Скок: 70% от населението на Шанхай е с COVID-19

Случаите рязко се увеличиха
Обновена: 3 яну 2023 11:33 | 3 яну 2023 11:01, Петя Славова
103
Скок: 70% от населението на Шанхай е с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Главният лекар в една от най-добрите болници в Шанхай заяви, че 70% от населението на мегаполиса е заразено с COVID-19 по време на огромния скок на случаите в Китай, съобщиха държавните медии.

Рязкото нарастване на броя на заразените дойде, след като строгите ограничения бяха внезапно разхлабени миналия месец без предупреждение или подготовка и бързо препълниха болниците и крематориумите.

Чен Ержен, вицепрезидент на болница "Руейджин" и член на експертната консултативна група по COVID в Шанхай, изчисли, че по-голямата част от 25-те милиона жители на града може да са заразени.

Още по темата

"Сега разпространението на епидемията в Шанхай е много широко и е достигнало до 70% от населението, което е 20 до 30 пъти повече, отколкото (през април и май)", каза той пред студио Dajiangdong.

Шанхай преживя изтощително двумесечно блокиране от април, по време на което над 600 000 жители бяха заразени и много от тях бяха откарани в масови карантинни центрове. Сега обаче вариантът Омикрон се разпространява безконтролно в целия град и експертите прогнозират, че инфекциите там ще достигнат своя пик в началото на 2023 г.

В други големи градове, между които Пекин, Тиендзин, Чунцин и Гуанджоу, китайските здравни служители предполагат, че вълната вече е достигнала своя пик.

Чен добави, че в неговата болница в Шанхай ежедневно се приемат по 1600 пациенти по спешност - двойно повече, отколкото преди отмяната на ограниченията - като 80% от тях са пациенти с COVID.

"Повече от 100 линейки пристигат в болницата всеки ден", е цитиран да казва той, като добавя, че около половината от спешните приеми са на уязвими хора на възраст над 65 години.

Китайските власти се подготвят за вирусна вълна, която ще засегне селските райони на Китай с недостатъчно ресурси, тъй като милиони хора се подготвят да пътуват до родните си места за едноседмичния празник на Лунната нова година, който започва на 21 януари.

В интервю за държавната телевизия CCTV в понеделник служителят на Националната здравна комисия (НЗК) Дзяо Яхуи призна, че справянето с очаквания пик в селските райони ще бъде "огромно предизвикателство".

"Това, което най-много ни притеснява, е, че през последните три години никой не се е прибирал у дома за Лунната нова година, но тази година най-накрая ще може", каза Дзяо. "В резултат на това може да има ответна вълна от градски жители в провинцията, за да посетят роднините си, така че сме още по-притеснени за епидемията в селските райони."

Тя също така призна за натиска върху спешните отделения на болниците и обеща, че властите ще координират медицинските ресурси, за да осигурят лечение на пациентите в недофинансираните райони, предава БГНЕС.

Междувременно над десет държави наложиха ограничения за тестване на COVID на пътниците от Китай, след като Пекин обяви, че границите му ще бъдат отворени отново от 8 януари. Държави, сред които и САЩ, посочиха като причина за ограничаване на пътуванията липсата на прозрачност на Пекин по отношение на данните за инфекциите и риска от нови варианти.

От декември насам Китай е регистрирал само 22 смъртни случая от COVID, като в началото на месеца драстично стесни критериите за класифициране на такива случаи.

Днес обаче Дзяо заяви пред репортери, че Китай винаги е публикувал данни "за смъртните случаи и тежките случаи на COVID-19 в духа на откритост и прозрачност".

"Китай винаги се е придържал към научните критерии за оценка на смъртните случаи от COVID-19, от началото до края, които са в съответствие с международните критерии", каза Дзяо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставиха ни за малко на мира, викам край, но сега пак почнаха .
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно там са пуснали новият модел Covid 23 . Усъвременен вариант на Covid19.Нормално-лабораториите са там,китайците работят.Крайно време беше да има фейслифт.Даже се учудвам,че чак сега го пускат.Но явно ККП така са решили.
94
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяха ваксинирани с рнк ваксини, нямаше сега да са на този хал. Китайските ваксини излязоха скапани.
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** това го бил заявил главният лекар в шанхайска болница. Много ясно, че ще лъже. Разбрахме за три години, че най- големите ковидлъжци са лекарите, следвани от медии и политици. Нищо ново под слънцето.
92
3
 
10
 
! Отговори
До 95 преди 1 година
Лъжеш. Няма нито един заразен с измисления вирус. Грипави са, както всяка година по това време. Не се излагай вече по форумите.
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 92 Ами никои не те спира да хванеш самолета за там и да се насладиш на това за което мечтаеш.
90
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът не се ваксинира и не спазваше мерки. Затова в момента имаме по 80-100 заразени на ден. Ваксинираните държави, които имаха строги мерки в момента имат по 80-100 хиляди заразени на ден.
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още малко ще потърпят. Почнаха да разбират за измамата на века. Истински новини за Китай търсете в социалните мрежи.
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците не се ваксинират с американските ваксини и това води до забрана на пътуванията на китайците в САЩ. Разбира се така САЩ няма да накара Китай да купува американските ваксини, каквато явно е целта на САЩ.
87
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако в целия свят се прилагаха мерките прилагани в Китай, щяхме да забравим за Ковид-19 още през 2020 година.
86
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ подкокоросваше китайците да протестират срещу мерките и протестиращите си го получиха - болниците и крематориумите са препълнени
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са онези които ни посочваха Китай за пример за справяне с пандемията? Нещо не ги виждам.
84
1
 
3
 
! Отговори
Мутафчийски преди 1 година
Ще се мре, яко ще мре другари китайци! Палете хладилните камиони!
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е сигурно китайския Годжи, който плашеше че коронката била толкова заразна, че 100 човека се заразявали за 5 минути и после падали и умирали по улиците. 15-20 пъти по-заразна от грипа. Пък то на практика нищо подобно.
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мангъров се скрил.. - Здравей г-н Телевизор. Май никога няма да разбереш, че 2 + 2 не е 5. Надхвърля възможностите ти. Ще те помоля да отидеш и да си биеш поредния бустер, след 2-3 месеца пак и така докато си жив. Моля те! ... :) ... Ще помоля и всички ваксъри да го направят. Все пак ни убеждавахте колко хубаво било, а сега страните с най-много ваксинирани имат най-много проблеми и дори нямате умствения капацитет да осъзнаете елементарната истина, затова ви пожелавам бустерче.
81
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неваксинираните българи можем да пътуваме без тест, а ваксинираните китайци ще ги тестват хахаха Да се радват ваксърите, че са има-няма 10% в българското общество, защото в противен случай сега и тук щеше да има огромен брой заразени и вероятно щеше да ни се налага да се тестваме, преди да пътуваме за някъде. Не очаквам ваксинираните да разберат какво им пиша. Те след близо 3 години още не осъзнават какво им се случи хахах Чак ми е жал за тях. Да те правят на май_муна, а ти дори да не се сещаш!
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"С какво Мангъра се оказал прав?" - Такива като теб докато са живи няма да могат да разберат с какво Мангъров беше прав. Това надхвърля прекалено много капацитета ви на мислене. За теб единственото решение е да си биеш поредния бустер. Кой чакаш? Нали миналата година по това време си агитирал всички твои приятели, познати, роднини и четящи коментарите ти хора, да се боцнат? Отивай за бустер, а след 2-3 месеца пак и после пак, и така докато ти издържи организма. Успех!
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво сега? Ваксинираните китайци не могат да пътуват свободно по света. Нали имат сертификат, нали са се боцнали и не са заплаха за другите? В кои държави в момента има повече проблеми с Ковид? Ами в тези, където има повече ваксинирани хахаха Ако е вярно, че 70% от хората в Шанхай са заразени и като се има предвид, че поне 70% са ваксинирани, и ако приемем, че 30-те % здрави също са ваксинирани, значи около 57% от боцнатите в момента са болни. Имайте предвид, че 57% е абсолютния минимум!
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да пише в социалните мрежи в Шанхай, че ковид 19 е измама. Тук е България така почнахме с отваряне на очите на слепите- писане по форумите, аргумемти, доказателства.
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид или не, след три години дистанция и маски и изведнъж свободни, но изнежени, и от полъх на свеж въздух ще им потече носа, това е естествено, от стерилна среда в нормална! Имунитетът им трябва да заработи отново!