Жените са по-добри, вече доказано и научно!

Тестостеронът пречи на способността за съпреживяване
Обновена: 13 апр 2011 21:50 | 13 апр 2011 21:50,
65
Жените са по-добри, вече доказано и научно!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Открай време жените са смятани за по-интуитивни от мъжете, но тяхната способност да съпреживяват чувствата и мислите на ближния не беше научно доказана. Това направи най-ново холандско изследване, което откри хормоналните основи на дамския алтруизъм, пише в. "Кориере дела сера".

Според изследователски екип от университета в холандския гр. Утрехт, на способността за съпреживяване, наричана от учените емпатия, най-много пречи мъжкият хормон тестостерон. Тъй като при дамите преобладава естрогенът, а тестостеронът е в минимални количества, те могат по-добре да развият своите специфични способности.

При тестовете, осъществени от екипа, на 16 жени на възраст между 20 и 25 години са били раздадени снимки на лица, чиито изражения те били помолени да опишат. Веднъж опитът бил проведен при нормални условия, а след това повторен, след като на участничките било дадено хапче с високо съдържание на тестостерон.

След приемането на хормона три четвърти от дамите показали по-слаби възможности при описанието на израженията. Което значително снижавало тяхната емпатия.

"Това проучване доказа, че дори и малки хормонални промени, могат значително да повлияят на емпатичните способности на човека", коментира Джак ван Хок, един от ръководителите на изследването.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
23
 
! Отговори
към 32 и други преди 13 години
Ахаха, грешиш. Има велики жени в изкуството и в откритията на човечството. Просто са значително по-малко от мъжете. Това не значи, че жените служат само за разплод. Стига сексистки и расистки изказвания. Живеем в 21в., има хиляди жени, които успяват да изкарват мноооого повече пари от мъжете си и да са много по-стабилни лидери от мъжете. разбира се, че жената се стреми към материално осигурения мъж - нали трябва да създаде потомство, което да живее на сигурно? Хайде недейте да генерализирате ;)
38
7
 
26
 
! Отговори
до 32 преди 13 години
Понеже младите не четете нищо, да ви обясня,че през средновековието от 11 век та чак до 18-19 век са изгорени и убити милиони жени от инквизицията, обявени за вещици. А това са били най-способните и умни жени на своето време. А тия от инквизицията естествено са били мъже.
37
19
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
точно за това женски не бива да се пускат на отговорни позиции свързани с вземането на тежки решения
36
14
 
10
 
! Отговори
бан-чук-чук преди 13 години
При жената важи златното правило ,че Големият не е за изпускане когато е в комбинация с дебел портфейл.
35
6
 
7
 
! Отговори
брадваро преди 13 години
холандия:)) тия там са си матриархат и к'во очакваш да кажат?
34
6
 
6
 
! Отговори
maia преди 13 години
zapisaha komentarite si nai-golemite jenomraztzi.
33
5
 
15
 
! Отговори
не е истина преди 13 години
Хм. Няма да забравя никога - една ми подари фотоапарат с много любов, а когато намери друг партньор дойде да ми го поиска. върнах го де.
32
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-добри ама на куково лято.. Винаги ще се намери мъж който да е по-добър и от най-добрата жена във всяко едно отношение.. винаги. Тия феминистки темички можете да си ги заврете.. знаете къде, за да се успокоите.
31
3
 
1
 
! Отговори
Anonimcho преди 13 години
Na snimkata: prezidentkata na USA ot poslednite epizodi na 24
30
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички велики открития-научни,технически,географски- са направени от мъже! В изкуството е същото,няма велики художници,поети или композитори-жени. Материалните и духовни достижения за човечеството са създадени от мъжката му половина със светъл цвят на кожата...
29
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стат само да ми лигавят бахура
28
7
 
27
 
! Отговори
Злобна преди 13 години
Затворете две скочубри в една стая заедно и гледай "война и мир"...Толкова са добри.......................... в интригите ...............
27
8
 
15
 
! Отговори
Женска му работа преди 13 години
*** работа,от 16 жени си правят извод как разсъждават милиарди жени...женска му работа : ))
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
някои откриват америка, други - тестостерона :)
25
4
 
2
 
! Отговори
Premier преди 13 години
Много е важно дали са минали първо през кофи шопа...Поздрави и дано да са...
24
3
 
22
 
! Отговори
HeyJude преди 13 години
Поредното поскълъпено псевдонаучно изследване, на което се слага сензационно заглавие, нямащо общо с истинските изводи. Доброта и емпатия са различни думи по простата причина, че са различни понятия.25 - ти само доказаваш, че и мъжете могат да са не по-малко елементарни от най-простата каспичанска кифла.
23
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
правилото е НИКОГА не взимай акъл от това което го еб.ш!?
22
4
 
23
 
! Отговори
Брад Пит преди 13 години
Не знам дали са по-добри от мъжете, но в някои случаи са толкова безжалостни че могат да те качат на въжето без да им мигне окото.
21
9
 
7
 
! Отговори
- преди 13 години
Моля някой да ми припомни изследване, в което се доказва че мъжът е по-умен от жената, защото аз за първи път чувам такова нещо
20
6
 
16
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
ами не вземаш, щото ги еб.ш само такива без акъл.