Проф. Матанова: Тежък COVID състарява мозъка с 10 г.

2-3 месеца след инфекцията се появяват проблеми с паметта
5 яну 2022 09:43, Ния Христова
36
Проф. Матанова: Тежък COVID състарява мозъка с 10 г.
Снимка: Pixabay
"Нови изследвания показват, че тежка COVID инфекция се равнява на 10 г. състаряване на мозъка." Това каза в ефира на bTV ръководителят на Института по психично здраве проф. Ваня Матанова.
 
Тя обясни и каква е причината – при корорнавирус количеството кислород към мозъка намалява и това води до нарушения във функционирането му. 
 
"2-3 месеца след инфекция се появяват нарушения на краткосрочната памет – губим информация и не можем да активираме вече приета, запомнена информация", посочи проф. Матанова.
 
Тя уточни, че апаратната вентилация е сериозен фактор за такова развитие.
 
"Подобни нарушения на паметта се виждат при пациенти от 20 до 70-годишна възраст, няма данни за деца, но при хората с когнитивни нарушения или деменция влошаването е изключително сериозно", предупреди експертът. 
 
Проф. Матанова съветва болните и близките им при тежко протичане на COVID-19 да търсят консултация с невролог, невропсихолог или клиничен психолог.
 
Често се налага прием на медикаменти, освен това обаче помага и т.нар гимнастика за ума – четене на книги и решаване на кръстословици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най-откровена лъжа. Липсва посочване на извършилите изследванията, къде са публикувани, какви точно са резултатите. Сигурно има някакви единични случаи, направено е обобщение, все едно всички така завършват. Това не само е срамно за проф., но за лекар е направо недопустимо. Затова не ви вярваме - нямате морал.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам от къде пръкват тези професор(к)и, но за да си професор в един реномиран унивеситет трябва да имаш определен брой публикации в реномирани научни списания! Името Матанова чичо Гоогле не познава никъде! Професор в начално училище ли е? В България всички, които могат да произнесат на срички думата професор, станаха професори
7
0
 
33
 
! Отговори
Котарак преди 2 години
Това ще рече, че американци, италианци, франсета и англичани са най затъпелите нации.
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така забравихте да агитирате да се ваксинираме.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е, но само ако сте ваксинирани и бустеризирани, защото ваксините съдържат само опасни вещества и тежки метали, които поразяват централната и периферната нервна система, както и многото други заболявания, които се появат със забавен ефект. Истинските лекари отдавна разкриха фаталното съдържание на инжекциите.
4
3
 
12
 
! Отговори
11 преди 2 години
Тъз кат гледам, бая тежък ковид е карала.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова, най-угодно за сатанистите ще бъде, ако доброволно се вакситаназирате и починете внезапно от препаратите преди да ви се удаде шанса да преживеете безсимптомно настинката.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсиите с бустера ще са с млад мозък завинаги! И със 75 лв.
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчу трипъл буст ваксаджията затова ли след лек ковид ,изразяващ се в два месеца джвакане на тръбата, говори несвързано и има вид на изфирясал.