен самолет преди няколко месеца да вземе децата от Австрия, които бяха на лагер. Нищо им нямаше. Смъртност от Ковид при децата 0,00...Айде малко мислете сега. И без това младите хора са толкова без соц. умения, зобмирани от интернет, неграмотни и гледат доста тъпо.
109
1
 
11
 
! Отговори
Стат преди 2 години
От самото начало на цирка, не става ясно ЗАЩО. Защо е този неистов мерак на политиците куцо, кьораво и сакато да е набодено? И не е заради парите, те така или иначе ако не са, ще се изхарчат. Защо и кому е нужно?
108
0
 
17
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
Цитат: "Ваксинирането е гаранцията за спирането на разпространението на заболяването и връщането към нормалните условия на живот, защото твърде дълъг стана периодът, в който ние живеем под изолация и мерки, допълни той." - Гетов, "професоре", и в коя точно държава успяха да "спрат заразата" и да се "върнат към нормалните условия на живот" чрез масовата ваксинация? М?

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe