"Омикрон" ще натовари сериозно цялата здравна система

Заболяването протича по-леко, но вариантът е много по-инфекциозен
Обновена: 28 дек 2021 15:05 | 28 дек 2021 14:30, Камелия Цветанова
133
"Омикрон" ще натовари сериозно цялата здравна система
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На здравната система няма да и е леко с новия вариант на коронавируса Омикрон, съчетан с грипа. Това обясни  имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов пред Нова телевизия. По думите му най-натоварени ще бъдат личните лекари.

„Общопрактикуващите лекари ще бъдат най-натоварени в случая. Хората се обръщат веднага към тях за помощ. Като прибавим към това и започналото бавно развитие на грипната епидемия - никак няма да е леко на здравната система”, уточни той.

Още по темата

Акад. Петрунов посочи, че все още няма сериозни данни за начина на протичане на Омикрон. „Засега знаем, че заболяването протича по-леко, но вариантът е много по-инфекциозен. Вирусът се разпространява бързо и обхваща много повече хора за кратко време”, поясни специалистът.

Имунологът се обяви за стимулиране на масовата имунизация. „Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини действат по-слабо към новия вариант, но действат до такава степен, че да предотвратят силното му разпространение”, коментира той.

Алергологът припомни и двете основни функции на ваксините срещу COVID-19: „Да намалят тежестта на заболяването и да предотвратят смъртните случаи”, каза акад. Петрунов и посочи необходимостта от поставянето на бустерна доза.

Коментар от него дойде и за късните последици от коронавируса. Допълни, че се смята, че не по-малко от 20% от всички прекарали инфекцията, ще развият така нареченият късен или дълъг COVID. „В момента се говори, че коронавирусът е повече сърдечно-съдово заболяване”, поясни той.

Акад. Петрунов посочи, че напълно подкрепя имунизацията срещу COVID-19 при деца от 5 до 11 години. Той отправи и апел: „В никакъв случай не се притеснявайте. Ваксината е изпитана на хиляди деца. Тя не е доказала никакви по-големи странични реакции или вредни феномени, в сравнение с възрастните”, добави имунологът и обясни, че предстои епидемия именно на младите.

За финал той коментира и дали смята, че 2022 ще доведе до края на пандемията. „Не бих казал, че това нещо ще е възможно, спрямо това, което се развива в момента. За мен тя ще намалее. Плюс това ние ще свикнем да живеем с пандемията, спазвайки мерките. Тя ще затихне, но никой не може да каже дали няма да се появи нов вариант”, прогнозира акад. Петрунов.

Експертът допълни, че изменчивостта на вируса е значителна. Затова обясни, че колкото повече имунизирани хора има, толкова по-малко вирусът ще се променя. „Имунизацията не помага само за това вие да не боледувате или починете с болестта, но и да намалите вероятността от мутация на вируса”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: болницаОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ТЕСТХората чуват виковете ви от радост когато ви тестват! Аз бих тествал по-младичките каки антиваксърки. Ама ако са със сертификат, че не носят на Венера екстрите със себе си.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да натоварва, нали пишат, че се кара леко и почти никой не влиза в болница. Едно се пише после друго.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Петрунов що не дава акъли за алергиите, ами се прави зорлем на имунолог? Аман вече от шамани, дето звездите им го говорят и се чудят какви страшилки да разправят по медиите.
28
1
 
13
 
! Отговори
До ТЕСТ преди 2 години
Не сме мираж. Събуди се мойто момче. 80% сме. Относно *** тестове, явно си доста запознат. От теб чувам.
27
0
 
4
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Пушка *** . С огън и меч се лукувй всичко
26
0
 
19
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Разбраха,че ще им спират парите и се изнервят .
25
0
 
10
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Витанов новия световен шаман. Свобода или смърт.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се пречупи изстрадалия еврейски народ!
23
0
 
18
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Поетичната ти душа ще се пречупи след третата доза.
22
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОМИКРОН ще ви го натовари и ще удари неваксинираните твари!
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сценаристите на пропагандата са некадърни. Не се прави така. Трагедиите се държат в тайна, а за ваксините и щамовете се говори под сурдинка. Вие се ОСР.ХТЕ!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превантивно стимулиране за здравните тружрници дъс 75 процента поголовно увеличение на заплатите.
19
0
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
*** !
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неим пука на новото правителство. Както виждате никакви мерки никой не спазва. Хората са тръгнали през просото.
17
0
 
25
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Кои болници са пълни ?!?!? Това което ти казват по новините и медиите.... е коренно различно ...от това което е истина !!! Една разходка из болниците...и ще придобиеш ясна представа....къде колко е пълно и натоварено....
16
0
 
16
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Това пи планирана статистика, нали!
15
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 2-3 седмицш ще лъсне голата истина. Пълни болници и много починали. Смейте се сега , скоро ще плачене.
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идете довечера до някоя болница и вижте колко прозорци светят. Пълен Фейк с тези болници
13
3
 
24
 
! Отговори
Логика ?! преди 2 години
И как точно ще натовари здравната система , след като всеки ще си го изкара къде на крак къде за два три дена вкъщи ?!?!?!?!? И какво предписват лекарите.... Парацетамол , Колдрекс.....витамини ...а за тежките случаи... имуностимуланти....!!!! При една война ще се натовари здравната система....а не при сезонен грип ....
12
3
 
26
 
! Отговори
Със здраве преди 2 години
🤣Еволюция на разбирането за кoвид ваkcините според експертите:1. "Ваkcинираните хора не се заразяват."2. "Ваkcинираните се заразяват, но не се разболяват"3. "Ваkcинираните се разболяват, но леко"4. "И ваkcинираните боледуват, но не стигат до интензивно отделение"5. "Ваkcинираните стигат и до интензивно отделение, но не умират"6." Ваkcинираните умират, но в лека форма"7. "Ваkcинираните умират мъчително, но с чиста съвест"8. "Ваkcинираните ще отидат в рая, а другите просто ще умрат"9. "Умрелите ваkcинирани не боледуват в рая"