МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса

Сигнали има за 9 случая, в нито един не е доказана връзка
Обновена: 18 яну 2022 13:39 | 18 яну 2022 12:57, Веселина Йорданова
590
МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса
Снимка: БГНЕС

В България няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход. Това заявяват от Министерството на здравеопазването по повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц. Атанас Мангъров.

Думите му в ефира на „Нова телевизия“ на 16 януари са: "564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ, уточняват от ведомството.

Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина.

Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още по темата: ваксиниИАЛкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЗ като Министерство на Зевзеците ли трябва да го разбираме? Кажете ми, че се шегуват поне да знам че заради това им се смея.
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез под як контрол от някъде
30
2
 
40
 
! Отговори
Край преди 2 години
Как не разбраха докотори и политици че колкото повече лъжат толкова повече няма да им вярват хората. Ниско ниво. Ваксините са рискови. Ако с думи прости кажат на хората че ваксините могат да убиват но без тях вируса убива повече хората ще си поемат риска. Обече не - дай да ги излъжем после се чудят що не им вярват.
29
3
 
38
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Лъжа след лъжа. Къде е п-икливата промяна ??? https://24chasa.bg/region/article/9603977 един от случаите беше с астра зенека ама като не искат да открият и не откриват.
28
36
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това предполагам е срещу Мангъра нали, него го оставете но трябва да започнат да се съдят всички телевизии и вестнии които го отразяват този психично болен човек.
27
0
 
59
 
! Отговори
Леле преди 2 години
Днес да не е първи април?!?
26
4
 
56
 
! Отговори
Министерството преди 2 години
Не само, че не причиняват смърт, ами дори възкресяват умрелите.
25
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко фиктивно ваксинирани ганюги преминаха в ниския астрал????????:))))))))))
24
3
 
70
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Че то по тази логика и от ковид никой не е умрял.
23
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На съседа от седмия етаж Цецо пича,онзи ден му месиха 40 дни а беше с две дози.
22
5
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На това му се казва ДЕБЕЛА, ОПАШАТА ЛЪЖА. Вие сте единствените в цял свят, които отричат смърт след ваксина. Знаете ли кога ще се ваксинирам с "ваксините" ви? НИКОГА! Нещастници.
21
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и с тютюнопушенето така се оказа. Тютюневи концерни правят проучвания за връзки и вреди от тютюнопушене. Биг фарма прави проучване за вреда от ваксини. Какъв ли ще е резултата?
20
3
 
69
 
! Отговори
Видял и чул преди 2 години
Жив свидетел съм на наш съсед, който се ваксинира с пфайзер. Човекът беше на 74 г., още след първата доза ни споделяше, че не е добре, вдигал постоянно кръвно, сърцето му прескачало. Сложиха му втората, всъщност ние го посъветвахме да не си я слага, амаааа....та след втората една сутрин казаха, че е починал. Не се е събудил. Просто на всеки организъм различно действат тия ваксини. При едни, за жалост - ФАТАЛНО!
19
2
 
68
 
! Отговори
Край преди 2 години
Даже обратното МЗ има статистика за възкръснали след поставена ваксина. Коритаров умря от зъбобол човека.
18
54
 
2
 
! Отговори
Мангъров преди 2 години
Новия щам устрои истинско клане сред антиваксърите, безмилостна сеч на мало и голямо. Гледам треперят по опашките да получат ваксина, молят се и плачат, но вече е късно ваксината действа след 2 месеца а дотогава Орландовци бачка 24/7
17
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"По вярвам на Мангъров , човека изглежда почтен"Абе добър е в цицането на Европари, не може да му се отрече.
16
0
 
30
 
! Отговори
Нямало преди 2 години
Хахаха
15
1
 
69
 
! Отговори
НИКОГА преди 2 години
няма да си признаете!!!!!!!!!!!
14
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така няма!?!? А оня човек с петте сърдечни операции и пейсмейкъра заради което Венци Чикиджигото наби лекаря!!!!!:))))))))))
13
2
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез ще надминат и комунистическата китайска партия