Дебат във Франция за правото на безплатно лечение на неваксинираните

Предложение на лекар предизвика вълна от реакции
28 яну 2022 08:39, Елка Василева
100
Дебат във Франция за правото на безплатно лечение на неваксинираните
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на болничната система в Париж предизвика разгорещен дебат, поставяйки въпроса дали хората, отказващи ваксинация срещу COVID-19, трябва да продължат да получават безплатно болнично лечение, предаде Ройтерс.

Още по темата

Здравната система на Франция покрива лечението на всички пациенти, които попадат в интензивни отделения, като цената на ден престой в такова отделение се изчислява на 3000 евро, а лечението обикновено продължава между седмица и десет дни.

"При наличието на безплатни и ефикасни лекарства, редно ли е хората да ги отхвърлят без последствия, докато ние се борим да се грижим за други пациенти", попита Мартин Ирш, директор на парижката болнична система AP-HP.

Той посочи, че е повдигнал въпроса, тъй като разходите за здравеопазване са огромни, а безотговорното по думите му поведение на някои не бива да застрашава достъпността до системата на всички останали.

Изказването му предизвика вълна от реакции и призиви за оставката му в социалните медии. Крайнодесни политици призоваха за отстраняването на Ирш от поста, а кметът на Париж Ан Идалго, която председателства борда на AP-HP и която е кандидатът на социалистите за президентските избори през април, заяви, че не е съгласна с предложението.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
12
 
8
 
! Отговори
радикал преди 2 години
Безотговорността на неваксинираните я заплащаме ние, ваксинираните. Вчера платих 300 лв. в бара. Сертифициран съм и тройно ваксинирам, а ми искат пари за алкохола който изпих. Безобразие.
21
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на французите. Кога у нас? Никакво лечение на неваксинирани по лична преценка.
20
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Безотговорността на неваксинираните я заплащаме ние, ваксинираните." , а ваксините пак ли вие си ги плащате. Аз мога да плащам за твоя избор, ти за моя не, така ли?
19
2
 
31
 
! Отговори
БРАВО УМНИЦИ! преди 2 години
Ваксинираните болни - най-здравите болни във Франция!
18
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безотговорността на неваксинираните я заплащаме ние, ваксинираните.
17
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осигуровките ще им ги върнат ли?
16
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По тази ллогика не трябва да се лекуват и пушачи, алкохолици и наркомани, защото това е техен доброволен избор и не трябва да натоварват здравната система. Тези лекари които ги говорят тия работи, трябва да им се отнемат правата на лекари. Буквално казват, че искат да оставят хора да страдат и умират защото не са ваксинирани. Работатат на лекарите е да лекуват независимо от фактите. Здравната система е за да пази и лекува хората, а не хората да пазят здравната система!
15
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината нали пазеше от тежко заболяване, болница? Кой заема местата в болницата и има нужда от скъпо лечение, нали са 80% набодени? Плашат се от останалите 20? Те ли им харчат целия ресурс? Разделяй и владей, като преди 2000 години
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дебат против свободата,равенството и братството!
13
19
 
4
 
! Отговори
радикал преди 2 години
На неваксинираните трябва да им се забрани да ходят на море и да влизат във водата защото я заразяват и ние ваксинираните като влеземе в морето също се заразяваме и умираме. Тия *** са големи заразители и ни заразяват всеки ден.
12
2
 
40
 
! Отговори
АБЕ .. АЛООО ... преди 2 години
НЕ Е ЛИ РЕДНО АКО ПЛАЩАШ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ДА ПОЛУЧАВАШ ЗДРАВНО ОБСЛУЖВАНЕ ???? !!! ВСЕ ЕДНО ДА ИДЕШ В МАГАЗИНА ЗА ХЛЯТ С 2 ЛЕВА И ДА ТИ КАЖАТ - НЕ МОЖЕ - НЕ СИ ВАКСИНИРАН !!! АКО НЯМА ЗДРАВНА ПОМОЩ - ДА НЕ ПЛАЩАМ И ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ И СИ ГИ ИСКАМ ЗА 30 ТЕ ГОДИНИ !!! Л И ЦЕ М Е РИ !!!!
11
4
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЩОТО ВАКСИНАТА МНОГО ПАЗИ!!!!
10
2
 
31
 
! Отговори
Академика преди 2 години
Прозорчето на Овертончо в действие;) После нови абсурдни предложения, докато станат реалност. Тотална подмяна на истинските общочовешки ценности. Разбира се на слугуващите "служебни хора" и "полезни ид..ти" не им пука, те за 1000 лв продават майките си.
9
2
 
39
 
! Отговори
нп преди 2 години
да им дадат право да не внасят здравни тогава
8
2
 
43
 
! Отговори
айдеее преди 2 години
И там дават дума на разни изкукали доктори. Бай Някой си, какви точно лекарства има за ковид? Тези отвари не пазят от зараза и разпространение.
7
3
 
51
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 2 години
В България отказа на лечение на Ковид в болница увеличава шанса ви да оцелеете, и то многократно! Платете на хора, които да ви лекуват вкъщи и прогнозата ще е по-добра от тая в болниците
6
43
 
6
 
! Отговори
радикал преди 2 години
Неваксинираните трябва да са в дъното на автобуса и за тях ако има легло по преценка на лекаря да бъдат настанявани а ваксинираните с предимство.
5
49
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно прав е човекът! Антиваксърите, понеже са по-умни, ни казват колко сме глупави и саботират борбата с пандемията. Защо ще ползват безплатно лечение срещу същия този вирус?
4
1
 
34
 
! Отговори
Кака Бара преди 2 години
Лесно е откажат ли ти лечение и още мърдаш, намираш сили, резваш някоя министерска глава и след 2-3 случая подобни , фашистите се превръщат в на плебса управници удобни
3
5
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък отказвам държавата да купува с мой пари ваксини. Всеки сам да си ги плаща.