Омикрон е най-лекият вариант на коронавируса

При него е по-малка вероятността за дълъг COVID-19
17 юни 2022 23:00, Йоана Цонева
35
Омикрон е най-лекият вариант на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Омикрон по-рядко причинява дълъг COVID-19 от предишните варианти на коронавирус, показва първото рецензирано проучване по рода си в Обединеното кралство, съобщи Ройтерс.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон установиха, че вероятността за развитие на дълъг COVID-19 след заразяване са били с 20 до 50 % по-ниски по време на вълната от Омикрон в Обединеното кралство в сравнение с разпространяването на Делта. Тази стойност варира в зависимост от възрастта на пациента и времето на последната му ваксинация.

Дългият COVID-19, който включва продължителни симптоми, вариращи от умора до "мозъчна мъгла", може да бъде изтощителен и да продължи седмици или месеци. Все повече се признава за проблем на общественото здраве и изследователите се опитват да разберат дали Омикрон представлява толкова голям риск от продължителен COVID-19, колкото предишните доминантни варианти.

Изследването на Кралския колеж се смята за първото академично изследване, което показва, че Oмикрон не представлява толкова голям риск за дълъг COVID-19, но това не означава, че броят на пациентите с дълъг COVID-19 е намалял, заяви екипът.

Още по темата
Въпреки че рискът от дълъг коронавирус е бил по-нисък по време на Oмикрон, още хора са били заразени, така че абсолютният брой на страдащите сега е по-голям.

Водещият изследовател д-р Клеър Стивс отбеляза, че това е „добра новина“, но призова да не престават грижите в случай на дълъг COVID-19.

Службата за национална статистика на Обединеното кралство заяви през май, че 438 000 души страдат от дълъг COVID-19, като инфекцията с Омикрон представлява 24%. Здравните власти заявиха, че рискът от продължителни симптоми след заразяване с Oмикрон е по-нисък, отколкото при Делта, но само при хората, получили двойна ваксинация.

Изследването показва, че 4,5 % от изследваните 56 003 души по време на пика на Омикрон, декември 2021 г. - март 2022 г., съобщават за продължителен COVID-19. По време на вълната от коронавирус през юни-ноември 2021 г. 10,8% от 41 361 души са имали продължителни симптоми.

Въпреки че проучването, публикувано в списание „Лансет“, сравнява Делта и Омикрон, д-р Стивс заяви, че предишната работа не е показала съществена разлика в риска от дълъг КОВИД между другите варианти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
32
 
15
 
! Отговори
Михаил преди 1 година
През есента отново ще има нова вълна на ковид. Пазете се и не слушайте глупостите на Костя Копейкин и Мангъра.
12
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2В България не сме Китай и сме по-умни и тези реклами на ковид вече не вървят и хората знаят да не им вярват.
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид е лек вирус за здравите и за вярващите че ковид е лек вирус.
10
17
 
22
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Близките на 9 - та починал за посдното денонощие не са на това мнение .
9
26
 
24
 
! Отговори
Ваксан Дебилчо преди 1 година
На всички вече е ясно,че остана само един изтрещял вакс- ковид -О-л-игофрен ,който пише някакви тъпотий по форумите!!! Ама,и той скоро ще се ,,наиграе"! ВАКСИНИТЕ РАБОТЯТ.......-изглаждат мозъка!
8
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента има епидемия от Омикрон в България. Много заразени и показва симптоми след 4-5 дни. Причинява обилна и продължителна хрема и понякога болки в гърлото. Кашлицата е рядкост или е незначителна кашлица. Прилича на летен вирус. Никой не се тества и пневмонията и прочие усложнения са в такава честота както и при обикновената настинка. Затова официално заразените са много малко. Само по тежките случаи се тестват и се оказват с коронавирус. Всъщност заразените са десет пъти повече.
7
14
 
5
 
! Отговори
Майна преди 1 година
ОХ, ДОБРЮТРО!!
6
18
 
15
 
! Отговори
Явор преди 1 година
За втори път днес чета тази новина. Всички трябва да се успокоим вече. Всеки да разбере, че е въпрос на достойнството му, както и на усещането му за свобода да бойкотира ограничителни мерки и новини за този вирус. Тази е от добрите, освен, че е изясняваща. Всички знаем, че нещата са по-спокойни и в началото знаехме, че всичко ще приключи. Просто някои мизерници пак се опитват да се възползват от това, че хората, като цяло, са дисциплинирани и ги плашат.
5
23
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
На фалшивия.
4
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой коронавирус?
3
21
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Омикронне братчед на Макрон. Не защото Меленшон,който също е евреин ,е по-добър,а защото лъжата му еврейска е с весели лъжовни орнаменти,предпочитам лъжеекстремалната левица да спечели във Франция. Затова гласувах на общинските избори за БСП ...за да докарам еврейската лъжа на БСП наяве. Затова гласувах преди това за СДС..За да проявя еврейската лъжа на СДС. Сега гласувам с нож и мъст! Гласувам само за Кремъл! Смърт за Еврейският Съюз! Смърт за САЩ!
2
27
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не ме интересува поредния опит за реклама на грипен вирус. Когато видя разследван и наказан медик, може и да почна да вярвам на медицински стъкмистики
1
20
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Пълна лудница :)))