Защо разчитаме на късмета си?

Вярата в щастливата звезда може да е от голяма полза
Обновена: 8 апр 2011 10:40 | 8 апр 2011 07:01,
27
Защо разчитаме на късмета си?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Реални ли са определения като късметлия и късметлийска серия? Дали вярата в добрия и лошия късмет играе роля за това, което ще ни се случи в бъдеще?

Отговорите на тези въпроси не могат да бъдат еднозначни, коментира Би Би Си в изследване по темата. „Късметът е наистина интересен аспект, интересна комбинация от риск и шанс”, смята професорът по психология Майк Айткен от Кеймбридж.

„Всички ние можем да си спомним дни, в които са ни се случвали само хубави неща, и такива само с лоши. Получаващата се разлика често дава определението за късметлийски и некъсметлийски ден. Така представено, това определение може да бъде сериозно оспорено”, продължава Айткен.

Въпреки това много хора вярват, че ако купят лотариен билет в своя късметлийски ден, то печалбата би била гарантирана.

„Подобна увереност трудно може да бъде оправдана, понеже няма начин денят, в който е купен билетът, да е определящ за това дали ще спечелите джакпота”, счита професорът. Но все пак уточнява, че според редица проучвания хора, които вярват силно в късмета си, на практика наистина имат успех, защото по-силно желаят да се възползват от възможностите, които се появяват пред тях.

От друга страна, скалата за вярата в добрия късмет, разработена от двама канадски психолози, развенчава схващането, че уповаването на късмета е свързано със самочувствието и удовлетвореността от живота.  

Тези, които вярват, че носят късмета със себе си обаче, са далеч по-оптимистично настроени към вероятността за бъдещ успех. Този оптимизъм прераства в увереност още при първия случай, в който късметът наистина се усмихне на въпросния човек.

Да разчиташ на шанса за постигането на успех, много често води и до опити този късмет да се контролира. Като например при спортисти или комарджии – при попадане в късметлийска серия се носят едни и същи дрехи, яде се едно и също ястие и други подобни суеверия. И всичко това в името на продължаването на късмета.

В крайна сметка има два подхода при решението дали да поемеш риск и да оставиш развитието на събитията в ръцете на късмета – разум и емоционалност.

„Има възприемане на риска като анализ, в който преценяваш какви са шансовете за печалба от тотото”, обяснява пред Би Би Си Дейвид Шпигелхалтер, също професор от Кеймбридж. „След това идва и възприемането на риска като усещане, което се определя от нагласата на самия човек, готов да се окуражи с мотива, че този ден е неговият късметлийски”, допълва той.

Психолози са убедени, че въпреки всичко силната вяра в късмета е полезна. Особено в кризисни ситуации, тъй като именно тази вяра дава оптимизъм на хората, когато обстоятелствата са извън техния контрол. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: късмет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 13 години
Кое точно не е вярно от мнението ми бе шушумиги?Много добре знел,как да оцени хубавите неща,шматка,ако бяха само те ,щеше да ми оцениш да не казвам кое:)Казвам това,на базата на моя опит,случвали са ми се много лоши и много хубави неща,не може само от едното ,такива хора не съществуват,само при едни е по-ярко изразено при други не толкова,и някой изживяват нещата по-емоционално,други са по-големи темерути...шарен свят,но принципа си е един:)
26
0
 
1
 
! Отговори
мен преди 13 години
Искам такива очила!
25
1
 
19
 
! Отговори
Parcuc преди 13 години
Всяка вечер на покер масата звездите ми го говорят ама програмиста където раздава картите е много подъл
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Повечето основни и важни неща в живота ни, не зависят от нас, така, че настройката според мен е без значение за това какво ще ни се случи...
23
0
 
3
 
! Отговори
аноним преди 13 години
До 10-много добре си го написал.Поне половината ден ще се чувствам по-добре от обикновенно.
22
1
 
8
 
! Отговори
Гери преди 13 години
Когато ни се случи нещо лошо и неочаквано се сещаме за простичките неща в живота само тогава може би ги оценяваме ,нищо случайно няма в живота,когато се роди човек на челото му е писана съдбата , само че ние не можем да я прочетем .Късметлийси ДЕН на всички.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако престанем да се страхуваме от бъдещето само ,защото е неизвестно,ще се превърнем в смели и решителни хора.Всеки следващ ден е по- добър от предишния.Действайте ,както го чувствате и не позволявайте на никой да ви влияе.
20
0
 
0
 
! Отговори
КОКО дo rij преди 13 години
Благодаря!
19
2
 
4
 
! Отговори
Kuzmich преди 13 години
Екипа от Днес.бг !!! Моля Ви да спрете с такива измислени теми и се захванете с нещо по-сериозно.Толкова новини има в другите сайтове ,а Вие още спите .
18
4
 
7
 
! Отговори
Ван преди 13 години
Много *** статия. Жалко за интересното заглавие.
17
2
 
4
 
! Отговори
нел преди 13 години
...ПСИХИАТРИЙТЕ СА ПЪЛНИ С ОПТИМИСТИ.....
16
2
 
14
 
! Отговори
ффф преди 13 години
Спирам да влизам в днес.бг.С тези *** реклами смао късат нервите на хората.Разбирам ,че трябва да печелят ,но е адски досадно.!!! Половин час не мога да си заредя страницата и някакви тъпизми!!!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1Браво за разбирането на това което ни заобикаля.И в същото време жалко че народеца(личи от безумните коментари по твой адрес) е толкова ***.Но тези докараха Тиква да ни управлява.А именно неуки и арогантни селяни.
14
1
 
5
 
! Отговори
13 преди 13 години
Пазаруването удължава живота е доста по-безмислена. ХАХА
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Статията е доста безмислена и изпразнена от съдържание.Изобщо бълвоч с който да се запълни страницата.
12
0
 
6
 
! Отговори
ас преди 13 години
ООО и аз слагам такива очила като испия 5-6 гинеса с детелинки в пяната :Д
11
2
 
6
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Не разчитам на късмет. В особени ситуации просто се настройвам на вълна, че нещата трябва да се развият по справедливия начин и понякога това става така. Дано не Ви изглежда налудничаво, може би ми е самовнушение.
10
0
 
57
 
! Отговори
Зайо преди 13 години
Късметът е много относителен - англичаните вярват, че черната котка носи хубав късмет, ние - точно обратното. Късмет не е само да си намериш 10лв. на пътя или да си купиш последния билет за очакван концерт. Късмет е да си здрав, да имаш любими хора, работа, дом и причина да започнеш всеки нов ден с усмивка. Но ние сме склонни да недооценяваме това, което имаме.
9
11
 
5
 
! Отговори
две преди 13 години
ЕДНО, - г л у п о с т и на дървен философ. Селски мъдрости и номера. Манипулант, прикарващ хората към примирение с лошото. Аз, пък и повечето хора, много добре си оценяваме хубавото и без наличието на злото. Защото имаме ум да преценяваме хубавото и честност да признаваме доброто.
8
4
 
9
 
! Отговори
Танатос преди 13 години
Защото у нас след 1990 година само хора с много, ама много голям, изключителен късмет, могат да оцелеят сред огромната хищна *** от "политици", "държавници", престъпни богаташи - най-често химически смесени с двата предишни вида, и г(ъ)зоолизваща, проституираща и неграмотна журналистика. И то ще да е едно оцеляване-е-е-е = умираме бавно (Ех, Богдана, и ти беше, и ти пееше сред и за тия, които ни умират бавно сега, хайде пак ни попей! По реститутски. С пълна уста.)

Спонсорирани публикации