Болници на ръба заради липса на лекари

"При нас вълната тепърва набира скорост", каза Неделчо Тотев
20 яну 2022 16:38, Ния Христова
72
 
Намираме се в разгара на петата COVID вълна. Има ли сериозен натиск върху общинските болници?
 
"В различните региони нещата са по различен начин. При нас вълната тепърва набира скорост, в други населени места има проблеми с легловата база. Чуваха се съобщения, че са връщали пациенти, за които колегите не съобщават. Но най-вероятно до седмица в цялата страна вълната ще бъде в разгара си. Има натиск, но засега се удържа положението", каза председателят на сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан Неделчо Тотев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Динамиката е голяма. Сега тепърва започват изследвания и прегледи при личните лекари. Към обяд хората, които са с позитивни тестове, прииждат като вълна. Следобед излизат PCR-ите, тогава също има вълна на пациенти, които са за преглед. Общият брой на леглата в болницата са 103, като 32 от тях са Ковид. По повод разширяването на легловата база - не е проблем, но персоналът е проблем", коментира Тотев.
 
"Години наред бяха проспани в неадекватна кадрова политика от страна на държавата. Младите лекари продължават да бягат от България, търсят по-добра реализация и по-добро заплащане. В извънболничната помощ нещата са различни и като заплащане, и като отговорност. В момента имам остра нужда от анестезиолози, защото нещата излизат извън контрол", добави Неделчо Тотев.
 
На въпрос относно положението в тяхната болница със сметките за ток, той отговори: 
 
"Не знам дали има болница, която може да се справи. В Северна България има инициатива на колеги, които решиха да напишат писмо към управляващите да се вземат мерки по отношение на безумно повишените цени на тока и газта. Това повлича след себе си и други скокове в цените, дефицит в някои лекарства и консумативи. Ние настояваме това, което е завишено, да бъде компенсирано. Няма да издържим. Всички са на прага на отчаянието."
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се преминава към билкари .Лекарите са голям резил
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко управлява 10 години и това е неговото наследство, отделно пълна съсипия навсякъде и превръщане на болниците в търговски дружества. За него беше важно да си получават субсидията и хич не му дремеше за болниците. Всеки българин ща е съгласен субсидията да отива за поддръжка на болници, а не на партии.
18
4
 
5
 
! Отговори
Меркуцио преди 2 години
До 6 кака пена също ,като военните от 100г само ги храним и нищо за нищо не стават поне както американците да заработват...
17
4
 
13
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Да се отмени здравното осигуряване в България... Видя се в пЛандемиятя няма никакво адекватно лечение и лекарско наблюдение!!
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да,рябва да има обвързване с договор, но и адекватно заплащане..всеки знае как се влиза и учи медицина. не може после тези хора да са с мизерно заплащане, разбира се, че ще искат да се реализират там, където ги ценят. С гол патриотизъм не се живее и не се създава семейство.
15
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато държавата им плаща обучението на лекарите, ще е така, ще бягат в Европа или в САЩ. Щото ако си студент по медицина в Германия например, само семестриалната такса е 15 000 евра, а в САЩ студентите взимат кредити от 100 000 долара и нагоре, после като почнат да работят, ги изплащат. Тук е заровено кучето, като те приемат студент държавна поръчка, подписваш договор, че като завършиш ще работиш най-малко 5 години в държавна болница, па след това ходи където искаш.
14
2
 
18
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Евала на доктор Тотев, не се притеснява и не се страхува да каже нещата с истинските им имена. Не се опитва да се хареса на управляващите, като им спестява проблемите. Както много угодно правят някои. Ясно е, че с 32 легла, няма как да се оправят. Чирпанската община е голяма. Населението е специфично, знаете какво. Ще летят линейните към Стара Загора май.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви лекари, антибиотици нали има! Шепа от тУЙ, кофа от онУЙ....
12
5
 
9
 
! Отговори
Бебо преди 2 години
В София нали има всичко, доктори, легла, от Чирпан кой се интересува, никой. То да е Чирпан...А Петков за момента няма вина за състоянието на здравеопазването
11
0
 
7
 
! Отговори
Бай Х преди 2 години
20 000 чирпанлии, без селата 32 легла ковид отделение - при пандемия от 2 години това кво ви говори ..... целта е да се затваряме или да се лекуваме
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо Кацаров да облича бялата престилка и да започва да работи като лекар. Това злобно човече си позволи да се нахвърли срещу лекарите. А Преьидента не си отвори устата да го спре. Позор!
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом линейка повикана вчера бг време 17:30 дойде едва сутринта в 9:00 ч. днес, бг е не на ръба а в по зле и от 8-мия свят хора, в бг умишлено изглежда го правят за да починат повече хора а после да ги пишат в графа "ковид"
8
14
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Отново лъжи от белата мафия, Кирол Петков каза, че болниците са празни
7
1
 
32
 
! Отговори
Свидетел преди 2 години
Моят племенник завърши обща медицина в МУ - София през 2018 г. После реши да специализира акуше-гинекология във Франция, защото там специализацията му е безплатна, докато у нас трябваше да си я плаща по 4000 лв. на година. Замина. Тази година приключва специализацията си в Париж и не смята да се връща като гинеколог в БГ, щото няма смисъл, докато във Франция му плащат доста по-добре и се отнасят с него с уважение.
6
3
 
13
 
! Отговори
Ваксиниран антиваксъ преди 2 години
Няма нужда от лекари! Бай *** разбира от всичко, включително и от медицина, анай- много от ковид!
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нали легла има какво реве този за некви лекари-млекари?
4
7
 
21
 
! Отговори
Ние преди 2 години
Ти що лъжеш бе. Кирчо каза, че всичко е наред и проблеми няма.
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съжалявам, но няма кой да им работи за 850 лв. заплата! Един млад лекар фактически на такава мизерия започва. Затова се насочват към чужбина, защото там хем специализацията им е платена, хем и после заплатата петорна.
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги бият тук и като работят за 1500 лв ,младите лекари ходят в Германия и започват с 5000 евро чиста заплата и никой не ги бие и обижда.Скоро в малките градове няма да има лекари и след няколко години тези градове ще изчезнат от картата,както изчезнаха стотици села.До 2050 година много малки градове няма да ги има.
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на мен да ми искат да си плащам тестовете за Коко 19 и да ме натискат да се ваксам,и аз ще се откажа да го бачкам това!!За да има дори само един лекар антиваксър,то е показателно за така наречената ваксина!!