Жена се зарази два пъти с COVID в рамките на 20 дни

Експерти прогнозират, че всеки ще се зарази с вируса дори повече пъти
21 апр 2022 20:52, Нели Христова
31
Жена се зарази два пъти с COVID в рамките на 20 дни
Снимка: БГНЕС

31-годишна медицинска работничка се е заразила с COVID-19 два пъти в рамките на 20 дни. Това е най-краткия известен период между две инфекции с коронавирус, твърдят испански изследователи.

Тестовете показват, че жената е била заразена с два различни варианта - "Делта" в края на декември и след това "Омикрон" през януари.

Това показва, че дори ако сте преболедували COVID преди, пак можете да бъдете заразени отново, дори ако сте напълно ваксинирани, казват изследователите.

Повторните инфекции в Обединеното кралство изискват 90 дни между положителните тестове.

Въз основа на това определение здравните служители казват, че близо 900 000 души потенциално са били заразени два пъти с COVID до началото на април.

Трудно е да се определи точен брой, тъй като само секвенирането на целия геном може да потвърди, че инфекциите са причинени от различни щамове и много малко положителни тестове преминават през този процес.

Испанката не развила никакви симптоми след първия си положителен PCR тест, но по-малко от три седмици по-късно тя започнала да кашля и вдигнала температура, което я накарало да направи нов тест.

Когато тестовете били допълнително анализирани, те показват, че пациентът е бил заразен от два различни щама на коронавирус.

В презентация на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, авторът на изследването д-р Джема Ресио казва, че случаят подчертава, че "Омикрон" може "да избегне предишния имунитет, придобит или от естествена инфекция с други варианти, или от ваксини".

"С други думи, хората, които са имали COVID-19, не могат да приемат, че са защитени срещу повторно заразяване, дори ако са били напълно ваксинирани", обяснява тя. "Въпреки това, както предишната инфекция с други варианти, така и ваксинацията изглежда частично предпазват от тежко заболяване и хоспитализация при заразяване с "Омикрон", добави д-р Ресио от Institut Catala de Salut, Тарагона в Испания.

Тя казва, че наблюдението на повторните инфекции при хора, които са били напълно ваксинирани, е важно и ще помогне за търсенето на варианти, които избягват ваксините.

Повторните инфекции с COVID нараснаха рязко през декември 2021 г., след като се появи много по-инфекциозният вариант на "Омикрон".

Преди това 1% от всички случаи, регистрирани в Обединеното кралство, бяха обозначени като втора инфекция. Сега процентът се е увеличил до 11%.

Учените прогнозират, че в крайна сметка всеки ще хване COVID два пъти и вероятно много повече пъти през целия си живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
кунчо бустера преди 2 години
Още бустери трябват!!!!!!!
27
1
 
4
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Аз го изкарах март 2021. Повече не съм се заразявал. Ключовата фраза е: Ако сте ваксинирани ...
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е всички да приемата факта, че е нормално да се разболяваш от време на време и политическите истерии са излишни. Чайчета, лимон с мед и в повечето случаи подобни настинки се изчистват изцяло до 10 дена. И аз в момента карам нещо подобно - ами имал съм много по-жестоки настинки и грип преди години. Имунната система има нужда да се тества регулярно, за да работи, а не да бъде прецаквана с "ваксини". Ваксините те правят роб до живот - податлив на всяка нова инфекция, без имунитет.
25
1
 
2
 
! Отговори
МушБоцМушБоцМушБоц.. преди 2 години
27 пъти е по-силен естественият имунитет от ваксинационния. Поради пълното компрометиране на генетичните едноантигенни вакси с токсична от УХАН19, срещу Омикрон 21 премахнаха ограниченията.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мавгъра трябваше да си скъса дипломата още лятото 2020, когато уж вирусът щял да изчезне. Ко стана? Предлагам да си я изяде за по-сигурно.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умрелите и лежащите в интензивните ни са все неваксинирани, ама вие си повтаряйте лъжите, барем ви помогне.
22
3
 
4
 
! Отговори
Измамено камилче преди 2 години
Ама нали инжекциите пазеха от заразяване?! Така поне казаха по телевизора, а аз на телевизора вярвам повече от собствения ми мозък!
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразила се е, понеже е ваксинирана. Аз за пребуледувал повторно заразен не знам.
20
5
 
8
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Колко пъти ще ви повтарям да не се занимавате с най-тъпата нация в света.В Испания боцнаха и децата ПОД 12.Не им влиза в главите пък и нема кой да им каже,че си преебаха имунитета.
19
7
 
0
 
! Отговори
Здрасти преди 2 години
За бъркочизираните, треперете овци! Агнешко се харчи. Стадото предъвкваше ужасите за големия кръвожаден вълк, когото отново бяха прогонили песовете, но наоколо се носеше мириса на печено!Само Черния овен, разказваше, че Вълко давите са изяли повече овце от легендарния вълк.
18
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оффффф не ви ли омръзна?
17
6
 
7
 
! Отговори
И това преди 2 години
е доказано с какво? За един прЕател питам
16
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков Ко става бря ,сертификати ваксини и изведнъж пандемия няма
15
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен провал на Мангъров. Нов вариант на вируса и хоп,няма и имунитет от преболедуване.
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът е в България по-малко от две години, но някои се заразиха 7-8 пъти за около три години. Браво. За сведение в моето семейство и в семействата на най-близките ми роднини няма нито един заразен.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса се променя и като се зарази с новия може да умре. ако няма и нова ваксна
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Догодина и и 10 вълна с кови 23. През 3 месеца трябва и нова ваксина.
11
2
 
5
 
! Отговори
Edin преди 2 години
До Хм?Имаше информация, че кверцетинът помага срещу Ковид и помага на имунната система срещу вирусни инфекции. Лукът съдържа висока концентрация на кверцетин (червеният повече) и вероятно затова помага.
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карам го за четвърти път ковида. Първия беше най зле. Този последния малко прилича на първия път ама малко по лек. Кашлям много и като си поемам дъх ми свирят дробовете. Двата между първия и последния бяха по леки но пък оглушах тогава и си загубих и гласа. В момента има много заразени особено децата но понеже е много лек никой не обръща внимание. Кара се на крак. Няма нужда от паника. По поносим е от ГРИП, протича леко но кашлицата и храчките са неприятни.
9
4
 
8
 
! Отговори
Хм? преди 2 години
от опит да ви кажа - редовно ям чесън и лук, и никакъв ковид не ме хваща. Около мен всички се заразиха , само аз не. Даже си изработих антитела. ДНЕС - публикувайте тази информация - никакви вкасини не помагат , само ЧЕСЪН.