По стъпките на Нийл Армстронг? Не може!

НАСА забрани дори да се прелита над местата на кацане на "Аполо"
Обновена: 10 ное 2011 09:41 | 10 ное 2011 07:04,
292

Там, където е стъпвал Армстронг (това на снимката е той), е останала много техника. Снимка: НАСА

 

НАСА наистина въведе ограничения. Най-строгите се отнасят за два участъка на Луната – тези, на които са кацали експедициите "Аполо-11 и "Аполо-17" – първата и последната. Другите са за останалите места, които от 1969 по 1972 г. са посетили 12 земляни, пише Комсомолская правда.

Злите езици вероятно ще кажат, че американците пак са намислили нещо да скрият. Например най-популярната "тайна" – че никога не са били на Луната.

Но както обяснява един от водещите сътрудници на НАСА – Робърт Келсо, създаването на забранените зони е насочено изключително към съхраняване на местата на пребиваване на хора на Луната. По думите му дошло е време да се погрижат за тях. Понеже космонавтиката се развива толкова бързо, че скоро на нашия естествен спътник туристите може да зачестят...

Естествено, екскурзиантите ще искат да видят къде са били техните предшественици – истинските американски космонавти, къде Нийл Армстронг е слязъл от стълбата на "Ийгъл" и е направил първата си стъпка върху лунната повърхност – "one giant leap for mankind". Разбира се, тя се е запазила.

"Освен следи ние сме оставили там много артефакти – казва Келсо, – от флагове, научни уреди, камери до лунни автомобили и контейнери с урина и с фекалии".

Туристите могат да заличат следите, да повредят техниката, да поукрасят нещо – с други думи, способни са сериозно да нарушат "историческите картини". А в НАСА искат да ги съхранят за идните поколения.

Близка заплаха за местата на кацане специалистите на Агенцията виждат в проекта Google Lunar X Prize. На участниците в него – а те вече са достатъчно – са обещани 30 млн. долара. Такава внушителна награда ще бъде връчена на първата успешна доставка на действащ робот на Луната.

Според Келсо опасни са не само самите роботи, а реактивните струи на корабите, с които те ще долетят.

Когато "Аполо-12" кацнал на 150 метра от преди това прилунилата се автоматична станция "Surveyor 3", силно повредил местността и техниката, вдигнал прах и малки камъни. В НАСА не искат такова нещо да се повтори с местата на кацане на "Аполо".

В резултат Агенцията въвежда следните ограничения за комерсиалните и други туристически визити на Луната: над местата на кацане на "Аполо 11 и 17" са забранени всички полети. За забранени се смятат зони с площ 1200 акра (ок. 5 кв. км).

Пеша не бива да се преминава по-близо от 82 ярда (това са около 75 метра) около всички места на кацане.

Кой ще следи забраните да се спазват, още не е ясно. Възможно е във времето, когато към Луната ще започнат да потеглят екскурзии, там да се появи и полиция. Или пазачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
31
 
! Отговори
л,натик преди 12 години
благодаря 288, но сървърат не може да бъде намерен.засега няма да мога да разгъна ровъра.
288
3
 
34
 
! Отговори
dsa преди 12 години
Аз да стигна до луната че тия ще ми забраняват каде да ходя.Ще ми хванат царулите .
287
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да забраняват и без това само и еднинствено НАСА може да стигне до Луната.
286
2
 
31
 
! Отговори
ВИванов преди 12 години
283: Ето бате, оригиналното ръководство от Боинг как се вади и разгъва ровъра от лунния модул, с картинки: hq.nasa.gov/alsj/LRV_OpsNAS8-25145Pt4.pdf
285
5
 
31
 
! Отговори
Про Тъпанаринг преди 12 години
Виж си само изказа! По всяка тема има две позиции, това че не си способен да се вслушаш в друга гледна точка и си готов да наричаш другомислещите с такива епитети не говори добре за тебе - такъв начин на поведение е типичен за шизофренията. Първо НАСА(администрацията тогава на брои около 400 хил. души) наистина никога не е кацала на Луната, а ако някой е кацал това са били космонавти. Понеже съм ***, но защо е забранено прелитането над тази област? От официалното обяснение нещо не стана ясно.
284
1
 
41
 
! Отговори
NASaaaaa преди 12 години
Да дойдат да ми забранят нещото с три букви.НАСА не е собственик на Луната. Който иде може да ходи където успее да достигне.Америка няма юрисдикция извън Щатите.
283
6
 
38
 
! Отговори
Анти тъпанарист преди 12 години
У нас по форумите се практикува мощен тъпанаринг. ...........хора , които могат само да си чоплят носа и правят топчета с находките заявяват убедено,че НАСА никога не е кацала на Луната ??! :)))Без съмнение ,ако има световно първенство по тъпанаринг , нашенци ще окупират челните места плюс отборното.. :Р
282
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аполо 18 е пълен фейк. колко лесно се предстаня обстанвока на луната
281
4
 
36
 
! Отговори
л,натик преди 12 години
някой дето вярва че са кацали ще каже ли как са отишли РОВЪРИТЕ до Луната?
280
4
 
45
 
! Отговори
nekoisi преди 12 години
еее, тия американци съвсем изнагляха, ще забраняват кацане на участъци на луната ?!? е каква собственост имат те там и какво право да налагат забрани за луната, това не звучи никак ама никак сериозно. а и оставили били "артефакти" - фекалии и урина - е браво на вас! да си ги бяхте занесли обратно в нааканата ви държава, кой ви е позволил да цапате природата надменни наглеци долни.
279
14
 
48
 
! Отговори
Наблюдателен преди 12 години
Всичко е добре измислено, но американците не са си направили сметката че лунното притегляне е много по слабо. Само вижте на снимка N 4 стъпката колко е дълбока.А на снимка 1 и 2 светлината по скоро е от прожектор от колкото от слънце.А и между другото отдавна се знае, че никой до сега все още не е стъпвал на луната.
278
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ФАКТИВязмаПрез есента, по-точно, на 7 октомври, 1941 г. в района на гр.Вязма в обкръжение попадат четири съветски армии. Седмица по-късно са пленени 650 хил. червеногвардейци.СталинградВ подобна, като при Вязма, ситуация попада немската 6-та армия. Тя е обкръжена на 23 ноември 1942 г. Два месеца 300 хил. войници и офицери отбиват атаките на три съветски фронта. Немците се предават, едва след като свършва храната и боеприпасите. Генерал-фелдмаршал Паулюс капитулира на 31 януари 1943 г."Киевската примка"За най-голям провал на Червената армия през 1941 г. се смята загубата на Киев. След "Киевската примка" са пленени 665 хил. съветски бойци, 884 танка и 3718 оръдия. Казват, че това е своего рода рекорд в историята на Втората световна война. След превземането на Киев вермахтът бързо продължава настъплението си към Москва.
277
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който пък вярва, че човек е стъпвал на Луната е много вероятно да гледа Бтв новините, да слуша чалга, да вярва в Господ(Алах) или нещо подобно. Ако имате поне 2 от тези 4 симптома ще ви кажа, че сте добре - няма смисъл да ходите на лекар. Вие просто сте нормален, макар и ограничен и ***, човек. Вашите предци са се радвали на гладиаторски битки, изгаряли са вещици... Нормално е да не вярвате в "конспирации".
276
6
 
40
 
! Отговори
living in America преди 12 години
Ба-ха-ха! Много загрижени , а преди 2-3 години изгубиха целия официален фотоархив от "кацането" на луната... Кацали да!? We are all living in America, America
275
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-голямата армия която е била обкръжена и пленена е армията на Генерал Кузнецов- 525 000 души. От тях само 20 000 са пробили блокадата и са стигнали до останалите части. Другите 500 000 - знаете къде.......За това не се говори , та ми споменаваш Паулус с неговите 300 0000 .....
274
2
 
33
 
! Отговори
л,натик преди 12 години
докато дъвчете флага, никой не се замисля а как ровърите са достигнали луната? на части или са ги взели под наем от лунатиците?това за флага е за отвличане на вниманието бе хора. наса пази мълчание по въпрэса.
273
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е нормално и в музея важните експонати са затворени в специални витрини или заградени с въженца да не ги прецакват хората. То няма нужда от забрана нито китай нито индия нито Русия могат да стигнат до луната, така, че споко НАСА пазете се от американските туристи.
272
3
 
41
 
! Отговори
до днес.бг преди 12 години
Тази измишльотина откъде я скалъпихте, като я няма дори на официалния сайт на НАСА?
271
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бах мааму, Американците започнаха да слагат визи и на другите планети. Сакън да не се напълни с имигранти на Марс, че той си е резервиран само за американци.
270
0
 
41
 
! Отговори
Немо преди 12 години
Интересувам се, ако скоро някой има път натам (НАСА, организиран туристически странспорт), да ми даде координати на шофьора, да му изпратя малко багаж натам.А ако може, ще пратя и малко тел и колове, да ми загради парцелчето дето си го купих преди години, че както чета, скоро голяма навалица ще запъпли натам и току виж ми натресли някой контейнер с биологични отпадъци или купчина желязо посредата на двора.Ще си платя за услугата :))

Спонсорирани публикации