Проф. Аргирова: Ваксините са ефикасни и срещу Омикрон ВА.2

Вирусът е жив, той съществува, отбеляза вирусологът
59
Проф. Аргирова: Ваксините са ефикасни и срещу Омикрон ВА.2
Снимка: БГНЕС

Ваксините срещу коронавирус осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2, който се разпространява още по-бързо. Това заяви вирусологът и съветник на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова пред близо 350 общопрактикуващи лекари – участници в първия етап на виртуалната дискусия на тема „Ваксините срещу COVID-19 при хронично болни и при деца – научнообосновани факти“, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Още по темата
"Вирусът е жив, той съществува, размножава се, мутира и това ще продължи, защото се опитва да оцелее. Актуалната разновидност на Омикрон е ВА.2 и тя започва да доминира над ВА.1. Разпространява се още по-бързо и предизвиква същите симптоми и оплаквания като ВА.1. Ваксините, с които разполагаме, са ефективни и срещу нeго. Затова ваксинацията е напълно актуална и необходима", отбеляза проф. Аргирова.

Тя подчерта, че ваксините предпазват и от т.нар. дълъг (пост-) COVID, при който симптомите  не изчезват повече от 4 седмици след първоначалното инфектиране със SARS-CoV-2. По думите ѝ ваксинацията намалява вероятността за поява и на последващи усложнения, които могат да се появят 1 г. по-късно.

Ваксините не дават 100 % защита срещу инфекция, но дори да се заразят, ваксинираните боледуват много по-леко, често асимптоматично, тъй като вирусът преживява не повече от 3 дни в организма им, подчерта проф. Аргирова.

От МЗ публикуват отново и конкретни въпроси и отговори, свързани с ваксинацията срещу COVID-19 при хора с различни хронични заболявания:

 
Има ли риск ваксините да причинят тромбоцитопения и тромбемболия?
Рискът е изключително нисък, статистически пренебрежим, в сравнение с риска от тромбоцитопения и тромбемболия при инфекция със SARS-CoV-2.
 
Препоръчва ли се ваксинация при пациенти, които приемат кръворазреждащи лекарствени продукти?
Ако са добре дозирани и ако пациентът ги приема редовно от много време, може спокойно да му бъде поставена ваксина.
 
Противоказна ли е ваксинацията при пациенти с чернодробна цироза?
Не е противопоказна при пациенти с чернодробна цироза, но е много важно в коя фаза е заболяването. В по-напреднал стадий на цирозата е възможно да има  допълнителни алергени, които да са чужди на организма и да предизвикат някакъв тип алергична реакция. В начална фаза на заболяването може да се постави ваксина, но в по-напреднала преди ваксинация задължително трябва да се направи консултация с алерголог.
 

Безопасно ли е ваксиниране на онкоболни пациенти, които са на химиотерапия?
Най-добре е да минат 2-3 месеца след последната химиотерапия. Най-добре е ваксината да бъде информационна РНК – Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) или Spikevax (на Moderna).
 
Опасно ли е да се комбинират различни ваксини?

Не е опасно. Проведени са проучвания коя ваксина с коя може да се комбинира. Възможните комбинации са между векторни (Janssen и Vaxzevria) и информационни РНК ваксини (Comirnaty и Spikevax). Доказано е, че комбинацията на различни по вид ваксини води до образуването на по-високи нива на антитела, отколкото при използването на една и съща ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
31
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВАКСИНИРАТЕ - ТОЛКОВА ПО- УСКОРЕНО ЩЕ ИДВАТ НОВИТЕ МУТАЦИИ!!! НАРИЧА СЕ ЕСТЕСТВЕНА ЕВОЛЮЦИЯ НА ВИРУСА!!! БЕЗСРАМНО И НАГЛО НЕВЕЖИ СТЕ, МИСЛЕЩИ СЕ ЗА УМНИ И ПРОГРЕСИВНИ! УСПЕШНАТА АНТИВИРУС НАУКА НЕ СТОИ ВЪВ ВАКСИНИТЕ!!! ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ МАЛКО!
26
2
 
36
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Ей това на снимката е здравната ни система...
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА ХА ХА А дали е затворен Шанхай, а дали е свръхваксиниран Китай?
24
2
 
21
 
! Отговори
БАБЕ преди 2 години
гледай си пенсията и не се напрягай вече, нЕма сми!Отече в канала
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ода за вируса - кога? О, микрон! Жив е той, жив е ... Един "научен" въпрос: каква е разликата в анимациите за всеки щам? Не може ли да си ходим с маските, що трябва да се бодем? По-гоуем е панаира, нали? Цената на пътечката няма ли да се вдига? Всичко поскъпва, как сте останали там в НЗОК, с една пътечка, на същата цена? Що не откажат медиците да лекуват КОВИД при тези цени? Подозрително е някак.
22
3
 
22
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Ако ваксините бяха наистина ВАКСИНИ, нямаше да са безплатни.......
21
2
 
16
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 2 години
ТО ЗАТОВА В СВРЪХВАКСИНИРАН КИТАЙ СЕГА Е ЗАТВОРЕН 25 МИЛИОНЕН ШАНХАЙ, ЗАЩОТО ИМАТ НАЙ- МНОГО БОЛНИ ДО СЕГА ВЪОБЩЕ!!!! ИМУННАТА СИСТЕМА НЕ Е САМО АНТИТЕЛА!!! НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА, ПОСРЕДСТВЕНИ ПРОФЕСОРКИ И АНАЛОГОВИ АКАДЕМИЦИ!!! ВАШЕТО НЕЗНАНИЕ НЕ ВИ ОПРАВДАВА!!!ИМА ПРЕКРАСНО ЛЕЧЕНИЕ И БЕЗ ВАКСИНИТЕ!!
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радке точно ти ли ще бъдеш ментор на истината ,една баба внесла незаконно СПИН от ФРг ,вместо да търкаш наровете в Сливенския затвор ти дават трибуна.Срам и позор си ти.
19
2
 
26
 
! Отговори
Лъжа!! преди 2 години
Не лъжете!!! Ваксинирана през Декември и с безброй антитела / в лабораторията ми казаха, че достигам горния праг / се заразих през Март, изкарах го симптомно и с повече проблеми след това, отколкото първото ми боледуване когато не бях ваксинирана. Ваксините са пълна лъжа!!!
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МММллъкквай! Егати и премляскващата не им рна лъжкиня.
17
2
 
9
 
! Отговори
ОПЛ преди 2 години
ЗАТВОРИЛИ СА ВСИЧКИ КОВИД ОТДЕЛЕНИЯ В СОФИЯ. РАБОТИ КОВИД САМО ИНФЕКЦИОЗНА БОЛНИЦА.СТАРИ ХОРА СЪС СЪПЪТСВАЩИ ЗАБОЛАВАНИЯ ИЗИСКВАЩИ СПЕШНА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ ГИ ОСТАВЯТ В ДОМОВЕТЕ ИМ БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ, НЯМА ОТДЕЛЕНИЕ, В КОЕТО ДА БЪДАТ ПРИЕТИ. СЕРБЕЗОВА ИЗОБЩО РАЗБИРА ЛИ ОТ МЕДИЦИНА?!
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксапропагандаторите все говорят за някакви научни обосновки, но така и не ги цитират точно.
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, много са ефективни. За това в Пловдив 1/3 от интензивните случаи са ваксинирани.
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туловище, имам си имунитет, който ме паз от настинк.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксина за тъпота къде ще намерят??!!
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радкеее, в момента полвин България се е натръшкала с грип и то тежък и силно заразен, *** що нещо не рекнеш...
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам ваксина срещу такива като теб, профескорке.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8. Изпадащите в депресия, защото не могат да приемат реалността, се нуждаят от психиатрична помощ.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Против акне помагат ли ?
8
3
 
19
 
! Отговори
Другарке преди 2 години
вече BA2 - няма, има XE, а Ваксините са Толко Ефективни, че Великобритания е с Нов Рекорд от 5 000 000, всичките Ваксинирани и при това със Симптоми! А САЩ от днес слагат 5-та доза, 3-ти Бустер, щото се чудят как още Пари да Приберат от Ба лъ ците!!