Няма да връщат желаещите за COVID ваксина, ще се хвърлят дози

Страната ни получава ваксини, които надхвърлят потребностите й
10 авг 2022 17:37, Нели Христова
40
Няма да връщат желаещите за COVID ваксина, ще се хвърлят дози
Снимка: БГНЕС

Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 няма да бъдат връщани, въпреки че флаконите с ваксина са многодозови. Това се посочва в писмо от министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, изпратено до Българския лекарски съюз, до  в България Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България  (НСОПЛБ) и до директорите на регионалните здравни инспекции. Писмото е публикувано на интернет страницата на НСОПЛБ. Доставката на многодозови флакони с ваксина срещу COVID-19 в страната е предизвикателство пред всеки имунизиращ, когато потокът на лица за ваксинация е слаб и недостатъчен за пълното усвояване на дозите във флакон, се посочва в писмото.

В страната са налични ваксини срещу COVID-19, които надхвърлят реално прилаганите дози през последните месеци. Предвид големите количества ваксини „Comirnaty“ – на производителя „Пфайзер“, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, е допустимо многодозов флакон да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират, се допълва в писмото.

За ваксината „Spikevax“ – на производителя „Модерна“, в писмото е указано, че подобен подход е допустим през август, а „за следващите месеци до декември е необходимо правилно планиране на използване на до 50% от дозите от един флакон“.

Поради одобрените от Европейската агенция по лекарства промени в кратките характеристики на „Comirnaty“ и на „Spikevax“ в срока на годност на съхранявани при ултраниски и ниски температури ваксини, в България има 2 026 188 дози „Comirnaty“ и 266 330 дози или 532 660 бустерни дози „Spikevax“.

През май 2022 г. Министерството на здравеопазването изпрати писмо до Европейската комисия, в което информира за желанието си да получава количества ваксини срещу COVID-19, съобразени с нуждите на населението. Не е работещо залагането на количества ваксини, които в пъти надвишават потребностите на страната. Такъв е случаят със сключения между Европейската комисия и "Пфайзер" договор за закупуване на пандемични ваксини за периода 2022-2023 г. На 19 май от МЗ съобщиха, че съгласно договора, до края на 2022 г. в България трябва да бъдат доставени още 2 710 904 дози ваксина от "Пфайзер", а през 2023 г. - над 7 млн. дози.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В началото беше две дози и всичко е наред. После беше - ама май ще е нужен и бустер, ама само един. След това стана - ама ще трябва да има и втори бустер, само с един не става. сега се оказва, че тези ваксини май май не работят много добре. Новите варианти не се влияят. ще трябвало нови ваксини. Значи само за 2 години се оказа, че трябват поне 4 дози от ваксина, която не работи. Само ваксърите отчаяно търсят инфо колко неваксинирани са починали за да се самоуспокояват.
27
2
 
2
 
! Отговори
Тромба Бустер преди 1 година
Малцина останаха вакси-тежкоатлетите от ранга на Жириновски, които да нашибат осем поредни шприца. Окапаха някъде на пъвия, втория...
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха нямало ти ме глей какво пише има необявено съдържание което никой няма да ти каже кат кока колата вода захар и карамел а дали.Я отвори ютуб и пиши doktor Serhat fandik grafen oxid турчина на пресконфервнция калво казва ето ти и линк https://youtu.be/FggE7UFinZgДоктор Серхат Фандък!!!! имаш само един клик нищо повече даже не тинтрябва да знаеш турски
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето се набутахме. После се чудим откъде идва тази зверска инфлация.
24
4
 
1
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Тази твоя "констатация" беше много важна за........никого. Жалка си. Запомни едно: никой не се ваксинира! Изяж се майче. Хахааааа
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21, 23, 15 - явни проруски антиваксъри. Стари и нови лъжи, обновените замесват и Украйна, с 1 куршум, 2 заека.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да се хвърлят, пари са давани. Да се слагат на вече надупчени зомбита, те нямат нищо против.
21
5
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Какъв графен, бе? То няма графен във ваксините. Чети листовката и съдържанието. А друг въпрос - какво имаш против графена? Нещо лошо ли е?
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези 7 млн дози за 2023 г,на кой ще ги бучат.Или смятат под строй да ни карат,с въоръжена охрана.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мнем мерси аз Нано графен няма да си сложа!доктор Серхат фандък - ютуб гледайте!
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксините са безплатни и аз си слагам. Който не се ваксинира, ще плаща лекарства, за да се лекува после. Слагайте ваксини, докато са безплатни, че след това няма да може да си ги позволите. Стига сте лъгали, че са вредни. Аз съм с 2 ваксини + 1 бустер и нямам проблеми, а познавам хора, които неваксинирани изкараха вируса и сега не могат да дишат нормално.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 - Пак ми изчезна написаното! Където пояснявам че това е очевидна, долнопробна и безсрамна лъжа! То пък едно нещо не го е пропуснало твоят измислен син, айде кажи само че накрая са го заразили и с мамунска пъпка, да е пълна програмата с измишльотините! Срам нямате, жалки пропагандни мишоци!
16
1
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Тлъст фейк е това! Явно руската пропагандна машина не спи. И Украйна намесиха.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А има ли желаещи?
14
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Япония спря всички наредби за вaкcини и поставя предупреждение за миокардит върху етикетите на експерименталните инжекционни течности.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре бегайте се ваксвайте! Кво се прайте на здрави?
12
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да върнем нито една заблудена оффца, тръгнала за крема ториума преждевременно да попълни бройката, пусната от началниците, за съкращаване на населението. Представят го Взе едно елексир има във всяко шишенце, сакън да не се затрие и капка отрова. Долна продажна с ***.
11
7
 
25
 
! Отговори
Самарджич преди 1 година
Фирмата "Пфайзер" е участвувала с оборудване и персонал в нейната бивша биолаборатория в град Херсон, намираща се в сградата на психиатричната клиника.За опитите са се използвали предимно затворници и изоставени от близките им душевно болни хора. Преди завземането на града от руската армия, там са се разработвали вируси на:сибирска язва, антракс, ебола, маймунски вирус и др.Част от намерената документация на тази биолаборатория на смъртта, вече еизпратена в седалището на ООН в Ню Йорк !
10
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Синът ми 3 пъти ходи за ваксина преди година и все го връщаха, защото не се били събрали 6 души. Накрая се разболя, тежко, беше в болница с двустранна пневмония , на кислород. Това е абсолютно безобразие! Ваксинира се 6 месеца по-късно, но каква ли полза, като вече пострада. И е с постковид вече 1 година. Давайте ваксина на всеки, който иска, да спасявате животи, а не да смятате , че ще се хвърлят 5 евро.Лечението в болница е много по-скъпо, а и страданията на болния нямат цена и нищо не може д
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко му е... Вече се изхвърлиха за милиони левове... Сега ще поръчат и от "новите" ковиинжекции, сигурно и за мамунска пъпка ще поръчат, абе богати сме, няма какво да се тревожим за излишно дадени милиони тук-там.