Вредно е да се работи много

При над 11 часа труд на ден има риск от инфаркт
5 апр 2011 16:34, Елка Василева
46
Вредно е да се работи много
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хората, които редовно работят повече от 11 часа дневно, са значително по-застрашени от сърдечносъдови заболявания и инфаркт, съобщиха Ройтерс и Би Би Си, позовавайки се на британски учени.

Рискът от сърдечносъдови заболявания се увеличава с цели 67 % при по-дълъг работен ден в сравнение с хората, които се трудят стандартните 7 до 8 часа, установиха учени от лондонския Юнивъристи колидж.

Медиците обаче не са сигурни дали продължителният работен ден допринася за риска от сърдечносъдово заболяване или той е показател за други фактори, които са вредни за сърцето като нездравословно хранене, липса на движение, депресия. Затова те предлагат лекарите да питат пациентите си за работното им време.

За да избягнат риска, хората, които работят на по-дълги смени, трябва да се хранят здравословно, да спортуват достатъчно и да следят кръвното си налягане, нивото на холестерола и захарта.

Сърдечносъдовите заболявания, които предизвикват инфаркт и инсулт, са водеща причина за смъртността в света, пише БТА. Всяка година те отнемат живота на около 17,1 милиона души.

Изследването е проследило 7100 британци на пълен работен ден 11 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако работата беше нещо хубаво и поповете щяха да работят
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама няма ли кой да напише сериозна статия за състоянието на пазара на труда у нас, та ще си чешем езиците над американо-британските изследователи? Какво общо имаме с тях? Или да четем коя певица кой футболист забила........... много ни интересува това. Трудът е право и задължение, източник на доходи, крепим се на него, все пак...
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Щатите и при британските учени. Като закрият сега СУ, ще има само такива и тук
43
0
 
3
 
! Отговори
искам и аз преди 13 години
Къде е университетът, в който мога да изучавам такава специалност "учен" и аз. Аз си ги знам всички тези неща, ама да си имам кетап.
42
0
 
1
 
! Отговори
Doktorcheto преди 13 години
Значи излиза, че българите сме супер-здрави. Щото си работим и по 12 часа, и по 16 часа... Понякога и без почивен ден... :)
41
0
 
1
 
! Отговори
от 34 до 40 преди 13 години
Благодаря. Ако реша да пиша подробно за тези 20 години скитане из дебрите на частния бизнес у нас, ще излезе по-дебела книга от "Хари Потър" и ще съм по-богат от авторката и. Обещавам - ще бъде интересно четиво, с много хумор.Само че много скъп ни излезе смеха.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер 34,за съжаление си прав! Най-точният коментар по темата!
39
0
 
4
 
! Отговори
ехааааааааа преди 13 години
"...Изследването е проследило 7100 британци на пълен работен ден 11 години."Дай Боже такава работа всекиму - 11 години, машала.Тези учени сигурно не са получили нито инфаркт, нито пърхот, само запек и затлъстяване, докато са обработвали резултатите.Наистина напреднали страни, добре че са емигрантите там и от бившите колонии, да имат материал, че иначе - лошо.
38
0
 
5
 
! Отговори
пак от 23 до 33 преди 13 години
След работа в частния бизнес от 90-та насам /загуба на 10 кг, разбито здраве и нерви и вложени в средства за работа всички спечелени мижави пари/ сега преподавам във ВУЗ на хонорар /за още по-мижави пари/. Повярвайте ми, вече си мисля че с "простаците" от частния бизнес ми беше по-добре. По пътя "нагоре" не знам кой не ми подложи крак, окопали се кадри, роднини, "парашутисти" отвсякъде... Лека нощ, беше ми приятно да чета постовете тази вечер по темата.
37
0
 
2
 
! Отговори
NE4O преди 13 години
ako si namerij rabota koqto ti pravi udovolstvie da q varjij,nikoga prez jivota ti nqma da se naloji da rabotij
36
1
 
8
 
! Отговори
от бесния до №33 преди 13 години
Благодаря за репликата. Понеже темата е безкрайна, ще ви дам само 2 примера сега. Първи - познавам и работя с частни фирми, в които целия адм. персонал са роднини или, казано иначе - по кръвен и полов път.Втори - замислете се какво представляват телевизионните ни канали и кой и чии деца, съпруги и любовници работят там. Не знам дали има изобщо някой "отвън".
35
0
 
11
 
! Отговори
до 30 продължение преди 13 години
А с частните фирми доста хора изгоряхме - аз имах 2 - 90-та и 95-та. Едрият бизнес ни изхвърли като кирливи котета - то не бяха авансови данъци невърнати, прагове за ДДС, изгърмяли банки и какво ли не. Каквото и да правех, изкарвах парите на големите. Факт.
34
0
 
16
 
! Отговори
до №30 преди 13 години
Вие сте имали късмет да не ви дават "аванс" от джоба на двора или на улицата в размер на 10-30 лв, след 7 дни още 20 и да ви казват - нали ви платихме, докога ще се влачите за пари. Не ви се е налагало да работите по 16 часа и да ви казват - Пари НЯМА, държавата ни дължи, а в същото време да виждате дечицата на шефовете с кученца за хиляди, нови коли, айфони и ай-какво ли не, докато пътувате с колело в дъжд и сняг, защото нямате пари за билет. А в къщи - скандал.
33
1
 
5
 
! Отговори
До бесния аноним 23 преди 13 години
Знам за какво говориш,защото работя в научен институт.Заварих кретенчета на моя възраст - "чичовото","дядовото" или вкараното в науката по силата на"телефонното право".С цялата си хлапашка наивност виках "ура" и скачах за здраве и за демокрация по софийските площади - мислех си,че дебилчетата ще окапят поради некадърността си.Но не би!Днес вече няма толкова изкуствени пречки да напредваш в йерархията на научните степени,но *** по право продължават да са 1 крачка по-напред,още са под закрила
32
0
 
6
 
! Отговори
от 29 до 31 преди 13 години
Благодаря. Искам само да се извиня, ако засегнах пост 27 и 28, много точни са.Аз лично също се мъча на фронт 2 - "пазарната икономика" и мисля че тук нито да си работодател, нито работник в частната сфера е добре.
31
0
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 13 години
Знаеш ли,че си прав? Досега не ми беше идвало наум да дефинирам нещата точно по този начин,макар че съм си мислила,че у нас се живее по 3 стандарта - в общи линии ги определях приблизително така,както е в пост.29.Само ще прибавя това,че към един от стандартите(определен по-долу като"държава N2")причислявах още две групи хора - маргинализираните поради мизерия и свръхбогатите(от присвояване на милиардите,които ние изплащаме под формата на външен дълг).Поздравявам автора на пост.29 за хрумването!
30
4
 
2
 
! Отговори
27 преди 13 години
Направих си труда да прочета всички коментари до тук.Искам да кажа нещо на тези, които реват срещу началниците си, че били прости, че малко им плащали.Ами като Сте толкова умни, квалифицирани и пробивни,защо работите за началници?Отваряйте своя фирма,борете се със системата и плащайте всичко от-до на НОЙ, НАП, и кой ли не, със това, което Сте спечелили, наемете работници, разширявайте бизнес, а не ревете като вдовици...Браво на човека, дето е изкарал курсове, и може да поставя сам условия!!!!
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук има 3 държави - социализмът /държ. служители/ върви под капитализма /роби на алчни и некомпетентни собственици, докопали се до оборудване и пари/ като ДОС под Уиндоус.Държава 3 е за един друг вид наши сънародници, дето ги гонят отвсякъде по света. Как да дефинираме "работа" при това положение?
28
2
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 13 години
Явно разбираш от тези неща, защото е точно така. Но само човек,който върви по този път ще те разбере. А от чиновници от 9 до 17 не очаквай разбиране, въпреки че частника им изкарва заплатите.
27
2
 
11
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
26-ти, я изтегли един заем, почни малък бизнес,пък после *** ми обяснявай колко е мързелив народа!Това, което пишеш, важи с пълна сила за държавните служители, за наемните работници, които не са "на норма".Знаеш ли, че в частния бизнес работния ден започва сутрин рано, и свършва вечер късно, че няма отпуски за много от собствениците, че няма понякога и събота и неделя?И това не е от алчност, както бихте помислили, а защото те притискат срокове, данъци, такси,осигуровки, вноски по заеми ...