До две седмици ще има спад на новите случаи на COVID-19

В момента болните били много повече от отчетените
28
До две седмици ще има спад на новите случаи на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Достигаме хребета - най-много случаи за единица време. Мисля че до две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи. Разбира се това до голяма степен зависи и от поведението на хората

Това каза за БНР професор Тодор Кантарджиев - съветник по здравните въпроси на Столичната община по повод новите Covid мерки в София.

Той оцени като "неприятна тенденция" масовия отказ на хората да се тестват за коронавирус, откакто НЗОК не поема цената на тези тестове. Това е лишило "системата на здравеопазването от възможност да преценява динамиката на новите варианти в отделните области".

"Случаите, които в момента се регистрират, са на базата на няколкостотин PCR-а само и няколко хиляди антигенни. Може спокойно да кажем, че вероятният брой на новите случаи е доста по-голям", допълни Кантарджиев в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Хората със симптоми рискуват да разпространяват инфекцията, предупреди той.

"Искам да изясним нещо, което даже много големи специалисти в нашата страна говорят – "заразни настинки". Още 1931 година трима американски учени с опити в Арктика доказаха, че заболяване "настинка" няма. Обикновено е вирусна или бактериална инфекция, свързана с изстудяване на тялото. Да стоиш сега, лятно време, на течение и потен се свиват кръвоносните съдове в носа, намалява се възможността бели кръвни клетки да снабдяват със защита лигавицата на носа и много по-лесно се заразяваш. Настинката винаги е някаква инфекция", посочи той.

Според Кантарджиев в София има "някакъв колективен имунитет", но поради бавната имунизация по света вирусът е мутирал. Той предупреди, че около 10 месеца след ваксина и преболедуване хората карат Covid-19 по-леко.

"Недостатъчно си защитен от имунния отговор на прекараната преди година инфекция и недостатъчно си защитен от имунния отговор на ваксини, които са ти правили преди повече от 10-ина месеца", каза той.

"Това не е чак до бодрячеството, казано от някои бивши служебни министри, че било "грипче". Не! И смъртността, и тежестта на прекарване е два пъти по-тежка от сезонния грип", предупреди професорът.

Към края на септември се очаква европейските държави да имат достъп до новите ваксини, но „трябва да се знае, че тези ваксини са само за бустер, а не са за първична имунизация“, обясни той.

Хората, които имат хронични заболявания, високо кръвно, били са преди години на химиотерапия или имат хронична увреда на белия дроб е хубаво сега да се ваксинират и пред ноември да сложат модифицираната ваксина, посъветва Кантарджиев. Важно е ваксинираните с еднодозовата ваксина да си поставят сега РНК бустер.

"Ако си направят бустер, следващите 4-5 месеца ще са защитени от тежко прекарване и дори от проява на заболяването на новия вариант", каза лекарят.

Маските доказано имат ефект, заяви проф. Кантарджиев. Той се позова на изследване в САЩ от 2021 г- в училища от различни щати с еднакво разпространение на коронавирусна

„В момента се притеснявам, че малко се компрометират маските което говори за две неща – първо, че някой преследва това хората да са недисциплинирани и, второ - че малко хората се поразглезихме. Ако си носиш една маска, която да слагаш, когато има много хора или си в транспорта, мисля, че не е кой знае какво натоварване на психиката“, посочи той.

„По-хубаво е по-рядко да са хората, когато дишат един въздух“, каза той по повод изключването на заведенията от обхвата на новата заповед.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
ДЕКАМЕРОН преди 1 година
на Джовани Бокачо: Умните бягат от столицата в усамотено имение и живеят там години, докато 60% от жителите умират от епидемията !
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора бойкитирайте ги тези. Цялата статия, през ред, през два промотира ваксини. Абя я...
19
4
 
3
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Ще има спад, защото имунитетът След боледуване води ДО ЗНАЧИТЕЛНО ПО- ЛЕКО БОЛЕДУВАНЕ ВТОРИ ИЛИ ТРЕТИ ПЪТ. АЗ ЛИЧНО ДОРИ НЕ СЕ ЗАРАЗИХ ВТОРИ ПЪТ, КОГАТО ГЛЕДАХ БОЛЕН ОТ КОВИД БЕЗ МАСКА И БЕЗ ВАКСИНА.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не може да се предвижда в България. Не се тества и всички прогнози са грешни. И всичкото е все от вашата глупост.
17
1
 
3
 
! Отговори
009 преди 1 година
Вече цяла седмица се отбелязва спад на седмична основа.
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маска повече НЯМА да нося. Никога!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахахахахаах смешници
14
4
 
8
 
! Отговори
хмм преди 1 година
Видяха че тоя театър не върви и бързо го приключват.
13
2
 
5
 
! Отговори
Този смешко преди 1 година
всъщност не мисли! Той бълнува и трябва да бъде изритан от всички постове и медии!
12
3
 
4
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 година
Ама защо така, тъкмо се маскирахме, набрахме скорост и така може да избутаме поне докато цъфнат минзухарите?
11
3
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
егати и гадателя... аз викам че няма... представете си за какви ни мислят тези...
10
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...момент!..Може и да й викат "маймунска",но доколкото знам,тя ходи по ХОРАТА...Къде я буташ па и ти сред "ПАРТИЙЦИТЕ" ?
9
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Шиле пак стресна вируса и тоя и жъ побърза да са маане !..Обаче да не земе да са яви Витанката и да го прикотка обратно,че тогава лошо..Барем "женералГоджи" с ХИЛЯДИТЕ ЧУВАЛИ са покри ,та да не стряска раята..
8
4
 
7
 
! Отговори
Груб преди 1 година
Ко вида за мен премина дори по-леко от грип, и беше от първите варианти. Това сега е жалко подобие. Това не значи че някои хора няма да ги събори, но мен вече ми е все тая и да умра и да го карам на легло, който иска да си носи парцалите за да се чувства защитен.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бодрячество??? наглост бих казал.
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кажи числата от тото бе пръч. Ако ги познаеш, ще сложа маска. Аре действай.
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този клоун слуша ли го някого?
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На четиридесет и пет градуса, маската мога да я дам на някой репчещ се пазач,да си събира резците в нея,ако ги има.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как позна бе, боб ли хвърля
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да. А до 02.10 ще изчезнат завинаги. Дърт козел.