МЗ: В момента сме в "подножието" на поредната вълна

Около 30% са ваксинираните срещу COVID-19
63
МЗ: В момента сме в "подножието" на поредната вълна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В момента се намираме в „подножието“ на поредната вълна, отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро. Всички научни данни показват, че поставянето на бустер намалява риска от хоспитализации и смърт“. Това посочи проф. д-р Георги Момеков, дфн, в интервю – част от  кампанията „Плюс мен“ на МЗ за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19. „Когато говорим за най-важните ползи – предотвратяване на тежка болест, хоспитализация или смърт, ваксините срещу COVID-19 остават високо ефективни“, категоричен е председателят на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на МУ – София.

„Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, защото броят на новодиагностицираните започва да расте. Съдейки по данните за повишаващото се разпространение на SARS-CoV-2 в другите европейски страни, не можем да очакваме, че тази поредна вълна ще подмине България“, предупреди проф. Момеков. По думите му втори бустер е препоръчителен и за хората, при които има по-голям риск от заразяване, например работещите в системата на здравеопазването и на образованието, както и за тези със съпътстващи заболявания.

Към момента в страната има около 30% ваксинирани граждани срещу COVID-19, каза проф. Момеков. „Въпреки че Омикрон протича по-леко в сравнение с Делта, не трябва да забравяме, че се касае за вирусно заболяване, при което рискът от хоспитализация и смърт е многократно по-висок от този при сезонния грип. След като т.нар. приоритетни групи и особено възрастните хора над 65 г. пристъпват към имунизация с противогрипна ваксина, трябва да мислят по същия начин и за COVID-19“, каза още проф. Момеков.

Председателят на Българското научно дружество по фармация беше категоричен, че в бъдеще ще разполагаме с адаптирана ваксина, но не е ясно точно кога и по тази причина хората, които попадат в рисковите групи, не трябва да отлагат своята ваксинация.

Проф. Момеков посочи, че според Американската агенция по храните и лекарствата на този етап поставянето на подсилваща доза с ваксините срещу COVID-19, с които разполагаме, създава адекватна защита срещу хоспитализация и смърт. „Популацията, която все още не си е поставила ваксина, не трябва да забравя, че сме общество с доста голяма тежест на хроничните заболявания, а при страдащите от хронични заболявания рискът от тежко боледуване, налагащо болнично лечение, от последващи усложнения за здравето, а дори и от летален изход е в пъти по-висок. Затова горещо препоръчвам на всички граждани да се ваксинират възможно най-рано“, съветва професорът.

По думите му в световен мащаб има над 12 милиарда поставени ваксини срещу COVID-19, което е достатъчно доказателство за безопасността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: коронавирусМомеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента сте в подножието на нови престъпления и геноцид срещу човечеството. Бъдете проклети за винаги в едно с наследниците си!
49
0
 
4
 
! Отговори
мда преди 1 година
Наврете си отровните игли отзад. Алчни търгаши.
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лек летен грип. Ние го минахме леко, но нямаме вакси. А и започне ли да се надига народа и хоп,, затваряне,,
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До adventurerДа, нали - язък, че никой от нас не умря след като се ваксинирахме. Гадно ли ти е ся?
46
1
 
7
 
! Отговори
в Израел преди 1 година
Над 19000 новозаразени 7 загинали, 310 тежки и критични. Това е ползата от ваксините при двоен бустер. Ръст заразени над 2 пъти, вчера бяха почти 7000. ТОВА ЛЕ Е ЦЕЛТА НА МЗ.
45
0
 
7
 
! Отговори
Още от 2005 знаеха преди 1 година
От 2005 г. учените знаеха, че спайк протеин базираните ваксини, за коронавирус, като Пфайзер и Модерна, са потенциално опасни.https://dcweekly.org/2022/06/06/scientists-knew-in-2005-that-spike-protein-based-coronavirus-vaccines-like-pfizer-and-moderna-were-potentially-dangerous/ Вече няма научно обоснована медицина. Лекарствата се произвеждат и разпостраняват предимно от публично-частно партньорство на бюрократите и Биг Фарма, за засилване на власта и свръхпечалби. Лечението е второстепенно....
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за ваксинираните със съсиреци, инфаркти и инсулти ще кажат ли нещо от МЗ?
43
0
 
15
 
! Отговори
Като част от преди 1 година
"популацията, която все още не си е поставила ваксина" (и едва ли някога ще си постави), искам да попитам проф. Момеков защо сме "общество с доста голяма тежест на хроничните заболявания"? Къде е превантивната медицина? Да ни карате да си ръгаме измислени илачи, за да предотвратим тежко боледуване от ковид поради хронично заболяване е, меко казано, нагло и безотговорно. Защо професорът не работи за подобряване на здравната система, а препоръчва да си поставяме васкини срещу ковид?
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Гърция и Норвегия нали са ваксинирани всички - в момента там има 10 пъти повече болни от България!
41
1
 
7
 
! Отговори
до 34 и 37 преди 1 година
Колкото и да е странно и двамата сте прави. Аз го карах 2 пъти. Първо в началото преди истериите с Ухан19. Това ми позволи да прескоча зловещия Делта21, въпреки, че колегите ми ги събаряше. Омикрон22 го изкарах за ДВА ДЕНА, поне тройно по-лек е от гриповете. Зарази ме ваксиниран с две дози с валиден сертификат. Ваксините са с антиген Ухан19.което само вреди безмислено.
40
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз се подложих на втори бустер,разлюля ме,но за 5 дни отмина,като знам какво е във Варна,колко са прости и мръсни и безотг. и на трети бустер ще се подложа.
39
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой не си плаща сам ПСР ,джи питата не дават ел.направления,затова има скрита зараза,докога така?
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисирките отново почнаха с пропагандата за бъркочите наречени ваксини срещу ковид, явно нещата за зеления наркоман не вървят добре и трябва да се отклонява вниманието.
37
4
 
26
 
! Отговори
adventurer преди 1 година
добитъка отново почна да се маскира и съвсем скоро ще се извият опашки пред кланицата където щедро ще маркират добитъка със спринцовка..
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да те завлече вълната кунчо и да отнесе на самотен остров на края на света!
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28Също ако някой се тества то може да бъде заразен чрез теста.А ако се ваксинираш директно ти става нещо гадно вместо да изтърпиш няколко дни неразположение.
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рекламната кампания на ваксините отново се активизира
33
1
 
15
 
! Отговори
38000 в болницата преди 1 година
До До 34Тежък Ковид се получава като ти боцнат Ремдисивира у болницата от така наречените стажанти доктори, които не носят никаква отговорност и "лекуват" по птотокол спуснат от СЗО.
32
3
 
11
 
! Отговори
aa преди 1 година
мое ли момековото да ни лиши от присъствието си в нашата популация. Най-добре да си прасне две три дози наведнъж и да ни лиши от неговото присъствие, нема да страдаме хич
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31 Имунтетът е минимум 25г като на преживелите отравяне с Антракс. Достатъчно е да си направите едно просто кръвно изследване за IgG антитела и дори и малко да имате, пак са ви напълно достатъчни да блокирате пак заразата. Повторно преболедувал, значи, че първият път е бил от нещо друго болен, или си е платил да го пишат болен.