Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?

Оплакванията - сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация
15 яну 2022 07:45, Петя Славова
183
Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?
Снимка: БГНЕС

С появата на Омикрон специалисти съветват да се прави и бустерна доза срещу COVID-19. Като сред"бустерните" ваксини са одобрени препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna. Още при допускането им до употреба от Европейската служба по лекарствените средства EМА e било проверено какви въздействия има евентуална трета доза.

Още по темата

Американската агенция FDA одобрява бустерните дози с BioNTech/Pfizer още през септември 2021 за определени групи лица. Преди това е проведена клинична студия с над 300 доброволци, при които са били изследвани страничните въздействия на третата доза от т.нар. РНК-ваксини, предава "Дойче Веле".

Кои са най-честите странични ефекти от BioNTech/Pfizer?

Резултатите сочат, че честотата и тежестта на оплакванията са много сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация. Към най-често срещаните оплаквания от бустерната доза спадат:

болки на мястото на убождането - 83%

отпадналост - 63,7%

главоболие - 48,4%

По-редки са болките в мускулите и ставите, както и втрисането. По данни на FDA, малко по-чести са оплакванията от подуване на лимфните възли под мишницата - около 5,2% от хората споменават това оплакване след втората доза Comirnaty – т.е. ваксината на BioNTech/Pfizer.

При всички засегнати реакциите от ваксинацията са се проявили в рамките на първите три дни и са отзвучали най-късно до осмия ден. Алергични реакции не са били наблюдавани.

Кои са най-разпространените страничните ефекти след бустерна доза с Moderna?

Според Европейската лекарствена агенция ЕМА, и в този случай ефектите след бустерната доза са много сходни с тези след втората доза. За разлика от основното имунизиране, при третата инжекция с препарата Spikevax на Moderna, се поставя само половин доза ваксина.

В клинично изпитание, в което са участвали 171 души, чиято основна имунизация е била с Moderna, сред хората на възраст между 18 и 65 години са били установени следните странични ефекти:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Доктор дерматолог. Моите пациенти след ваксинация нараснаха. Люби им се на хората бе. Чак се протъркват. И аз сьм доктор колкото мангъра специалист. Колко ли човека уби.
147
1
 
2
 
! Отговори
Един преди 2 години
До Доктор Сър Пичук 149Мисля, че е редно да се свържете с д-р Георги Тодоров или доцент Атанас Мангъров и да им предадете информацията (включително документи), която имате. Надявам се това да добави допълнителна тежест на преговорите, които предстоят относно зеления сертификат. Ако познавате и други доктори с подобна информация бихте могли да говорите с тях да постъпят по същия начин. Благодаря за вниманието.
146
0
 
12
 
! Отговори
Handel преди 2 години
"Още при допускането им до употреба от Европейската служба по лекарствените средства EМА e било проверено какви въздействия има евентуална трета доза." Кога точно успяха да проверят когато Омикрона се появи в Европата няма и месец?
145
0
 
0
 
! Отговори
до 168 преди 2 години
Не знам ти до кий клас си ходил в училище,но в написаното от теб има много правописни грешки.
144
0
 
1
 
! Отговори
до 169 преди 2 години
През 1987 година професор Сузумо Тонегава получава Нобелова награда за физиология и медицина заради това,че обяснява как се синтезират антитела.И сега като чуя или прочета за подсилване или повдигане на имунитет мисля,че няма как.Антитела организма синтезира при преболедуване или след ваксиниране.За да се произведат организма трябва да има контакт с антиген - ваксиниране или преболедуване.Няма друг начин.
143
0
 
0
 
! Отговори
любопитен преди 2 години
До Анонимен 168 ....това от една жена на пазара ли го чу? или от боклучавия ФБ?
142
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лека полека ще си кажат за всички ефекти от бьркоча
141
0
 
11
 
! Отговори
Lekar преди 2 години
А пациентите с добър имунитет, подсилен с качествени добавки или не боледуват или имат минимални симптоми!!!
140
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възпаление на миокарда, смрът, различни увреждания на нервната система... Все такива хубави неща. А какъв е шанса. Е според Центъра за Контрол на Болесите в САЩ за 2 години има над 2 милиона пострадали. Това е 1о пъти повече от всички странични ефекти от всички васкини поставени за последните 30 години.
139
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предизвикват бяс. Повечето ваксани са в постоянно състояние на агресия и като всеки болен от бяс, изходът е летален.
138
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 166 ".Политиците и глобалистите нямат полезен ход" --- ааа имат, имат - да набодат максимален брой хора за максимално кратко време за да може да измрат възможно най-много. След това ще представят нещата като макар да е много тъжно, всички оцелели ще могат да се радват на един по-хубаво свят - без глад, без замърсена природа, без войни и т.н.. Как да не оцениш положителната страна на нещата. Честно казано вече никак не ми е жал за уфтсете, които даже се борят за задължително тровене!
137
2
 
22
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Милиарди инвестиции в производствата на ваксини,стотици милиони(а може би и милиарди) комисионни за правителствата,които ги купуват и после ни агитират да се ваксинираме без да са ясни последствията от това,зелени сертификати=на задължителна ваксинация.Всичко това е с цел баснословното забогатяване на производителите и на правителствата,а здравето на хората е последната им грижа.
136
4
 
9
 
! Отговори
ОтСиднейАвстрлия преди 2 години
.Ето ви увредени хора от клиничните изпитания които са дисквалифицирани и случаите им са извадени от крайния резултат. Говорят пред сенатори y2u.be/L2GKPYzL_JQ
135
5
 
26
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Ще повторя професионалното мнение на американски лекар имунолог за Бустерите - "В историята на Медицината до този момент, не е имало прецедент когато в рамките на Една Година се извършва Допълнителна Реваксинация (Бустер) 3-4 месеца след основната/базисна ваксинация, а в някои държави дори и с по Четвърта доза! Ние не можед да предскажем с увереност какви биха могли да бъдат негативните последствия в дългосрочен план".
134
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе, най големият им недостатък е, че неработят, не вършат работа, прах в очите са, безполезни са, никой не ги иска и не могат да ти помогнат!
133
1
 
27
 
! Отговори
образован преди 2 години
Ако това са ваксини,всички странични ефекти от прилагането им би следвало да са подробно описани в листовката за пациента.Тази листовка трябва да е написана от специалисти,които поемат отговорност за написаното.И тази листовка трябва да е одобрена от ЕМА.Несериозно е периодично в някакви недописани статии да ни уведомяват за странични ефекти.Това дори трябва да е подсъдимо.Всеки може да пише каквото му хрумне и после да се чудят разни хора защо имало недоверие към ваксините.
132
0
 
21
 
! Отговори
Анна преди 2 години
Защо публикацията на Петя Славова не е дописана?
131
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страничните ефекти тепърва ще ги броим. Стига да можем да броим дотолкова.
130
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба радка оня ден нали каза, че имало "нови проучвания", че не трябвало да се прекалява с бустерите... ама не каза, че това го е казала ЕМА. Освен това, ЕМА казаха, че всеки следващ бустер унищожава ефективността на имунната система, но това няма да го прочетете в БГ "медиите". Нито ще го чуете телевизиите собственост на американските служби!
129
2
 
16
 
! Отговори
era преди 2 години
засега сме видяли само краткосрочните ефекти, като се има на предвид, че ваксините са от една година. Като минат 4 до 5 год., вече ще има реална представа. Преди това всичко си е само спекулация.