Витанов: Зелено вече няма, Омикрон се разпространява дифузно

През март над 1 000 000 регистрирани заразени и над 33 500 смъртни случаи
6 яну 2022 17:30, Анисия Иванова
227
Витанов: Зелено вече няма, Омикрон се разпространява дифузно
Снимка: Bulgaria ON AIR

Математикът проф. Николай Витанов публикува поредния си анализ във Facebook за оперативната обстановка в България по отношение на пандемията COVID-19 за 6 януари 2022 г.

Какво е положението днес:

1. Базовото репродуктивно число днес е 1.33. Над 1 е, което означава, че се очаква обхвата на заразата да расте и натоварването върху здравната система да се увеличава. Числото е вече над 1.3, ден първи. Днес е Йордановден. Спомняте си прогнозата ми от ноември, че проблемите ни по същество ще започнат след Ивановден. Ивановден е утре.

На 21-ви януари свършват 14-те дни броени оттук нататък  и това съгласувано е с очакванията да имаме пълна доминация на омикрона горе-долу тогава ( спомянте си, че ноемврийската ми прогноза беше достигане на доминация 3-4 седмици след появата му, която беше седмица преди Новата 2022.). Досега не е било 14 дни поред да сме с базово репродуктивно число над 1.3. Какво е доминация на Омикрона: над 90 -95% от регистрираните случаи да са от този вариант. Пример. Регистрират се 1000 случая на Делта варианта на ден. За да има доминация Омикрона, трябва да се регистрират 9000 - 9500 случая от него на ден. Колко стават общо - сметнете си сами, че ако ви го напиша аз, юрдеците ще крякнат. Картите днес. Да ви предупредя - до края на седмицата разглеждайте тези карти като оптимистичният сценарий. С други думи - може и да е по-лошо от това, което ще видита на тези прогнозни карти.

Още по темата

2. Картата съгласно методиката на риска на Министерството на здравеопазването. Очакванията са следните. Зелено вече няма. Областите на ниво 4 се увеличават. В тези области разпространениетона вируса е силно дифузно. Тоест, неприятностите там предстоят. Виждате формирането на праблемната област в Западна България. След като се формира, очаква се тя да плъзне на изток в две направления: покрай Дунава и през южна България.

3. Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Виждате, че София-град и Варна са в доста тъмночервен цвят. Започва отново формирането на проблемната зона в Западна България. До 1 седмица се очаква тази зона да се е формирала напълно. С други думи - очаква се да обхване и Северозападна България и да тръгне на изток

4. Картата на риска по нашата методология. Вчера писах, че очакванията са виолетовото бързо да измести червеното като доминантен цвят. Тази карта ви показва, как точно проблемната зона от Западна България се очаква да се разширява на изток и откъде ще плъзне покрай Дунава и през Южна България.

5. Дифузното разпространение. Днес е налично във всички 28 области. 22 области са със силно дифузно разпространение, а в 5 области се очаква ситуацията да е силно неприятна. 3 от тях са по линията от Гърция към София-град. Навлизане на Омикрона от Гърция през Западна България - това се вижда от динамиката на нещата. Плюс Варна и Бургас - дълги пасове от Нова година. Забележете - Пловдив още е по-добре от Варна, но такава беше и прогнозата - че Пловдив ще се удържи някое време след Варна. Няма да е задълго обаче.

6. Смъртността се очаква да остане на досегашните нива - 50 - 60 средно на ден.  Очакванията са дори за леко намаление през следващата седмица.

7. Локдаун. Юрдеците крякат срещу мен, но аз съм този, които казва, че локдаун не се очаква пред следващите две седмици. Виждате защо - днес сме едва ден 1-ви над 1.3, болниците още не са натоварени напълно, медицинският персонал още не е изпозаразен. Тоест, няма предпоставки за пълен локдаун. Според мен. Знаете, че решението за това е политическо обаче и тези решения не ги взимам аз. Да ви напомня - никога не съм участвал във взимането на такива решения. Не крякайте срещу разузнавача, юрдеци. Не той взима решенията.

8. Мерките. Спазвайте, каквито мерки има, те не са никак строги. Важното е да сте здрави. Може и да се ваксинирате. Знаете, че юрдеците крякат, защото гледам доста статистиката за смъртността. Гледам я, да, гледам какво става у нас и по света. Изводът е еднозначен. При висока степен на ваксинация смъртността силно спада.

9. Спазвайте мерките, за да провалите песимистичния сценарий на Витанов, а той е, че през март месец на официалния портал ще видим над 1 000 000 като число за регистрираните заразени и над 33 500 като число за смъртните случаи.

10. Това е за днес. Желая да сте здрави и успешни и нека вирусът да ви заобикаля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
12
 
! Отговори
Разумен преди 2 години
Витанов не е математик. Той взима информация от интернет и развива слободни съчинения, на базата на видяното. Т.е. той е като всеки един коментатор тук, но с по-голяма трибуна и доста повече брадавички от всеки друг нормален човек.
152
6
 
4
 
! Отговори
Observer преди 2 години
Ха, ха, този явно знае че прилича на Люк Скайуокър (честно) трбваше само да завърши и с репликата " И нека силата бъде с вас". Сипматяга. Оставете човека той е математик и това знае, сметки да прави. Пп добре така, дори леко иронично ги разправя нещата. По добре ли беше оня гологлавия с черните чували и мъртъвци навсякъде? Нека се порадва на внимание доцента, и той душа носи.
151
0
 
7
 
! Отговори
Подозрителен Параноя преди 2 години
Доктор Бацелова (розовата коса) прилича на shеmale в напреднала възраст. Не знам какво и харесвате.. според мен това, че е с розова, изправена с преса коса, нови парцалки и червило е достатъчно за повечето мъже да започнат да харесват който и да е б0клук
150
0
 
19
 
! Отговори
Пак тоя Пръч преди 2 години
Много се напъва за пари да взема. Нищо не прави освен да говори като папагал. Нищо не пресмята дори базовото число НЕ Е БАЗОВО а се НАРИЧА ЕФЕКТИВНО което е различно нещо и го тоя пръчч го чете от ourworld in data на готово плямпа глупости.
149
0
 
8
 
! Отговори
xhamster преди 2 години
На 100% ли е сигурно, че д-р Бацелова е родена с женски полови белези? И с тоя голям г1з прилича на веганка.
148
0
 
0
 
! Отговори
се анонимен преди 2 години
До Анонимен към семките добави и 2-3 литра бира, шоуто е по-цветно :)
147
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не можем да направим по въпроса, защо имаме въведен "зелен сертификат". Този вариант вирус беше вкаран от някъде и някак се разпространи бързо. Няма как да е от хора без "зелен сертификат", защото те са по същество изолирани и не могат да пътуват междудържавно. Това ще рече, че този сертификат е необходимо да се печата на тоалетна хартия. Освен, ако някой не държи да си го бърше със смартфон.
146
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този смукач ,ако изтрезнее някой ден , просто няма да е интересен ! Сега , заради глynocmume , които дрънка ,представлява известен медиен интерес ,понеже са "правилните" глynocmu , за които се плаща !
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А налягане в гумите има ли?
144
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 2 години
Стотици милиони хора по света всеки ден слушат, че 2+2 = 5 и одобрително кимат с глава. Стотици милиони хора всеки ден слушат, че бялото е черно, че има нещо, което го няма. Стотици милиони хора всеки ден слагат парче плат на устата, буквални подигравателни наморници и някакси всичко това е нормално. И ядрена война ни е малко. Такива нещастни червеи не заслужаваме живот. Дано се свършва по-бързо, че да дойдат истински бойци.
143
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Лудияя го приберете в лудницата и го лекувайте. Аман от този Папиломавирус. Гнусно е да го показвате. Скрийте го или му слагайте маската на Зоро.
142
5
 
8
 
! Отговори
Драго преди 2 години
Витанов, заслужава ли си ? За без пари да плашиш хората ? Бродим по тази земя и почти не познавам жив човек,който да те е взел насериозно ! Но право каквото трябва да става каквото ще( ще гориш в ада , козльо )
141
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо никой не пише за новия "Комитет за пандемията" на Киро Ментето?
140
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аалоо днес.бг, вземете и го изкъпете това същество дето ни го натрапвате всеки ден--не мирише, а направо вони през монитора.Срам да ви е и......
139
0
 
11
 
! Отговори
Давид преди 2 години
То 8 клас се иска за тези сметки, този пак се възгордява, че е измислил велики прогнозни методи!
138
9
 
8
 
! Отговори
Плъх преди 2 години
Витанов, Господ здраве да ти дава! А на нас ни дал акъл ! Та ,ако има сила горе без значение от името и ,то хора като Витанов , Коце ботокса , Бойко Методиев Борисов, коремния хирург , Балтов - пияндура ,Сачева - скопената и прочее гаврилите се с българския народ в последните години *** трябва да получат заслуженото им! Амин!
137
0
 
4
 
! Отговори
W T F преди 2 години
Паля4о.Много смотаNa им системата на онзиденточкавг
136
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, не... хич няма всяване на страх и заплахи. СЕМ спи, както и прокоратурата!
135
2
 
12
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Скрий се штеева грозния козяк,кой ти плаща да пророкуваш цървуляк?
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не,не трябва.