Проф. Витанов прогнозира: Пандемията си отива, поне за лятото

Само чрез имунизацията ще може да се избегне претоварване на системата
29 мар 2022 13:00, Анисия Иванова
45

Броени дни преди да се сложи край на извънредната епидемична обстановка в страната - летище София предприе разхлабване на мерките за влизане в сградата на аеропорта.

"Чудесен напредък след тоя локдаун, който имахме. Ще продължава обаче спазване на дистанция и маски, дори сме привърженици на това маските да останат, защото предпазват добре", сподели Мариана.

"За мен ще бъде по-лесно при всички положения, но трябва да се мисли и за сигурността за всички, които пътуват. Маските остават, трябва да пазим хората", каза Севдалина.

Кевин и Мариана летят за Лондон. Казват, че вече във Великобритания няма ограничения, но ваксинираните там са много повече от тези у нас.

Летище София избърза с отпадането на ограниченията, още преди да отпадне официално извънредната епидемична обстановка в страната от 1 април. Идеята обаче е и след това маски да се носят в затворени пространства и градския транспорт. А мерки да се предприемат на местно ниво.

"Отговорността ще стане регионална. Тези мерки засягат и икономиката, а в момент, в който имаме две външни кризи, трябва да направим максимума, така че да съхраним и населението, и икономиката", категоричен бе зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Александър Симидчиев.

"Маските са безопасни и не вредят на икономиката. Те могат да останат, докато видим какво се случва – те трябва да са препоръчителни или задължителни в райони, където има висока чистота на заразените", смята д-р Симидчиев.

Експертите обаче предупреждават – пандемията затихва, но все още не е отминала.

"Когато цялата страна отиде на 140 на 100 хил., в момента е някъде около 300, това се очаква да стане някъде април месец. Вече може да кажем, че пандемията си отива, поне за това лято", прогнозира математикът към БАН проф. Николай Витанов.

"В момента, в който видим, че голяма част от населението е преболедувало, когато имаме малко по-високо ваксинационно покритие и когато рисковете не са големи - при такава обстановка маските стават ненужни", изтъкна д-р Симидчиев.

Според експертите именно чрез имунизацията ще може да се избегне претоварване на здравната система, дори и да се стигне до покачване на заразените с Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, стига бе! Този е гений! Такава сложна прогноза друг не би могъл да направи! Висш пилотаж, кат' за същинско професор!
14
21
 
1
 
! Отговори
Сбогом преди 2 години
Като гледам коментарите, все повече си мисля, че е добре да приключим бързо с тази мъка. Народ изпразнен от съдържание и мислещ само за ядене и с*ране. Безмислено е хора - обречени сме.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този брадавичест жълтобрад ypyнгел цяло лято къде ще вее папиломи?
12
0
 
10
 
! Отговори
Дано, но преди 2 години
До ПЛандемията си отиваОктомври отново. Няма да пропуснат.
11
1
 
18
 
! Отговори
Бай Шиле преди 2 години
Мерси витанка, наздраве! Как ли ще се спрвяме без теб?
10
0
 
15
 
! Отговори
ПАНДЕЛАТА преди 2 години
СИ ОТИВА ТИ И ДРУГИТЕ СЕ НАГУШИХТЕ. СЕГА ПЕЙ СЪРЦЕ.А ЗАЩО ПУ... ЬО МАРИНКИН ВИЕ СЗО И ДРУГИ НИ ПОСТАВИХТЕ В СТРЕС И НЕ КАЗАХТЕ КОЙ, КОЙ Е ПРИЧИНАТА?!????. И АЗ ЛИЧНО ОЧАКВАМ ОЩЕ ВИРУСИ НА ТАЗ ЗЕМЯ. ОТ ВАС НЕ ОТ БОГА НАШ.
9
0
 
18
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Приличаш на бостанско плашило върви при урките за да те научат как се лъже
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако есента зимата някой им се върже отново на глупостите на такива брутални плазмодий ще значи че човечеството е найстина към своята ко чина щото по този начин живота се обезсмисля а такива нарцис си подхранват скапаното его.
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите на медийте се пренасочиха от Коко 19 за пропаганда срещу Русия .... САЩ плаща - САЩ поръчва музиката !
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Косъм по косъм да оскубеш брадата на тоя козел гламав.
5
1
 
14
 
! Отговори
Прилепат преди 2 години
тоя киртик, киртика петков киртика кантарджиев и киртиците които пускаха реклами за ВАКСИНИРАНЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА УБИИСТВА ПО НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ ВСЛЕДСТВИЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ВИРУСА СЛЕД ПОСТАВЯНЕ НА ВАКСИНИТЕ . ПРАВИТЕЛСТВАТА И ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИ КОИТО ОСВЕН ЧЕ СЕ ОПИТАХА ДА НИ ОПРОСТАЧАТ НИ ПОДЛАГАХА НА БИОЛОГИЧНИ АТАКИ. КИТАЙ ИМАТ 10 СМЪРТНИ СЛУЧАЯ ЗА ГОДИНА ЗАЩОТО ПРИ ТЯХ НЯМА ЗАПАДНИ ВАКСИНИ БРАТ
4
1
 
20
 
! Отговори
ПЛандемията си отива преди 2 години
но *** професУри остават, за да рекламират експерименталките! Какво ли не биха дали за пари, продажниците...
3
4
 
27
 
! Отговори
Бор преди 2 години
Ако руснаците потрошат всички био-лаборатории на Пентагона в Украйна КОВИД 19 ще си отиде завинаги.
2
1
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Витанкааааа, кво става с числата от тотото? Почвай с прогнозите, че ковида свърши, пък и войната не ти се отдава да коментираш :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
1
1
 
16
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
Първо във Великденска, после в лятна ваканция!