Зелените сертификати ще са валидни 270 дни от последната доза

Новите правила важат за целия ЕС
117
Зелените сертификати ще са валидни 270 дни от последната доза
Снимка: БГНЕС

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза. Промяната се налага заради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС. Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата ЕМА, съобщи пресцентърът на МЗ.

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на Janssen. Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като „2/1“ в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени. До този момент са генерирани близо 22 хил. сертификата за бустерна доза на Janssen. Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

До този момент са генерирани общо над 1.970 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини. От тях близо 1.5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: сертификат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Пак наглосаксите искат да са най-хитри. В САЩ в много щати тези беззакония не виреят. В Англия отмениха безумието. Навсякъде другаде - боди се докато пукнеш, което не е много време, макс 5 години.
96
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден в България се ваксинират по 10000-12000. Пукате ли се от яд антиваксъри, че намалявате прогресивно
95
0
 
3
 
! Отговори
Формула преди 2 години
Номерът на дозата = номер на вълнАта - 1
94
0
 
6
 
! Отговори
До ъъъ преди 2 години
9 месеца е валидността на сертификата за ваксинация при международни пътувания в рамките на ЕС. После - бустер. Засега - безсрочен. Ама само засега. А в рамките на страната какво ще е си решава всяка страна. Засега са безсрочни при нас, но няма да се учудя скоро да последваме светлия европейски пример. Просто ще се направи постепенно, да не скачат много ваксинираните. И да - прецакаха ги.
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече нямаме нужда от Паспорти и Лични карти по-важно е сертификатът.. Помните ли преди години какво ли обещаха и сега какво??
92
0
 
11
 
! Отговори
Ко преди 2 години
А колко дози ще слагат още? Само питам. Ей тия антиваксъри с 10 дози пак спъват "нормалния ни живот" каза полюляващия се хърбав сополив ваксиниран с 11 дози през 2025 година. Ехо някой мислили с главата си?
91
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 месеца сертификат за ваксина, която е ефективна на рекламирания процент около 25-40 дни. След което ефективноста пада под 50% в следващите 20-30 дни и след това е межди 3 и 20% според каква ваксина са ви забучили. Сега кой не следва науката? Науката ясно казва, че ваксината действа добре около 20-30 дни после горе-долу действа още 30 дни и после все едно не си ваксиниран. От къде ги изкопаха тия 270 дни? Може би не искат да кажат на хората че ще ги бодат през месец!
90
2
 
12
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Ама чакайте, бе! Сертификатите за ваксинация са Безсрочни в рамките на страната - от края на миналата година? Това си е заварено положение - не може да променяте условията със задна дата! Излъгахте хората - всички над първоначалните 15 % доброволно ваксинирани.
89
2
 
34
 
! Отговори
Хах преди 2 години
Попитали радио Ереван:- Какво е общото между ваксъра и антиваксъра?- И двамата никога няма да бъдат напълно ваксинирани
88
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка доза е ПРЕДпоследна. Наркоман се става от 2рата
87
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви дози? Истинските ваксини имат ли дози през няколко месеца?
86
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИЕ СТЕ СУПЕР УЯЭВИМО НАСЕЛЕНИЕ. ВИЖДА СЕ ПО БОЛНИЦИТЕ. ДЕРЭАЙТЕ НОВИТЕ ВЪЛНИ ИДВАТ
85
3
 
24
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Незабавно трябва да се премахне зеленият сертификат, без условия!
84
3
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Коя беше последната доза ???
83
3
 
12
 
! Отговори
Искат преди 2 години
да кажат ОТ ПОРЕДНАТА доза. Поредна- последна, все тая, нали?!?
82
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то за 270 дни няма ли да свърши пандемията, още ли ша я влачим, ми слушайте Били бе хора, каза ви че край с тая, ша има нова и тия сертификати за нея няма да въжат
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бодете се редовно
80
2
 
19
 
! Отговори
Деси преди 2 години
Нашите управляващи са като коне с капаци. Ни виждат, ни чуват какво се случва в момента в света и в България. Знаят си само сляпо да следват някакви указания и това е.
79
2
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
83, че то и с пейнта става
78
3
 
25
 
! Отговори
Габриела преди 2 години
Спрете да натискате хората да се ваксинират! И то в нарушение на конституцията!