Целувката е тръгнала от... подушването

Като романтичен израз на чувства води началото си от Индия
14 фев 2012 19:58, Елка Василева
23
Целувката е тръгнала от... подушването
Снимка: архив, Reuters

Когато сливат устни в целувка на празника Свети Валентин, влюбените участват в една от най-странните и невероятни човешки дейности, предаде Ройтерс.

Експерти обясняват, че целувката е еволюирала от подушването, което хората са практикували преди векове, за да се опознаят.

"В някакъв момент те са се подхлъзнали, допрели са устни и са установили, че е много по-хубаво", казва Вон Брайънт, антрополог от Тексаския университет А&М.

През по-голямата част от ранната човешка история обонянието е било най-важното от сетивата за връзките между хората, обяснява Шерил Киршенбаум, автор на книгата "Наука за целувката". Човек е използвал обонянието си, за да подушва настроението, здравето и социалния статут на другите.

Смята се, че целувката като романтичен израз на чувства е възникнала в Индия. Епичната поема Махабхарата, написана около 1000-та година преди Христа, включва първото документирано историческо описание на романтична целувка.

Историците вярват, че по онова време романтичната целувка е била непозната в останалата част на света и е пренесена в Европа от Александър Велики.

В древна Гърция целувката е била израз на социална йерархия - начин мъжете да заявяват помежду си своите статут, сан и лоялност във военна или дворцова среда.

Целувката се споменава в "Одисея" на Омир, но като форма на молба, а не като израз на романтика, допълва Киршенбаум.

През голяма част от човешката история целувката на определено място по тялото е изразявала положение в йерархията.

Хора с равен социален статут са се целували по устата, докато по-низшестоящите са целували бузите, ръцете, краката, подгъва на дрехата и дори земята пред краката на човек, смятан за твърде царствен, за да бъде докосван изобщо с устни. Тази традиция е продължила до 18 век.

По времето на Юлий Цезар римляните са се целували "като луди". В поема на Овидий се споменава "целувка от душа", за която в наши дни се използва изразът "френска целувка".

Римският император Тиберий се е опитал да забрани целувките, защото смятал, че по този начин се разпространява проказа. Опитът му обаче е бил неуспешен, тъй като хората наистина са обичали да се целуват.

Най-големите противници на целувката са били ранните християни. Целувката се споменава девет пъти в Библията, но само веднъж като израз на романтично чувство.

Останалите са целувки на предателство /целувката на Юда/, за поздрав, свидетелство за подчинение и целувката на живота /Битие/.

През годините няколко папи са се опитали да забранят романтичната целувка. През 1312 г. папа Климент V постановява, че "целувката с намерение за разврат трябва да се смята за морален грях".

По това време целувката остава непозната за по-голямата част от света. Европейските мисионери, изпратени в Африка, Азия и Океания през 19 век, я популяризират на места, където тя е смятана за нещо отвратително.

В Япония, където прониква през 19 век под американско влияние, целувката е смятана за обидна. При представянето й в Токио през 20-те години на миналия век скулптурата "Целувката" на Роден е покрита с бамбукова завеса. Сцените с размяна на ласки са старателно изтривани от холивудските филми, показвани в окупирана Япония след Втората световна война.

"Целувката днес има много значения. Тя е мостът между нашите светове и нашите действия", казва експертът Джефри Съмбър от Чикаго.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Мразя да пиша простотии... но ако следим логиката .Целувката е от подушването а подушването от *** .Повечето животни така го правят .
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле майко, подхлъзнали се били? И секса ли са открили по тоя начин? Тя вървяла пред него, внезапно се навела да вземе нещо и понеже той блеел някъде встрани, без да иска й го нафърфорил. Баси простотиите, баси чудото! А последното изречение в статията е толкова патетично, че кърти носове.
17
0
 
2
 
! Отговори
Мето преди 12 години
Добре, че са били индийците да изобретят целувката. А и добре че някой от тях не се е сетил да я патентова. Според Уикипедия ДНК анализите показват, че съвременният човек съществува от поне 200 000 години. Преди, обаче, индийците да изобретят целувката преди 3 хил. години, хората само са се душили. Голямо душене е паднало - 197 000 г.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а пък садо-мазото е тръгнало от побутването.
15
0
 
5
 
! Отговори
Евгений преди 12 години
Ама наистина ли? Така ли стават нещата - с подхлъзване? Две маймуни се душели и и едната да вземе да се подхлъзне и да целуне другата. Много интересно. Какво друго са открили по този начин? Еволюционистите съвсем изтрещяха. Наистина трябва да попрочетат малко, че изостават с материала, поне с 20-30 години. Хубав ден за всички! И се пазете от подхлъзване.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от замозвани експерти. Целувката се появила преди векове. Че преди това влюбените само са седели и са се душели ли.Тя е биологично заложена в нас, вроден инстинкт, появил се преди стотици хиляди години. А инстинктите се зараждат постепенно, с хилядолетия, а не изведнъж да ти стане "по-хубаво".
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а кога и как точно се е появил секса ? Преди или след целувката?
12
7
 
1
 
! Отговори
Libra преди 12 години
Hristov1984, въпреки че коментара ти е забавен и ироничен, малко буквално приемаш казаното. Има се предвид, че се е случила случайно, а не, че някой наистина се е спънал и те са го установили. :)
11
2
 
11
 
! Отговори
галактика преди 12 години
"Когато си ми ядосан - ми върни всички целувки".... /прочетох го някъде и ми хареса като израз/
10
7
 
24
 
! Отговори
случайни неща преди 12 години
Целувката е тръгнала от подушването.А човека е произлязъл от маймуните.А буквите са измислени като случайно *** драскала по пясъка.А човекът случайнио е проговорил вместо да мучи и да издава животински звуци.А и случайно е разумен за ралзика от всички други същества на Земята.И аз случайно тук пиша - ей така налучквам случайно клавишите.
9
6
 
9
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
a целувка 69 като каква се смята
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ето и поредното безспорно доказателство, че всичко води началото си от Антична Македония!!!
7
4
 
7
 
! Отговори
Амок преди 12 години
Най-дразнещият шум е когато влюбена двойка в близост звучно се целуват и слюноотделят. ппАмок е пристъп на внезапна агресивност, безумие, лудост и умопомрачение.
6
2
 
36
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
5-ти ще го опиша така: В някакъв момент служителят се е подхлъзнал и е забил лице в *** на шефа си, на шефа много му харесало и решил това да стане официален ритуал на засвидетелстване на покорство и подчинение.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само да попитам... от кога датира целуването на ***?
4
3
 
33
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
"В някакъв момент те са се подхлъзнали, допрели са устни и са установили, че е много по-хубаво"Ето това е научното обяснение, което съм чакал цял живот.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В началото е била френската любов и после са се появили целувките и другите видове любов.
2
5
 
4
 
! Отговори
da vi e... преди 12 години
u specialistite. Nikoi ne se e podhluzval. Moito kuche celuva drugi kuchki po ustata. Lijat se po ustnite i ushite. Na antropologa moga samo da mu kaja da ne si gubi vremeto s gluposti
1
7
 
24
 
! Отговори
фереро преди 12 години
Да се целуваш с някого, когото обичаш е СУПЕР!