"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело

Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност
25 яну 2022 10:45, Петя Славова
306
"Всеки сам си преценя" е в сферата на вица, но не е весело
Снимка: БГНЕС

Макар и всекидневно да броим много новозаразени с коронавирус, интересът към ваксините у нас остава слаб.

Прословутият израз: "Всеки сам си преценя" дори вече да е преминал в сферата на вица, не е нещо весело, тъй като положението е много сериозно. Това обясни пред БНР д-р Велислава Донкина - клиничен психолог в Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания

"Имаме проблем в комуникирането на съветите, на приканването към ваксинирането. На хората не са им ясни много неща около механизма на самите ваксини. Всеобщо  известен факт е, не само в психологията, че когато много интензивно принуждаваш някого към нещо или го убеждаваш, колкото по-голям е натискът, толкова по голяма е съпротивата", обясни д-р Донкина.

Според нея така хората стават подозрителни.

"Това се разиграва още повече на фона на българската идентичност. Българинът е една принципно недоверчива душа, която има в историята си негативен опит, който го кара да не вярва. Преживял е много ситуации, в които се казва едно, а се случва друго.

Ако се изтеглим назад, за да видим по-глобалната картина, ще видим, че основният проблем е с РНК-ваксините, с новите технологии и големият страх около тях - как действат, какво се случва точно.

От моя опит, обаче като клиничен психолог в болниците СБАЛХЗ и "Надежда" знам, че тази технология е развивана интензивно още преди 10-15 години за използване в онкологията. Това всъщност е една много умна технология, защото това е един опит следващите ваксини да обучават организма да може да разпознава вируса и да се съпротивлява, без да се заразява.

Но тук се появява един друг проблем. Това, че ние живеем във време, в което науката много напредна и ние чак сега се сетихме да се страхуваме от това. Може би защото сега се чувстваме лично застрашени или засегнати...А иначе ние имаме способност да забравяме, че сме смъртни и ако някой е онкоболен или се нуждае от трансплантация, си казвахме - на нас това няма да ни се случи...", поясни още д-р Донкина.

И въпросът вече е къде е поставен човекът в науката и медицината и как лично сме засегнати от това, обобщи клиничният психолог.

Според д-р Владимир Сотиров -  клиничен психиатър, практикуващ в Център "Адаптация" - София, за да реагираме с толкова мощна съпротива, има компексен отговор. "В посттоталитарните страни процентът на ваксинирани е най-нисък. Защото нашите гени са „най-ценни”. Това е част от примитивните фантазии, през които си придаваме някаква значимост, защото истината е, че в същността си ние се преживяваме като много незначителни. Безценни - но всъщност без стойност...", коментира д-рСотиров.

Още по темата

По думите му, затова и фантазираме такава ценност - през гените на прабългарите. "Ценност на генно ниво - ние сме призвани да ги опазим и да спасим света като българи - това е вярване, което няма никаква стойност – ние сме безценни, буквално. И тук борбата ни с македонците - кои са по-ценни. За ценност се борят онези, които се чувстват безценни (отново разбирано съвсем буквално).

Така ли иначе, трябва да отбележим, че по ред причини, ние сме една провинциална и затворена култура. Изолирани сме били поради ред причини - икономически, културни. А провинциалната култура по дефиниция се отнася с голямо подозрение към всяко ново нещо, към новите технологии включително. А всяко ново нещо, което идва отвън се приема като заплаха. Като нещо, което ще разруши идентичността и обичайният начин на живот", каза още д-р Сотиров.

Според д-р Донкина свободният избор на човек да се ваксинира или да не го прави не може да се поставя под никакво съмнение.

"Свободният избор е неприкосновен и право на всяка личност, което е свързано с уважeнието между нас. Но по темата с ваксините може би въпросът е какво ни кара да имаме една или друга позиция. Защото, ако хората разбираха, като съвкупност, избора и отговорността от дадено решение, тогава няма хората да се карат по тази тема", заяви клиничният психолог.

"Сега институциите вече си взеха поука как да комуникират с хората мерките. Сега мерките се предлагат, а не налагат.

Пандемията започна много лошо, с много насилие, с много злоупотреба. Мерките бяха несъразмерни. И ние от това си извадихме извода, че на мерките не трябва да се вярва. Че нещата не са такива, каквото властта се опитва на да ни ги опише, да ги наложи. От тук недоверието към властниците.

Защото властниците систематично злоупотребяват с нашия интерес. Има втори план, втори дневен ред, който обслужва интересите на властта, но не обслужва интересите на обществото.", допълни д-р Велислава Донкина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
10
 
2
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Римската армия е била в 99% от случаите по-малобройна от армиите на враговете си, в много случаи в много пъти по-малобрайна, но в 99% от случаите е побеждавала - въпроса е защо? Отговора не е сложен - дисциплина! Дисциплината е сила, дисциплината не изключва демокрацията, напротив без дисциплина няма демокрация. За мен лично още миналата година трябваше да вземе решение на ниво ЕС за задължителна ваксинация, но нашите псевдолидери нямат топки и така виждаме резултата от хаоса днес.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 70-80-90% ваксинираните държави спря ли епидемията? Африка с малко набодени да не да е намаляла наполовина? Създавайте паника и страх, но то е до време, щото на лъжливото овчарче никой няма да вярва постоянно.
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две години, почнахме трета, не ми пука вече за тъпия ви вирус.Даже не четох статията, скучно стана.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БayЕ в Израел защо тогава са пълни
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде ги вадят тия? Може да е доктор по психология, но това не значи, че е квалифицирано медицинско лице. Има ли право да предписва лекарства с личен печат? НЕ. Това е академична титла. Като доктор по философия. Виж ако беше психиатър е друго... АМА не е. Защото преди 20 години всяка 2-ра кифла се пънеше да завърши психология в СУ и ето го резултатът. Бисери без граници. Така, че да си гледа лигльовците с депресиите и да не се меси в медицината. Психолози, сър...
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" В основата демокрацията е мнозинството да взема решения, които всички да изпълняват." - бъркаш демокрация и оклокрация. Демагогията е много по-лошо нещо от диктатурата. Поне в авторитарната власт има отговорност, а във властта на тълпата винаги се показват най-дивите човешки черти.
52
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С ваксините май най голям опит имат Израел.Те публикуват често данни от изследвания.И там не е задължително да се ваксинираш,но поне се ориентираш какви са резултатите от ваксинирането.То май никъде ваксинацията не е 100% задължителна.Вярно е,че и ваксинирани боледуват,както и преболедували втори път боледуват.Може би тези с бустерните дози са най добре.Вчера Познато джипи ми каза,че нямал пациент с бустерна доза разболял се.Явно така трябва!
51
11
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До реалист само дето болниците ще са празни. Малка подробност. :D
50
1
 
10
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Поправете ме,ако греша,ама ако 100% от населението е ваксано заболеваемостта ще е същата като при 0% ваксани.Пример Израел,Португалия и т.н.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под строй за ваксина само при другаря Ким в Северна Кория, тук всеки си решава сам.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всеки е сам за себе си, да може да преценя сам. За жалост колкото и за велик независим и свободен да се обявава всеки винаги е зависим от рабородател, семейство, съседи и прочее както и между другото от държавата която умело разрушихте.
47
5
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До до Бау принципно, никой не ме е командвал да се ваксинирам. Проучих си и реших. :D
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които все цитират "науката" като авторитетното същество, с което са в личен духовен контакт, никак не са наясно с това как се одобряват лекарствата в днешно време. Над 30% от одобрените лекарства се махат от паразарът или ограничават следкато вече са минали одобрение на FDA - остановени странични ефекти през годините. Клиничните пътеки на ваксините нормално отнемат 3-4 години. Фармацевтичните компании се интересуват единствено от това разходите за съд да не превишават печалбите.
45
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки сам си преценя, означава единствено хаос, беззаконие и разруха! Криворазбраната демокрация се превърна диктатура на простотията. Не може сам да решаваш, когато става въпрос за обществен проблем! В основата демокрацията е мнозинството да взема решения, които всички да изпълняват. Днес за жалост всякакви слабоумници имат трибуна в интернет, всякакви ненормалците търсят внимание и смятат че всички трябва да съобразяваме с тяхната лудост, а това води до ерозия на европейските общества.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярата започва оттам, откъдето свършва познанието.И не само за ваксините,а за всичко.Заболяването е ново.Дори от нашите професори се наслушахме за неверни неща.И те бяха заблудени.В началото на 2020 от Ухан пуснаха едни клипове в YOUTYBE в които показваха как си свалят маските и болницата им е празна.В същото време руснаците пуснаха спъникови снимки как я дострояват.Явно ни излъгаха най безочливо и нарочно! Това беше отвратително и до ден днешен затова китайски стоки не купувам.
43
7
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До до 32 по твоята логика учителката по български е най-умна :D
42
5
 
1
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 2 години
Като чуеш "народен", ако е храна, е нещо евтино и бок лучаво, а ако е традиция, обичай, мнение, най-вероятно е някаква про стотия. Затова хората си отглеждат елити с векове, за да ги дърпат напред, народът нека "преценя" как да размахва кирката и лопатата.
41
0
 
14
 
! Отговори
СС преди 2 години
Ае поредната психо *** дето много расъждава. Да не дава много акъл какъв е българина българина се е научил сам да се оправя и това е реалното, ти ако не мислиш за себе си няма кой да мисли за теб, има но не ти мисли доброто особено американска фарма компания която е съдена за манипулации. така че да не ни ги пробутва тези колко сме прости българите...
40
0
 
16
 
! Отговори
Ваксина? Не, мерси! преди 2 години
Абе що не си вземете евтината пропаганда иии, знаете какво да направите с нея! Овците свършиха! Гонете тях за бустери и оставете другите хора на мира! Слава богу, повечето българи все още могат да разсъждават! Аа, и да не забравите да махнете миризливия сертификат, който очевидно освен за фашистки цели, за друго не става!
39
0
 
11
 
! Отговори
Проф.Ехуд Кимрон преди 2 години
Селекция, която няма никаква eпидeмиoлoгична обосновка.В момента няма спешна медицинска помощ, защото вече две години култивирате такова състояние поради жажда за власт, бюджети и контрол. Единственото извънредно положение сега е, че все още определяте политики и държите огромни бюджети за пропаганда и психологическо инженерство, вместо да ги насочвате към укрепване на здравната система.