МЗ за втория бустер за ваксинираните с Janssen срещу COVID-19

Иглата се поставя поне 4 месеца след първия бустер
25
МЗ за втория бустер за ваксинираните с Janssen срещу COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички желаещи лица на и над 18 г., получили първична имунизация с ваксината на Janssen. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, имунизирани с ваксината на Janssen.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г. с първична имунизация с ваксината на Janssen:

Имунокомпрометирани;
Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
Пациенти на хронична диализа;
Пациенти с онкохематологични заболявания;
Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
Възрастни хора на и над 65 г.

В становището на Експертния съвет се посочва, че в редица държави членки на ЕС (Германия, Полша, Словакия, Малта и др.) вече е осигурена възможността за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с ваксината на Janssen, поради по-ниските нива на ефективност при тази ваксина и необходимостта от подсилване на имунния отговор през определен времеви интервал.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Считано от сряда, 3 август, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с ваксината на Janssen, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей, тези конспиратори, умора нямат да произвеждат нови лъжи!
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не си навреме *** вакцини! Дано Костадинов си удържи думата да ви осъди всички и да си носите наказателната отговорност тази есен!!
17
1
 
9
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
До силно загрижЕна Много правилен въпрос, да отбележа .... Доколкото знам, в момента се работи трескаво, по какъв начин -под какво име да се пропагандира петата ,,вълшебна" игла... Любопитен съм за нейното название!? Не е шега=>Бъдете нащрек! Смърта ни дебне...
16
1
 
20
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
Затягат ви пак по малко примката, забелязвате ли!? Ковидари и оФце, ,,новите" ваксини ви чакат ...Ще има опашки, нали? До трезвомислещите-Имаме Нов Холокост!Бог с Вас и пазете децата
15
1
 
10
 
! Отговори
Мяу преди 1 година
Били "за" ? Каква изненада ?
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има приятел който спада към първата категория-Имунокомпрометирани.Никога през живота си не си е слагал ваксини,защото му е противопоказано.Личният лекар му е казал миналата година,че ако го хване ковида е пътник и непременно да се ваксинира.След консултация с имунолог който се грижи през годините за него е получил обратно мнение-да не си посмял да си сложиш ваксина.Е,изкара делтата на крак, а жена му с две ваксини береше душа две седмици.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за бубустер. За коледа бубубустер и т.н. на участниците във въртележката, безстрашно заголили рамена. късмет им желаем. Лесно е, когато се возиш на въртележката, но за всяка друга дейност трябва здраве, което вероятно намалява с всяко ново бу на бустера. Ще поживеем, ще видим.
12
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв бустер бе, 3 дена настинка е тоя смешен вирус!!!!
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв втори бустар бе... Колко наивни може да бъдат хората... срам и позор
10
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли да видим заповедта, подписана от Меджидиев? В противен случай е невалидна.
9
1
 
32
 
! Отговори
Дрога във Сак преди 1 година
за нарко зависимите ще има ли бонус?
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз съм на МДМА не знам за М3 ляляля
7
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорос плаща на днес бг и всички медии да бълват отрова .. Днес бг национални предатели ! Дано скоро и сайта ви свалят !!
6
1
 
37
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Кой е шеф на МЗ точно в този момент?
5
1
 
34
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 година
Ще има ли и ТРЕТИ БУСТЕР?
4
0
 
36
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Че то остана ли някой дето да не го преболедува и да няма имунитет? Ай сиктир!!!
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
последното служебно радев одобри здравния сертификат и ви ограничи движението и изгони от работа ако не се бодете. сега какво ли ще направи?
2
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мирясаха с неидентифицираните си отрови тия мизeрници.
1
1
 
49
 
! Отговори
Абе преди 1 година
войната да не е свършила и да не съм разбрала?!?Как ни почнаха с маски и ваксини, надявах се лятото да ни оставятт на мира