Нов вид расизъм - красивите срещу грозните

Явлението вече си има име, наречено е "lookism"
7 сеп 2011 23:07,
130
Нов вид расизъм - красивите срещу грозните
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нов вид расизъм заплашва човечеството, алармират учените и юристите. Както съобщава "Daily Mail", този тип дискриминация се основава на външността.

Редица проучвания показват, че привлекателните хора заемат по-високоплатени длъжности, по-лесно намират богати съпрузи и дори вземат банков кредит без особени усилия.

Явлението вече си има име, наречено е "lookism" (бел.ред.,  англ. ез. Look - гледам) и вече е станал повод за няколко съдебни дела в САЩ.

Според някои специалисти не толкова красивите хора имат нужда от юридическа защита от дискриминация, точно както тези с ограничени възможности и представителите на малцинствата.

Според противниците на новата теория евентуални промени в американското законодателство заради  "lookism" ще насочат обществото в погрешна посока.

За новия вид расизъм се заговори след гръмкия процес и последвало дело на бивша държавна служителка от Вашингтон.

61-годишната жена се оплакала, че е била уволнена и изпаднала в дълбока депресия, след като началникът й казал, че би я задържал на работа, ако беше по-привлекателна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
11
 
9
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Скромен съм и не обичам да се изтъквам, но темата е такава...Аз понякога като се гледам в огледалото и си казвам :"Боже , как е възможно толкова красота на едно място?!?!"А и интелект , дал Господ!!Та това е!Като чета мателриала и си помислих, че в Щатите сигурно щяха да ме осъдят, че съм толкова красив и ги измествам!
48
4
 
34
 
! Отговори
Галя преди 12 години
аз смея да кажа, че съм много красива млада жена, но не ми е това основната мисъл! Както се каза по-надолу в България дискриминацията е към бедните хора, особено уязвими са мъжете, жените са много меркантилни (нищо че аз съм жена) и ако си беден нямаш много шансове, абсолютна дискриминация! Искрено съчуствам на бедния отруден българин!
47
3
 
80
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Шефът на американска фирма се обръща към подчинените си:Криза е,няма как,ще трябва да уволня един от вас.Най-възрастният служител казва:Мен не можете да ме уволните,ще ви съдя за възрастова дискриминация.*** казва:Мен не можете да ме уволните,ще ви съдя за расова дискриминация.Секретарката казва:Мен не можете да ме уволните,ще ви съдя за сексуална дискриминация.В тоя момент става единствения бял мъж на средна възраст във фирмата и заявява:Ами то,аз така като гледам май,че съм гей.
46
5
 
13
 
! Отговори
Хммм преди 12 години
ми то красиви *** няма, нали така
45
1
 
27
 
! Отговори
ЕЕЕЕЕ преди 12 години
Е кво сега, аз като красив не трябва да пиша с вас - така ли?
44
2
 
7
 
! Отговори
До 42 преди 12 години
Забрави и... БОГАТ!!!
43
1
 
24
 
! Отговори
gotin преди 12 години
тръгнали красивите да убиват грозните и най-грозният тръгнал с тях....кой определя това?... за нечии очи си красив за други грозен
42
1
 
9
 
! Отговори
Go преди 12 години
Аз съм красив и много умен. ааа, забравих - и интелигентен.
41
1
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 12 години
"Какво от това?"Не страдаш от липса на самочувствие пич! Не е малко! :)))
40
4
 
13
 
! Отговори
Виртуален Палячо преди 12 години
Аз съм красив, но за сметка на това съм умен и богат. И какво от това ?
39
6
 
18
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Хубавките, но прости жени като почват да раждат деца с лош ген. После тези деца като пораснат и видят, че са доста по-лошо изглеждащи от хубавките си майки и ще питат защо така. И тогава какво ли ще им бъде отговорено, сигурно майка им ще им каже "грозно си мама, ама пък имаме пари", хубавите деца на саседите ще работят за бащата грозник на грозното дяте :) Ама фатката е..., че тва пиче никога няма да знае кви яки деца е щяла да има ако не беше гледала протфейла ;)) Продава си гените демек...:)
38
2
 
10
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Да друго би било, ако си красив. Нещо друго има, дебелината на портфеила не е константна величин. Дебелина се лекува с по-малко хапване, другото е оправдание. Външния вид за мен е важен, дотолкова, че ми дава самочувствие. Аз се харесвам. Докато живеем в маретиален свят като този, за съжаление външният вид винаги ще е определящ и ще получават бонуси тзи които изглеждат добре.
37
13
 
30
 
! Отговори
Шкембето преди 12 години
Никак не съм красив!Направо съм си доста пълен и не висок !Но все пак за мъжа найважен е портфейла!Цинично е но е факт!Ако трябваше да разчитам на вътшен вид, щях да съм все на "сухо"!Като ми видят портфейла обаче и ставам изведнъж "красив"!Е това ме устройва !Разбира се друго щеше да е да съм и наистина красив!
36
1
 
17
 
! Отговори
Старо куче преди 12 години
Когато трябваше да се пласирам като работник, после като съпруг, дадох всичко от себе си. Сега малко лежа на стари лаври, но в общи линии животът е прекрасен.
35
1
 
12
 
! Отговори
До 34 преди 12 години
Проблема е че ги пускат! Колегата обаче нямаше това предвид! Пиян-залян помита 3-*** в кола! Един на място момиче цял с мъчение за цял живот и едно момче на което по чудо му се размина! Познай какъв беше извършителя?! Беден или богат?! Обикновен или известен?!
34
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В България расизмът е към бедните. За кокошка няма прошка, за милиони няма закони" е какво искаш да кажеш че ако на улицата две *** те наръгат с нож в гърба и ти откраднат 10-те лева и телефона трябва да ги пуснат ли? Може би дори да ги наградят с премия?Щото всички знаем вече :"ГЛАДНИ СА" умират едва ли не и по таа причина се *** като щурави и семействата им имат по 20 деца дето пак са гладни *** не спират размножаването- чудо на биологията направо.И за всичко пак са виновни българите..
33
2
 
8
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
А ако си средна хубост :)))
32
6
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
То за това ще си останеш българин, поради еволюцията. И какво те интересува какво правят тъпите американци, та трябва да ги учиш ка да живеят?
31
8
 
16
 
! Отговори
дд преди 12 години
Парите правят грозния красив, защото са доказателство, че който ги има, е способен - без значение от физиката му. А как ги има, това е без значение за естествения подбор. Така че, по критериите на еволюцията богатият е достоен да продължи генетичната си линия. И това го разбират с кожата си красивите женски. Така че, нещата са нормални.
30
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България расизмът е към бедните. Те нямат никакви права. За кокошка няма прошка, за милиони няма закони. Тук и *** да си, щом си с мангизи, всичко ти е позволено. Затова сме на дъното.