Без промяна е така: Ученик с COVID-19 под карантина за 7 дни, класът – за 5

Проблемите са заради липсата на промени в Закона за здравето
53
Без промяна е така: Ученик с COVID-19 под карантина за 7 дни, класът – за 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради това, че няма промяна в Закона за здравето, болен ученик от COVID-19 трябва да бъде карантиниран за седем дни, както и за пет дни съучениците му от класа. Това е писмото, което е разпратено до директорите на училищата на 16 октомври, съобщиха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ).

Организацията изрежда и проблемите, които се пораждат, защото няма промяна в Закона за здравето - за родителите, остават в дома си, за да гледат децата си до 14-годишна възраст; за училищата - извършват при възможност дистанционно обучение; за учениците - по-некачествен учебен процес в дистанционен формат; за учителите - преподаване в хибридна среда.

Можеше да бъде много по-адекватно, но ще спазваме разпоредбите на закона, казва председателят на СРСНПБ.
Повишената грипна и COVID-19 заболеваемост не трябва да води до карантиниране на класове и училища. Спешно трябва да се промени Законът за здравето и наредбите по прилагането му. В противен случай директорите на училища са длъжни да карантинират класове и да се премине на онлайн обучение, дори и при един болен ученик в контакт с класа, смятат от СРСНПБ.

Оттам твърдят, че ако директорите не го направят, нарушават законодателството и подлежат на сериозни административни и финансови санкции.

Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на образованието и науката (МОН) спешно, до дни, е необходимо да излязат с конкретна и ясна, еднозначна позиция регламент. С подписи на двамата министри, ако не е възможна толкова бърза законова промяна, казват още от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много настинка, много нещо. За два ***- в концлагер ще почнат да вкарват. Ваксаджиите ***. Или през комина и дим да ги няма :)
43
0
 
2
 
! Отговори
До Бате преди 6 месеца
Бате я по-добре не се занимавай с коментари и мислене, че не ти се отдава, а продължавай да въртиш геврека на куриерската баничарка. Такова чудо, като биоцид повърхности със срок на действие една година нЕма.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В цял свят никой вече не говори за ковид, само тук, даже и пари за ваксини се похабиха, но кой ще ги сложи вече, даже и ваксинираните не ги искат.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Супер, реформа до реформа, промяна до промяна, вместо улеснение, бюрократщина и затруднение на хората. Е що така.:))
40
2
 
1
 
! Отговори
токмак преди 6 месеца
бооооооооооц боц боц боц...бооооц боц боц
39
1
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 6 месеца
Ами какво да правят хората, като не знаят утре какво ще им наредят. Днес свалят карантината, утре, като им кажат пак да отварят цирка ... какво по-напред, закони ли, маски ли, пейки ли. Ей така - на стендбай, си е най-добре. *** сега, на някого му било неудобно - да не сме ги избирали на нас да ни е удобно, нали за евроориентацията, демократичните ценности и прочее ги пратихме там.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези министерства са незаконни - ние не сме ги избирали. Следователно и фашистките им заповеди са незаконни
37
1
 
8
 
! Отговори
До всезнаещите преди 6 месеца
Защо няма Ковид в Украйна, Русия или Белорусия? Има още много, но питам, те свръхчовеци ли са! По Дарвин слабите биват деселекционирани! Какъв е извода?
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
кои са шизотата където се мерят за грип??
35
3
 
10
 
! Отговори
dabbe преди 6 месеца
Трябва да си не просто много, а уникално супер ***, да ходиш да си правищ тест за ковит.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Имаме право да лаем САМО ИТ спецовете с 5-цифрени заплати, защото болничният ни за гледане на дете ще е 80% от мизерния максимален праг." Хвалите се, че взиамте по 25 бона, но не може да си позвите една бавачка ...
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До до 29 - 30 Само дето, по-това време бях в Дания и повярвай ми - даже хората в колите си бяха с маските, на клелата си бяха с маските, всички бяха с маски, но докто не стана пролет, случаите не намаляха. През това време НИКОЙ не си свали маската от лицето. Дойде Коледа и ударихме някакви по 70-80 000 новозаразени на ДЕН ...
32
3
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-хаааа.... преди 6 месеца
По тази логика, ученик с COVID-20 под карантина за 14 дни, класът- за 10.
31
3
 
12
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 6 месеца
Пълни глупости!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Чакам да ви видя бачкаторите как ще ме издържате, като изляза аз болнични. Нищо не си схванал от твърдението. НИЩИЧКО." - Разбрах, че си злобно и заядливо човече, което иска "бачкаторите", да страдат, като им иточи средствата, илиззайки в болнични. Отнчало си мислех, че си просто либертарианец, който се оплаква, че плаща данъци, но ти си просто мизантроп, който мрази всички и всичко. Не може ли, "спестетните от осигуровки" пари, да ги инвестираш в здравна застраховка или някакъв фонд?
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А стига сте ходили да ви тестват за този грип! няма тест няма ковид!!!
28
20
 
11
 
! Отговори
до 29 преди 6 месеца
Само дето се оказа, че маските са повече от полезни. Пример- Южна Корея, която първа се пребори с Ковид и забрави що е това за няколко месеца. Ама там имат самосъзнание хората от десетилетия- винаги с маска, ако имаш съмнение, че разнасяш зараза.
27
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До до 25 - Само дето се оказа, че маските са безполезни ...
26
12
 
8
 
! Отговори
DO 25 преди 6 месеца
Знаем ви да, на протестите на Копейкин ви видяхме антимаскаджиите- 20 човека от прованса метежи седнали да правят... То умира от страх, роб до живот със заплата на азиатец в памукова плантация, ама иначе много знае на приказки- маска нямало да носи, горд бил, смел бил, не бил овца, не бил роб АААААААААХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХА
25
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
Болните деца не ги водят в училище или на детска градина, но ги водят на работата на родителите, по магазини и по заведения. Разнасят зарази.