Добри вести: Омикрон е по-малко опасен, вижда се краят на пандемията

Бустерната доза работи, има вече първо хапче срещу коронавирус
Обновена: 24 дек 2021 17:55 | 24 дек 2021 17:52, Анисия Иванова
120
Добри вести: Омикрон е по-малко опасен, вижда се краят на пандемията
Снимка: БГНЕС

Всички се умориха от коронавируса. Алармите отново пищят заради новия щам, но преди края на годината и особено преди Коледа, ето три добри вести от "Дойче веле": Омикрон изглежда е по-лек, бустерната доза на ваксините работи и има вече първо хапче срещу коронавирус.

Първа вест - Омикрон е по-малко опасен

Според проучване от Англия новият щам на вируса, известен като Омикрон, е с 20 до 25 процента по-малко вероятно да доведе до болнично лечение, отколкото Делта мутацията. Лабораторните експерименти показват, че Омикрон има по-ниска способност да инфектира белодробните клетки. Все пак Омикрон се разпространява по-бързо, тъй като поради многобройни мутации в шиповия протеин, той често заобикаля имунния отговор, който е получен чрез първоначалната ваксинация или чрез преболедуване

Шотландско проучване показва, че рискът да отидете в болница с Омикрон е с цели 2/3 по-нисък и че този щам практически не причинява по-тежки симптоми при хора под 60 години. Това проучване също така показва, че бустерната ваксина - тоест третата доза - предпазва значително от симптоматична зараза.

Проучване от австралийския регион Нов Южен Уелс говори също в полза на това. Според него Омикрон изпраща хората в болницата два пъти по-рядко Делта. Учените обаче предупреждават, че опасността се крие във факта, че Омикрон е много по-заразен. Дори ако протичането на болестта е по-леко, ако огромен брой хора се заразят за кратък период от време - ще има достатъчно от тях, за да напълнят болниците.

Втора вест - вижда се краят на пандемията

Някои вече прогнозират, че Омикрон бавно, но сигурно слага край на пандемията. Защото този вариант въпреки, че се разпространява по-бързо, убива своите гостоприемници по-рядко. Омикрон скоро трябва да вземе предимство пред Делта.

Въпреки че вирусът няма да бъде унищожен бързо - може и никога да не бъде - има голям шанс той да стане ендемичен. Това би означавало, че няма да има вече пандемия, а че отслабена версия на вируса ще се появи тук-там локално или сезонно – точно както грипа през зимата. Ще се предпазваме от това, както и от грипа - с годишна ваксинация.

Добрата новина е, че производителите на ваксини твърдят – и първите проучвания показват това – че бустерната доза предпазва добре от Омикрон. Това казват в Новавакс, чиято ваксина наскоро беше одобрена в ЕС. На тази протеинова ваксина се възлагат големи надежди, защото има много хора, които са скептични относно новата технология на mRNA, така че избягват Moderna и Pfizer. Производителите на тези две ваксини също обявиха, че третата доза действа чудесно срещу новия щам. Същото съобщиха и от AstraZeneca.

Първо антивирусно хапче - лечението у дома става възможно

Pfizer има още една голяма новина тези дни - Американската агенция по лекарствата издаде спешно одобрение за тяхното антиковид хапче, наречено Paxlovid. Международен анализ на Pheizer показва, че лекарството намалява смъртността с 89 процента.

Paxlovid всъщност забавя репликацията на вируса. Всеки, който е болен, трябва да приема хапчето у дома два пъти дневно, общо пет дни, в комбинация с друг препарат. Целта на това лекарство е да се избегне сериозно протичане на заболяването и да се предотврати евентуална хоспитализация.

Процедурата за одобрение от Европейската агенция по лекарствата е в ход. Тя казва, че таблетките могат да се предписват на възрастни пациенти, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са с повишен риск от тежко заболяване.

Производството все още не е масово, а лекарството все още е скъпо. Американските власти поръчаха 10 милиона опаковки за около 5 милиарда долара. Първите 265 000 ще бъдат доставени през януари. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: пандемияОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се краят, защото в Канада върховният съд призовава за Нюренберг 2 срещу СЗО и лобито от Давос.
36
21
 
4
 
! Отговори
моля преди 2 години
Днес.бг не пишете такива заглавия, че идва края на пандемията, че после антиваксъри ще пишат за конспирации как някой им обещал и ги е излъгал, недейте моля, достатъчно болни *** се навъдиха
35
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е сигурно първо се ваквинират учениците и възрастните после всички останали.На родителите лежат труповете от короната които не искаха да ваксинирят малките си сополиви лекенца.
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те учените в какво бяха сигурни през последните две години? Освен в това, че трябва ревностно да спазваме тьпите им, унизителни, гавраджийски, съсипващи и главното неработещи мерки, докато самите те си получават заплати, често и пенсии, премии, бонуси и добавки! Докато животът на други хора беше съсипан напълно и милиони по света останаха без препитание. Ама тях какво ги интересува? Ситият на гладния не вярва!
33
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На пландемиците и техните слуги трябва да се гони гарез докрай! Нека всеки пострадал от безумието и гаврите през последните две години им отмъсти според възможностите си!
32
2
 
19
 
! Отговори
ан те такааа преди 2 години
До вчера друго казваха разни "специалисти", начело с бай Шиле!
31
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От две години към любимите ми групи, които бяха ушеви, бакшиши и роми, включих лекари и почти цялата световна научна общност! Такава гавра не си бяха правили с мен за повече от половин вековното ми съществуване. Ще направя всичко по силите ми, за да си получите заслуженото!
30
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Добри вести: Омикрон е по-малко опасен, вижда се краят на пандемията".............Мангъра го каза това преди 2 седмици. Явно ви трябваше време да затоплите реотаните.
29
2
 
30
 
! Отговори
Прост селянин преди 2 години
Елитите ще се отърват отново след създаването на поредната изкуствена криза в световен мащаб. Плебеите бяха банкрутирани, буржоазията стана още по-богата. Виновни няма, а само потърпевши.
28
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се предпазваме както при грипа БЕЗ ВАКСИНАЦИЯ!
27
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е доцент мангъров прав излезе, всичко ще приключи един ден ,поне за това е прав *** и боклика
26
12
 
26
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Всичките варианти на коронавируса са безобидни, не е само омикрон. Всъщност коронавирусът не съществува, а това е сезонния грип, който е ребрандиран от машината за фалшиви новини. Краят на пандемията не се вижда защото пандемията не съществува и страхът от нещо измислено е психическо заболяване, а не физическо, а такова заболяване не се лекува и цял живот всеки ден да ви слагат буустер... На ковид психарите им трябва психиатър, а не ваксина...
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсула *** да продава акциите на Пфайзер докато е време
24
4
 
12
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Американците са завършвали линча в реката, но и клада става! Аз лично съм ЗА!
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На вакс паспортите има 8 слота за общо 8 игли. Като си запълните талончето тогава. Като томбола е. Някои държави вече са на 4, така че сме около средата. Те от самото начало казваха, че ще е до 2024 така или иначе. Сякаш са знаели. Шшш
22
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да забравим, няма да простим!!!
21
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли ще хвърляме препаратите или ще ги дарите на хипохондриците да се надрусат за последно?
20
2
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
ква река, сбъркал си я с клада
19
1
 
10
 
! Отговори
До16 преди 2 години
Ти не си добре...
18
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана бе, тарикатчета медицинско-фашистки? Направихте ли си тренировката? Стига ли толкова? Пожелавам ви за коледните празници да горите в ада, всички вие и децата ви!