Време ли е вече Европа да се отнася към COVID-19 като към грип?

По-малкият брой хоспитализации води до преразглеждане на стратегиите
13 яну 2022 19:07, Анисия Иванова
91
Време ли е вече Европа да се отнася към COVID-19 като към грип?
Снимка: БГНЕС

Испания призовава Covid-19 да се третира като ендемично заболяване, подобно на грипа, като се превръща в първата голяма европейска държава, която изрично предлага на хората "нормален живот с вируса", пише Bloomberg.

Идеята постепенно набира популярност и може да предизвика преоценка на правителствените стратегии за справяне с вируса. В неделя британският министър на образованието Надим Захауи заяви пред Би Би Си, че Обединеното кралство е "на път да премине от пандемия към ендемия".

По-ниските нива на хоспитализация и смъртност при варианта Омикрон, въпреки рекордния брой заразени, накараха испанския министър-председател Педро Санчес да изкаже съблазнителната перспектива Европа да премине отвъд пандемичните ограничения и да се завърне към нормален живот.

"Трябва да оценим възможността за еволюцията на Covid от пандемия до ендемично заболяване", каза Санчес в радиоинтервю в понеделник, като добави, че може да се наложи европейските правителства да започнат да оценяват заболяването с различни параметри от използваните досега.

На места като Франция, Германия, Италия и Румъния, където се регистрират най-високите средни дневни нива на заболеваемост за цялата пандемия, може би е малко рано за подобни разговори. Освен това Световната здравна организация заяви във вторник, че при сегашното темпо повече от половината хора в Европа са на път да се заразят с варианта Омикрон през следващите два месеца.

Но тъй като правителствата се стремят да запазят училищата отворени, а икономиките възможно най-нормално функциониращи, по-малкият брой хоспитализации може да предизвика преразглеждане на стратегиите.

Засега Франция и Германия продължават да затягат ограниченията, особено за неваксинираните. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска да направи живота на неваксинираните възможно най-труден и иска да въведе задължителна ваксина за достъп до барове и ресторанти и дори за пътуване с влак.

Нидерландия поддържа едни от най-строгите забрани в Европа, като ресторантите и баровете са затворени. В Италия правителството на министър-председателя Марио Драги задължи ваксинирането на хората над 50-годишна възраст.

"Повечето от проблемите, които имаме днес, произтичат от факта, че има хора, които не са ваксинирани", заяви Драги на пресконференция в Рим в понеделник.

Въпреки че ваксинациите са от основно значение за предпазване на хора с Омикрон от болнично лечение, ваксините не са толкова ефективни за спиране на разпространението на този вариант. Това кара политиците да се опитват да измислят как да ограничат разпространението, особено след като гласовитите групи в техните страни все повече се противопоставят на ограниченията в ресторантите, баровете и други дейности.

Според министър-председателя Мишел Мартин, въпреки че Ирландия има едни от най-високите нива на заболеваемост от Covid в Европа, тя ще запази системата за доброволно ваксиниране. Белгийското правителство иска да даде на хората "свободен избор", заяви министър-председателят Александър Де Кроо.

Много страни съкращават карантинните периоди, тъй като се опитват да запазят работещи основните услуги. От вторник в Чешката република, например, вече се изисква хората с положителнен ковид тест да се изолират за пет дни, вместо за две седмици.

Ограниченията за пътуване също са на път да избледнеят. Обединеното кралство беше първата страна, която забрани полетите от Южна Африка, където за първи път беше идентифициран Омикрон. Въпреки това тя беше и първата в Европа държава, където се появи вълна от Омикрон. Скоро след това Франция изпревари Обединеното кралство по брой случаи, въпреки че въведе ограничения за пътуване от Великобритания.

През последните седмици испанското правителство работи по нов подход за наблюдение, а министърът на здравеопазването Каролина Дариас е поставила въпроса пред европейските си колеги, каза Санчес.

На този фон Испания съобщи за почти 692 000 нови случая през последните седем дни, като по данни на здравното министерство 13,4% от болничните легла са използвани за пациенти с Covid. За сравнение, преди година този процент бе 13,8%, когато броят на регистрираните седмични случаи е бил малко над 115 000.

Ако европейските държави облекчат ограниченията през следващите седмици, може би ще се повторят събитията от миналата година. През есента на миналата година Дания премахна всички ограничения за Covid, а Нидерландия се отказа от всички изисквания за маски. В момента и двете страни имат едни от най-високите нива на заболеваемост в Европа и отново въведоха ограничения.

Още интересни анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
8
 
! Отговори
оо преди 2 години
*** Анисия, такива статии не се публикуват, *** ше ви отрежат хонорара, *** съвземете се !
53
9
 
9
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
SARS Cov 2.0 никога не съществувал, това е фалшива пландемия и постановка за да участвате в медицински експеримент с бълвочи препарати с неясни последствия за Здравето си и Живота, ако разберете какво сте си вкарали ще ви се прииска да се самоубиете..
52
4
 
32
 
! Отговори
аа-ХАААААА! преди 2 години
Кацнаха и те на мънгъровия.
51
2
 
37
 
! Отговори
Onikrom преди 2 години
Оминкром-а сега ще зарази всички на територията и след това няма да има вече Ковид. Те за това искат да се пазим, за да се проточи грипчето още 2 години.
50
4
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Българина е здраво стъпил на земята , не хвърчим като западните изкуфялници.
49
5
 
37
 
! Отговори
Hahahha преди 2 години
Тия са много изостанали, ние тук си се отнасяме с него като грип от 2 години. ХАХАХА тия европейци... много... бауни ъе. :D
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте бустери ,че немоем да живеем без тях бееее. То си е убава дрогичка.
47
4
 
47
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Трябва съд за всички истерици за създаване на паника и нанасяне на щети на икономиката и децата.
46
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, които са ваксинирани!
45
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проклети убийци веднага забранете по целия свят забрана за всички ваксини мерки маски ограничения сертификати стигасте убивали хората стига няма да носим никакви маси и останалите ваши простотии няма да ги изпълняваме хайде чао чао лъжлива пандемия
44
6
 
25
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Време е Радев да хване гората и Киро да си оди в Канада
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е правилно! Искаме пета бустерна доза!
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Испания премахна още лятото извънредното положение, като остави маските при затворени помещения и липса на дистанция, децата си ходят присъствено на училище без да се смесват класовете, а при положителен случай целия клас се изолира вкъщи и се връщат след направен тест
41
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е още от март 2020г. когато започна целия цирк
40
6
 
39
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 2 години
Изпълнителният директор на Файзер Албърт Бурла преди два-три дни каза буквално"Вече знаем че две дози от ваксината имат минимален полезен ефект, ако въобще ИМАТ НЯКАКЪВ". По същото време Рошел Валенски, директор на Центъра за заразни болести на САЩ каза буквално че "ваксините" НЕ СПИРАТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО на вируса. Стадото наивни, неинтересуващи се, нечетящи ваксизависими - нито чули, нито разбрали. Само като чуят думата "ваксина" слюноотделят и заголват рамо.
39
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече втора година е време да приключва нескопосания цирк.
38
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция и Германия да си останат в ЕС и да си плюят в устите. Ба-х-ти на-цистите, фалшиви и супер корумпирани. И от скоро, още по нагли. Всеки ден излизат все повече и повече доказателства и съдебни решения, че "мерките" им са измислени от г-ъз-а си и са престъпление към човечеството, те стават още по-агресивни и долни. Загубиха 2 години от живота ни вече. Т.е. да като грип трябва да се гледа. Никакви тестове, никакви бройки на болни всеки ден...и който иска да се ваксинира, се информира и решав
37
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен45-----Антиваксърите са умни, ама друг път.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както и да се отнася Европа към КОВИД, КОВИД няма да си промени отношението към Европа.
35
6
 
28
 
! Отговори
Ваксините заразяват преди 2 години
Хвърляйте парцалите и живейте като свободни хора. Две смърти няма без една не може - Борис Дрангов.Какво толкова се страхувате от нещо дето го няма, но ви плашат от сутрин до вечер?