Янсен и АстраЗенека имат 0% ефективност срещу заразяване с Омикрон?

В края на януари и началото на февруари ще има рязък скок на болните
Обновена: 6 яну 2022 21:47 | 6 яну 2022 20:36, Екип на Bulgaria On Air
122
Янсен и АстраЗенека  имат 0% ефективност срещу заразяване с Омикрон?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Колко силна ще бъде вълната от Омикрон и как българите ще преминат през нея?

"Все още масовите случаи у нас не са от Омикрон, а от Делта варианта. Все още няма място за паника. Анализираме няколкостотин съмнителни проби, които ще обявим в началото на другата седмица", заяви в студиото на "Денят ON AIR" доц. Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория в НЦЗПБ.

По думите му, ако съдим по опита на другите държави, то в края на януари и началото на февруари може да очакваме рязко нарастване на случаите на коронавирус заради Омикрон.

"Доказано е, че Омикрон се кара по-леко. Двете дози с Pfizer, Moderna и AstraZeneca почти не пазят от повторно заразяване. Janssen и AstraZeneca имат 0% ефективност срещу заразяване с Омикрон. Pfizer има 30% ефективност с 2 дози, а бустерът има 75%. Може да очакваме от 5 до 10 хил. случая дневно. Зависи как населението ще подходи към ваксинацията", обясни доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Запитан защо хора с бустерна доза също се разболяват, той отговори, че все пак остава процент от населението, податливи на заразяване след трета доза, но няма случаи, които да стигат до болница.

"Най-висок имунитет имат хората, които са преболедували Ковид-19 и са с пълен ваксинационен статус. Те имат почти 95% защита срещу Омикрон. Ако антителата ни са продуцирани от ваксини, то тогава не може да считаме, че сме защитени. Само от преболедуване също не е достатъчно висок имунитетът. Важно е да се направи ваксина след преболедуване", подчерта доц. Иванов.

Появиха се твърдения на китайски учени, че Омикрон се е появил от умишлено заразена мишка. Според експерта има такива случаи с други вируси, при които животното играе роля на еволюционно стъпало за вируса.
"Факт е, че най-близко родствените вируси до Омикрон са циркулирали в Южна Африка поне година преди този вирус. Би могло на локално ниво да е циркулирал в животните. Ковид-19 едва ли ще изчезне скоро, защото е доста разпространен в животинската популация. Постоянно ще има трансмисия от животни към хора. В някакъв момент вирусът ще стане ендемичен - ще има отделни региони, в които ще се наблюдава по-често", изтъкна доц. Иванов.
По думите му очакваните хапчета може доста бързо да повлияят разпространението на вируса, но в началото ще бъдат много скъпи. Доц. Иванов отбеляза, че е важно терапията да започне в първите 3 дни. "Ремдесивирът" пък продължава да бъде ефективен.

"Повечето от разработените антитела нямат голяма ефективност срещу Омикрон. Дизайнът е към участък, който вече е мутирал. Назалните ваксини още са в много ранен стадий. Биха били много ефективни, ако увеличават имунитета в лигавицата" ,каза още гостът на Ганиела Ангелова.

"В България смъртността и хоспитализацията бяха на много високо ниво и преди пандемията. Тютюнопушенето е 30%, алкохолизмът е и той горе-долу толкова. Това са фактори, които играят огромна роля за смъртността и хоспитализацията. Българинът стига до лекар в много краен етап", завърши доц. Иванов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е 0% риска, а е отрицателен! Защото препаратите унищожават имунитета!
54
0
 
17
 
! Отговори
Do baba mara преди 2 години
как безплатно по 9-10 евро ваксината.Стига с тия мъдрости,следи нещата преди да пишеш.Може да не се ваксинираш,но с парите от нашите данъци се купуват
53
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Все още масовите случаи у нас не са от Омикрон, а от Делта варианта. Все още няма място за паника" - каза поредният доцент от ковид-дружинката, с цел да създаде паника. Каква паника ?! за отслабен от поредната мутация вирус, който е със симптоми на лек грип? И на който нямаше и да обърнем внимание преди 5-6 години, минавайки го в графата поредния сезонен грип? Паниката я създават медиите, политиците и такива активисти като въпросния доцент. Ай сиктир вече, че не се траете!
52
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те парите за ваксината няма да върнат .Ама язък за набодените двудозовци ,хем с 0% защита ,хем бонус калпак хронични болести до живот .Честито ще си дават полвината заплата да купуват лекарства от тези дето прегръщаха живота ,ама май прегърнаха само пачките.За измамените камили сюрия болести хахаххаааа
51
1
 
7
 
! Отговори
Стенли преди 2 години
Този г-н доц. е завеждащ на ето тази лаборатория: КОНТРОЛ И MОНИТОРИРАНЕ НА АНТИБИОТИЧНАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ в НЦЗПБ.Голям капацитет в областта на ваксините се извъди.Вярвам, че това не е официалното становище на НЦЗПБ.
50
0
 
14
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
" Вероятно" е любимата им думичка. Хващат се зомбитата, понеже вероятно не могат да мислят.
49
4
 
34
 
! Отговори
Кака Мара преди 2 години
Ако ви предлагат нещо безплатно знайте, че стоката сте вие. /Алберт Айнщайн /
48
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Важно е да се направи ваксина след преболедуване", подчерта доц. Иванов. Един друг доктор сравни този случай с гасене на пожар с бензин.
47
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината на АстраЗенека вероятно е отговорна за това, че въпреки многото случаи на Омикрон във Великобритания, смъртността и хоспитализациите не се повишават, смята бившият отговорник по ваксинирането на Острова.Клайв Дикс смята, че изключително издръжливият клетъчен имунитет, който ваксината предизвиква, вероятно ще предпазва цял живот.???
46
1
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Значи, вместо да карате хората да се разписват на информирано съгласие за 0% ефикасност, ги връщайте ако не са преболедували!!!!! ХахахаOoooo Sancta Simplicitas!
45
0
 
20
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Да връщат парите за ваксините тогава.
44
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето е на рнк ваксините. Дано всички видове ваксини да бъдат трансформирани с този технология . Ще има много повече ефективност и по-малко странични действия.
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само кожената инжекция ще ви спаси! Ваксинирайте се навреме!
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англия правят 3та доза с рнк ваксини. 2 дози АЗ не пази от омикрон.
41
1
 
22
 
! Отговори
Ваксинирана с Янсен преди 2 години
Голям праз...БигФарма, разберете се нещо там по държави като наркокартелите кой в коя държава да ваксинира и престанете да всявате страх в хората...Дори и наркокартелите имат някакъв морал eбaси...
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това твърдение на какви изследвания и доказани факти се базира? Защото в Англия пък се хвалят, че високото покритие с Астра Зенека сега ги спасявало от голяма смъртност. Ха де? То затова хората вече на никого не вярват.
39
1
 
13
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
е, че всички ваксини са фалшиви и не вършат работа. Единствено заразяването с лекия вариант и придобиване на естествен имунитет е решението. Омикрон е добър кандидат за това, защото не се знае какъв по опасен вирус може да се появи другия месец. За тяхно съжаление ваксинираните пропускат шанса да се сдобият с естествн имунитет чрез лекия вирус и когато дойде тежкия вариант на вируса няма да имат никакъв шанс.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя защо не се гръмне?! В пет изречения,пет си противоречат!
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конспирацията е вярна. Конспираторите няма да могат да похарчат изработеното. Историята сочи, че умират от това, за което са пропагандирали. Игра на съдбата.
36
2
 
18
 
! Отговори
запознат преди 2 години
А фазера и модерната съсипват имунната система на човека. Другия ефект е, че пластмасата не може да бъде премахната от кравта и води до запушване на кръвоностните съдове което води до мозъчна смърт. А пациенти в мозъчна смърт са идеалните донори.