С извънземните ще се срещнем след 25 години

Руски учен обеща да ги открие и ги описа
28 юни 2011 13:24, Елка Василева
95
С извънземните ще се срещнем след 25 години
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руски учени се надяват през следващите 25 години да бъдат открити признаци на извънземен живот. Това заяви председателят на Института по приложна астрономия към Руската академия на науките Андрей Финкелщейн при откриването в Санкт Петербург на международния симпозиум „Търсене на извънземни цивилизации“ (SETI).

По думите на учения „сега може с абсолютна убеденост да се каже, че животът, разумът са нещо обикновено във Вселената, и през следващите десетилетия учените ще открият места в нашата галактика, където има такъв живот“, цитира думите му ИТАР-ТАСС.

Фундаменталните закони, по които се е зародил животът на Земята, се разпростират в цялата Вселена както върху всичко живо, така и върху всичко неживо, твърдят експертите.

„Нашата Слънчева система не е уникално място и ако на друго място във Вселената съществуват подобни условия, задължително трябва да се появи живот“, обясни Финкелщейн.

Той предположи, че „този живот поразително ще прилича на живота, който тук си представяме“. Извънземните ще се различават от нас само по цвета на кожата.
 
„Те може би имат друг цвят на кожата, това го има и при нас. През цялото време, докато търсим извънземна цивилизация, ние преди всичко чакаме сигнали от Космоса, а не обратното“, допълни ученият.

За момента има няколко хиляди така наречени екзопланети, тоест небесни тела, които обикалят около други звезди, 10% от които приличат на Земята и могат да имат условия за зараждането на живот.

На конференцията в Санкт Петербург ще бъдат направени изводи от половинвековното търсене на извънземен разумен живот. От 1960 г. насам се работи по проекта „Пасивен SETI”, в рамките на който учените се опитват да открият възможни сигнали от други планети.

Съществува и програма „Активен SETI”, в рамките на който учените вече са предприели няколко опита за предаване на радиосигнали за влизане в контакт с извънземни, съобщи Интерфакс.

Досега за скорошна среща с извънземни цивилизации говориха британски учени. Такова изявление направи през януари миналата година британската Кралска академия на науките, която публикува специално изявление по въпросите за съществуването на живот във Вселената, пише NEWSru.

„Изхождайки от знаменитата формула на Дрейк, съгласно която може да се определи броят на цивилизациите в галактиката и да се влезе в контакт с тях, можем да твърдим, че във всеки един момент съществуват от 10 до 100 извънземни цивилизации“, заяви един от авторите на доклада – професор Мартин Доминик. „Това е най-консервативната оценка, в действителност интелектуалните форми на живот са значително повече“, отбеляза той.

А през 2003 г. астрономи прогнозираха, че през 2025 г. ще се състои среща с извънземни цивилизации. Един от астрономите по програмата SETI – Алекс Барнет, заяви, че има само две числа, които трябва да се знаят, за да се стигне до този извод.

„Първото е на приблизителния брой цивилизации, които съществуват във Вселената: около 10 000 извънземни цивилизации редовно изпращат сигнали към Земята. Второто число е колко време ни трябва, че да успеем да сканираме достатъчен брой звезди в нашата галактика, за да уловим поне един от тези сигнали. В резултат стигаме до извода, че първият контакт ще бъде през 2025 г.“, твърди Барнет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
4
 
! Отговори
хжгътъkjh987 преди 12 години
вняа онят аkd skfjhd sk fвнтяа вотаяl klsdjd so92 34ed w nf uo -- предупредих ви!
67
2
 
8
 
! Отговори
смешка преди 12 години
"около 10 000 извънземни цивилизации редовно изпращат сигнали към Земята"И за 50 години не хванахте нито един от тях:DDDDDDD
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще ги чакаме със "Зелева чорба".
65
6
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
браво на Руския учен...явно е прегледал даните от мисията на НАСА "Кеплер" и е проучил екзопланетите...само тва дето го казва вече го знае всяко лапе...истинските учени го повтавят това от години...НАСА хвърлиха сумати пари за телескопи които да открият подобна на земята екзопланета...научил си е урока "учения"...
64
2
 
6
 
! Отговори
щрак преди 12 години
македонците са извънземни
63
9
 
8
 
! Отговори
българин преди 12 години
Не знам "британските учени" ат "Кралската академия" кои са и какви са, подразбирам, ча изчислението на вероятността за контакт е статистическо, което значи, че има висока вероятност и нищо повече (високата вероятност може да не се прояви хилядолетия, а да става още по висока, тя расте бавно). От друга страна, словосъчетанието "руски учен" вече се превръща в безсмислица, а като му се прикаци и еврейското име на претендента, става мазало.
62
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кви 25 години бе!?Майкъл Джордън, Лионел Меси, Юсеин Болт, Майкъл Фелпс какви са!?
61
1
 
18
 
! Отговори
АА преди 12 години
Що да не се срещнем? И утре може да се срещнем и след 100 години. Въпросът е трябва ли да го правим, ако можем да избираме?
60
2
 
3
 
! Отговори
Разумен преди 12 години
Аз не знам защо всички очакват, че срещата с извънземни ще бъде с развита и достатъчно еволюирала цивилизация. Според мен ще е чудо скоро време да се открият дори живи бактерии. Условията за развиване на живот на Земята зависят от толкова много фактори, като разположение, отстояне на луната (приливи и отливи), както шанса, че не сме отнсени от някой метеорит за 4.5. млрд. години. Може би някъде там има развита цивилизация, но не смятам, че скоро ще разберем за нея, камо ли да се срещнем.
59
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vodkata ne proshatava :D
58
8
 
6
 
! Отговори
ДО 60 преди 12 години
За *** не знам, ама как стои въпроса с комунистите и цвета им ?
57
8
 
5
 
! Отговори
ДО 60 преди 12 години
Ако и там имат ***, значи требе да събудим Адолф да си довърши работата !
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей дайте да си оправим земните,после извънземните.Нека го измислят да има храна вода и живот за всеки човек на земята,пък те тогава извънземните и сами ще се покажат,няма какво да ги търсим ние.
55
4
 
27
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Който твърди, че няма извънземни е *** или ограничен !
54
3
 
10
 
! Отговори
ЛЮБОЗНАТЕЛЕН преди 12 години
А дали ии там имат римляни (***), дъ гее?
53
22
 
5
 
! Отговори
tulski преди 12 години
Който твърди, че има извънземни е луд или пиян !
52
3
 
12
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Те са си тук от както свят светува...Поредните глупости пишат.Просто мислят в следващите 25 години да ни ги представят official
51
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е , те отдавна с тук , Фидосова Тиквата........
50
3
 
1
 
! Отговори
фбр преди 12 години
За прекосяването на огромните космически разстояния освен през пространството трябва да се минава и през времето, няма как иначе да стане бързо. Затова извънземните като хванат на някъде и не се знае дали имат връщане назад. В САЩ това се води за скитничество, така че не се чудете като от време на време на време и им свалят някоя чиния.
49
3
 
0
 
! Отговори
Македонец преди 12 години
до #13Има ли смисъл да ти обяснявам...?