Гордост и предразсъдъци в ЕС

Европейците не обичат емигрантите, исляма, хомосексуализма...
16 ное 2009 18:31,
135
Гордост и предразсъдъци в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Предразсъдъци в тревожни мащаби“ установява изследване на общественото мнение в ЕС, проведено в 8 държави от съюза.

Служители на Института за интердисциплинарно изучаване на конфликтите и насилието в Билефелд са интервюирали общо 1000 души във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Полша и Унгария.

Оказва се, че всеки втори европеец (50,4%) е съгласен с твърдението, че „в страната му има твърде много пришълци“. Почти 55 на сто смятат, че ислямът е нетолерантна религия.

Стойностите в различните страни се различават значително. Например в Полша 27% смятат, че в страната им има твърде много имигранти, в Холандия делът им е 46%, а в Италия – 62,4 на сто.

Почти всеки четвърти (24,2%) е на мнение, че евреите имат „твърде голямо влияние“ в родината му.

Почти една трета (31,1%) споделят мнението, че има „естествена йерархия между бели и тъмнокожи“.

Освен това категорично мнозинство (60,2%) се застъпват за традиционното възприемане на ролите на половете и настояват  жените да приемат по-сериозно ролята си на майка и домакиня.

42,6% отхвърлят възможността за равни права за гей двойките и оценяват хомосексуалността като „неморална“.

Учените отбелязват като положително, че в шест от изследваните държави личният контакт с представител на едно от малцинствата – например имигрант, евреин или хомосексуалист, води до намаляване на предразсъдъците и по отношение на другите групи.

Според ръководителя на изследването – социологът Андреас Цек, „колкото по-религиозни се самоопределят анкетираните, толкова по-близо стоят до традиционната омраза към определени групи“.

Нивото на предразсъдъците е по-голямо при по-възрастните и по-ниско образованите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
еми това са големите проблеми в Европа-емигрантите,исляма и хомосексуализма и правилно хората се противопоставят на това всеки с малко разум би го направил
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ako evropeicite ne obichat imigrantite, isliama i homoseksualizma, to nie v Bulgaria na 100% gi mrazim. Fakt e obache che v EC ima mnogo poveche ot tezi grupi, otkolkoto v koiato i da e durjava v Evropa izvun EC. Spored men tazi statia oburkva horata kato im kazva che evropeicite sa shovinisti, prosto niama baza za sravnenie
1
0
 
2
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Много лесно ще намалите "предразсъдъците", като спрете привилегиите, които се дават на всеки ***, домъкнал се от на м** си п**та в Европа и го накарате да работи като всички останали. Изведнъж ще изчезнат всички предразсъдъци, вервейте ми!