Феномен: Сръбкиня вижда всичко наобратно

26-годишната Бояна Данилович обаче е напълно здрава
Обновена: 29 дек 2011 14:58 | 28 дек 2011 08:40, Елка Василева
57
Феномен: Сръбкиня вижда всичко наобратно
Бояна Данилович. Снимка: в. "Блиц", Сърбия

Когато 26-годишната Бояна Данилович от Ужице трябва да напише нещо, тя първо обръща листа на 180 градуса, след това започва да пише от долната страна, от долния десен ъгъл, наляво към върха на листа.

Ако иска да чете вестник или книга, първо трябва да ги обърне.

Бояна е медицински феномен. Тя вижда нормално всичко, което за останалите е наобратно, пишат сръбските вестници.

Със случая с Бояна се занимават американски учени от Харвард и Масачузетския технологичен институт.

Тя е абсолютно здрава, освен че вижда всичко от свой ъгъл. По професия Бояна е икономист и работи в кметството в Ужице.

„Виждам нещата по-различно от останалите, просто казано – наобратно. Малко ми е проблем да се оправям в помещенията, но знам къде е ляво и къде е дясно. В Бостън, където бях два пъти на изследвания, ме обявиха за неврологичен феномен. Казаха ми, че съм вероятно единствения човек на света с подобно качество“, разказва Бояна Данилович.

Изследванията са показали, че мозъкът на младата жена е напълно здрав и коефициентът й на интелигентност е над средния.

Установено е, че зрителното поле на Бояна е различно от това на всеки останал човек.

Мозъкът й регистрира картината съвсем нормално, но я обработва по обратен начин.

Още няколко прегледа и диагнозата й ще бъде ясна.

„Ти не знаеш как виждаме ние и ние не знаем как ти виждаш. Така ми казаха лекарите. Затова не мога да обясня на никого как аз виждам нещата“, обяснява младата жена.

Заради това й качество приятелите й я наричат Бояна Опаката.

„Когато работя с компютър, клавиатурата е обърната, мониторът е обърнат надолу, а в Америка ми обещаха да ми направят специална програма. Все пак положих усилия да се науча да пиша като останалите хора. Същото е и когато пиша SMS-и – екранът е долу, а бутоните са горе.

И телевизия като гледам, картината е обърната, както биха казали другите. За мен обаче това е напълно нормално и не знам как щеше да бъде всичко от различен ъгъл. С четенето обаче имам проблем. Добре, че знам английски, та не трябва да обръщам и да се взирам в субтитрите“, обяснява Бояна.

Комични моменти в работата й

„Колегите ми от деловодството в кметството са ме приели и проявяват разбиране за моята особеност. Но тъй като работата ми е да заверявам документи, се случват смешни неща с хората, които идват за услуга. Аз обръщам листа, а те започват да викат: какво правиш, момиче, не виждаш ли, че пишеш наобратно.

Така стана и на сватбата. Видя попът, че обръщам листа и започна да ми го дърпа от ръцете. За малко да го скъсаме“, разказва Бояна Данилович.

Не й позволили обаче да кара шофьорски курс, защото се очаква, че вместо напред, ще кара назад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Бояна Данилович
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
обаче тая мацка може да измисли антигравитацията! за нея предметите падат нагоре.
31
1
 
24
 
! Отговори
Бам Бам преди 12 години
Виждам на снимката, че тя чете "Блиц" !!! Е, как да не вижда всичко наопаки?!
30
6
 
5
 
! Отговори
ДАЛИ Е ВИЦ преди 12 години
Това май е виц .
29
1
 
11
 
! Отговори
Додо преди 12 години
Пише от дясно долу към ляво горе? Това момиче явно знае края далеч преди да е научила началото ...
28
7
 
11
 
! Отговори
Edin преди 12 години
Те това е *** статия, преписвана толкова, че да стане истина. За да вижда на обратно, трябва някога да е виждала нормално. Защото в мозъка всичко е относително, там няма право и обратно. Ако се е учила да чете с вестника на опаки и да гледа телевизията на опаки, така се е научила и така е свикнла. Ако в училище си държи книжката както всички деца, няма как да се научи да чете "наобратно". Сигурно като е била малка е живяла в пещерата с прилепите! Надолу с главата.
27
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз виждам много неща наобратно.Виждам прекрасна държава. Прекрасни весели и усмихнати хора. Виждам цъфнала икономика (чакам я да върже). Виждам най-добрата образователна система, най-доброто здравеопазване. Най-добрия премиер.. Всичко виждам аз, само малко наопаки, ама то тва си ми е вроден дефект.
26
5
 
2
 
! Отговори
qwerty преди 12 години
Много лъжете бе...
25
4
 
22
 
! Отговори
Спомени преди 12 години
аз в училище имах един учител по физическо, беше кривоглед "мене гледа - тебе вижда"като ни строи сутрин на двора за физзарядка, гледа ме и вика: - Шо не си се подстригал бе ***?- Ама аз вчера се стригах - Не ти бе ***, на Петър говоря
24
2
 
12
 
! Отговори
$ преди 12 години
Преди две години дисплея на телефона ми, започна да показва надписите наобратно. И то така,че може да се чете само с огледало. Занесох го в сервиз и майсторите се чесаха по главите и викат такова нещо виждат за пръв път. Казваха,че е някакъв софтуереб бъг, което си беше така и когато един извади батерията и я сложи пак, телефона се оправи. Жалко, че мацето няма бутон "RESET"
23
1
 
12
 
! Отговори
lens преди 12 години
преди време си спомням, че имахме един далекоглед, който приближаваше доста добре, виждаше се перфектно, но образа беше наопаки. Със сигурност има начин да се направят специални очила, с които да вижда всичко както трябва и да ги носи, когато иска да избягва конфузни ситуации, а в другото време да си се радва на дарбата.
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
21-вивнимавай да не го преместиш на обратно
21
1
 
21
 
! Отговори
минувач преди 12 години
Да,виждаме с очите,които обработват светлината,но информацията се обработва в мозъка.Някъде бях чел,че са правени експерименти с доброволци,на които им сложили призми вместо очила и те виждали всичко наопаки,но само след седмица мозъкът им взел мерки и започнали да виждат нормално.Интересното е,че когато им махнали призмите доброволците в продължение на седмица виждали всичко наопаки,докато мозъкът не се справил със ситуацията.Жалко,че американците не са прочели за този експеримент.А трябва!
20
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
доста се зачудих ,ама ще го преместя
19
2
 
8
 
! Отговори
sidi преди 12 години
Защо отивате до съседите.Случайно гледах клип тези дни на БТВ..Клип от предаването на Слави Трифонов на който се яви наша българка.Млада дама на която дори не се налага да чете.Достатъчно и беше да се каже изречението и веднага го казваше в обратен ред.Още по интересното бе, че не и се налагаше дори да записва.
18
2
 
11
 
! Отговори
ан преди 12 години
АКО ВСИЧКО ТОВА Е ВЯРНО ЧЕ ВИЖДА ВСИЧКО НА ОПАКИ ТО ТОГАВА В СТАЯТА ТАВАНА ЩЕЕ ДОЛУ А ПОДА ЩЕЕ ГОРЕ. СЪЩО ТАКА ХОРАТА ТРЯБВА ДА ГИ ВИЖДА НАДОЛУ СЪС ГЛАВИТЕ. ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ Е ДОСТА ТРУДНО ДА СЕ ХОДИ. НО СИГУРНО СИЕ ИЗГРАДИЛА НЯКАКЪВ НАЧИН ДА СЕ СПРАВЯ.
17
9
 
6
 
! Отговори
Нерез преди 12 години
Аз мога да и направя нещо "наобратно", което доста ще и хареса ...
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахха, най-ми хареса комента на varg. Той е толкова убеден в себе си :)
15
2
 
10
 
! Отговори
Пич преди 12 години
Абе докторите не знаели как вижда тя, глупости ... някой да и натисне Ctrl + Alt + [Arrow Key] и всичко ще се оправи. Защо никой не пита IT-тата как се правят нещата?!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може би е следствие на травма някаква в по късен етап от живота и... защото наистина коментар 14 има право и е логично .. още когато се е учела да чете и пише е щяло да се види .. и още тогава да се разбере за това..
13
1
 
27
 
! Отговори
st преди 12 години
Тук пак нещо не е наред. Ако цял живот си виждал всичко наопаки , то не би трябвало да обръщаш вестниците наобратно за да ги четеш, защото когато са те учили едва ли е било с презумцията ,че виждаш всичко с главата надолу. Пример: показват ти как да пишеш буква "ъ" ,виждаш я наобратно и я пишеш наобратно , но това обратно е правилно за нас. Така е и с всичко. Вероятно са забелязали ,че има проблем , защото такъв човек трудно ще се оправя с посоките. Това мисля аз .