Д-р Симидчиев: При Омикрон може би защитата от ваксина ще е 50%

Според него дори хора с високи антитела могат да се заразят с новия вариант
24 дек 2021 15:56, Петя Славова
151
Д-р Симидчиев: При Омикрон може би защитата от ваксина ще е 50%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На прага сме на нова вълна от коронавируса и то още преди да сме се справили с четвъртата вълна. Премиерът Кирил Петков реши да даде по 75 лв. на всеки пенсионер, който се имунизира.

Дори хората с повече антитела ще се заразят с новия вариант на коронавируса – Омикрон, ако не са напълно ваксинирани, включително с бустерна доза, обясни пред Нова тв пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

Още по темата

Той е категоричен, че ако ваксиналното покритие у нас се покачи, това ще доведе до драстично намаляване на заболеваемостта. И въпреки че в държави с висока имунизация има голям брой новозаразени, при тях не се наблюдава висока смъртност.

"В държавите с повишена заболеваемост, но и голям брой ваксинирани граждани, няма покачване на смъртността. Ваксината не може да предотврати заразяването, но може да предотврати усложненията и фаталния изход", категоричен бе д-р Симидчиев.

Медикът подкрепи идеята на правителството да дава финансови стимули на ваксинираните пенсионери, Но подчерта, че на страната ни е нужен по-устойчив план за справяне с пандемията.

"Аз съм привърженик на позитивната мотивация. Но трябва преди всичко да се организира добра информационна кампания, хората да имат правилно разбиране по темата и да могат да вземат мотивирани решения", коментира д-р Симидчиев.

Според специалиста, е доказано, че при ваксинирани смъртността намалява с 94-96%  при варианта в Ухан, при Делта със 70%. По негово мнение, при Омикрон защитата ще падне на 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
6
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
Цъ- Цъ! Може би - да, а може би - не! Тука има, тука нема! НАУКА???? ХМ.
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 105Бех писал тука, че ходих в една болница, че бех свидетел на драма в барчето на болницата :( Жената на един изтрещя, чак на мен ми стана неудобно, обвиняваше всички лекари, мъжа й се чудеше как да реагира, беше много тежко положението :( Иначче има кадърни лекари, но те са 10%, другите са леш :)
94
0
 
5
 
! Отговори
а дано преди 2 години
Ама надали. Аре наздраве и весели празници.
93
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За нещастие, ходих на свиждане на няколко познати по болници и изведнъж един се сети-"Трябват калцуни, ама айде вече си до вратата, минавай" Антисанитария отвсякъде. Иначе специализантите суперлюбезни люде, но кво ако пипнеш вътреболнична инфекция? Я спрете да ме будалкате с вашите ваксини, дето спасявали света.
92
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Делта варианта ефикасността от ваксините е 40%, с Омикрон ще е много под това, но този вариант е много слаб и е като настинка.
91
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майка ми имаше отвор в гърлото (тези които имат такива случаи, ще мне разберат), тез в бързата помощ не знаеха какво да правят, накрая е убиха в болницата, че да не се занимават. Абсолютни ..или са тези, така наречени медици, после им пляскайте от балкона за благодарност :)))
90
0
 
0
 
! Отговори
Трябва! преди 2 години
Приемствен човек, трябва практики човек, трябва учител човек, аз съм артист повече отколкото предишно изброеното - пък и цялата тая публичност дето се наложи, беше наложителна - аз иначе си скитам и си работим па после като стане стане! Много трябва един небюрократичен човек Стефане , аз мойто бюро е с колелца ама не моем... Ще ми вземе акциита...
89
2
 
24
 
! Отговори
Лили преди 2 години
Аз съм взела информирано и мотивирано решение да не се ваксинирам. А това "може би" звучи супер информирано и професионално от устата на лекар...нямам думи вече!
88
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо оправете първобитната и античовешка здравна система в момента и тогава може да се замисля над съветите ви. Но сега където и да влезете по болниците е като палестински бежански лагер. Смрад, болните захвърлени, пи каят и се рат къде падне, хигиена нула. Никой не ги поглежда. Изключения правят 1-две болници, но не съвсем. Е, как да няма смъртност? Даже се оказахме много яки и не мрем като мухи, както би следвало при такива условия.
87
1
 
11
 
! Отговори
преди 2 години
Ако оживееш - имаш сеемсеипет лева за илачи. Ако не оживееш - родата да търси бързи и лесни кредити да те копат !Изглежда добър залога, не ли ?!
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, дали разбираш що си рекъл? Демек, все едно дали ще се ваксинирам, но ако не го направя, поне ще съм си така, както съм си сега и няма да се притеснявам от усложнения от ваксини-вие съвсем вече не знаете на кой свят сте.
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствената ви защита е имунната ви система. Само тя може да се справи със заразата. Затова има случаи и на 90 - 100 г. хора, които се справят с вируса, а такива на компрометирана имунна система умират на 30 - 40 г.
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защита 50 на 50 е май едва ли не вероятно горе-доле - или я има или я няма.
83
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те всички "елексири" дават 50% вероятност против грип, тъй че грабете народе......хахахахаха :))) Все пак евала на Симидчиев, че се осмели да каже истината с половин уста :))
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би ще е 50%, може би ще е 30%, а може би ще е 1%. След като го няма у нас, може би не трябва да се предполага каквото и да било. Карай, важното е да има интервю!
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като хвърля стотинка шанса ми е същия
80
1
 
5
 
! Отговори
Гледай го уе! преди 2 години
Вика ми вземи прекрати тая вражда! Бе тия откак са си домъкнали колониалните *** тука преди век и нещо само поразии правят на местното население! "Света Неделя" гръмна половината патриоти и другата половина насъска по комунистите. Септемврийското въстание много повече жертви от Народния съд! Въпцарав, Смирненски, Гео Милев, Стамболов ... А сега си забъркал още по-големи свинщиииниии с образованието и общините и изкуството. Конституция и закон не спазваш ...1 милион човека мъртви - Как бееее?
79
1
 
9
 
! Отговори
х преди 2 години
Не е възможно. Вълшебните елексири дават безсмъртие.
78
2
 
27
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ако си инжектирате 2 наведнъж, защитата става на 100%. Питайте някой математик.
77
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все тая, така или иначе няма да се бода с бoклyцитe ви.