Първите мартеници оплетени от... Александър Македонски

В Македония вярват, че той ги плетял и връзвал на войниците си
Обновена: 1 мар 2012 16:19 | 1 мар 2012 16:19, Елка Василева
239
Първите мартеници оплетени от... Александър Македонски
Снимка: архив, Булфото

В миналото македонците са празнували 1 март като празник на пролетта, любовта, цветята и красотата.

В Македония вярват, че Александър Македонски е плетял и връзвал мартинки, както наричат мартениците в югозападната ни съседка, на войниците си напролет, когато тръгвали на война. С мартениците войниците придобивали сила, здраве и дълголетие, пише македонският вестник „Курир“.

Мартеничките са традиционна украса от бял и червен конец, които се плетат като гривничка и тя се носи от първия ден на март. Червеният цвят на мартеничката означава живот, а белият – чистота и здраве, обяснява изданието.

Мартеницата се подарява в чест на Баба Марта. Тя се носи на лявата ръка или на дрехата, докато разцъфне първото дърво или докато видите първата лястовичка или щъркел. След това се закачва на дърво или се оставя под камък с пожелания за здраве за себе си и и най-близките ти, обяснява още вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
15
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 12 години
Голям пич, тоя Македонски бе, дали не е измислил и прашките?
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Биляна, пишеш ли във воденицата?
90
0
 
0
 
! Отговори
ew преди 12 години
Абе тъпо фиромче, клипа за бог македон споснориран от националната ви ТВ го има качен в ютуб, кой лъжеш ти бееее? И освен това постнах адреса за статията в курир напишете в гугъл:"Martinkite za sreka simbol na mesec mart" да видите македонската статия.
89
0
 
4
 
! Отговори
Буда Тракиеца преди 12 години
Пижо и Пенда,та това са нашите тракийски предци!Анадън му будали?
88
2
 
2
 
! Отговори
галактика преди 12 години
На повечето от коментарите много се смях - просто са весели, не влагам ирония. На други бих препоръчала да не се гневят толкова - просто така пише в някои истории, и така са чели хората. За тях това е истината. В много коментари съм срещала различия по теми от нашата си история от наши си хора - кой каквото където чел нещо си, така си коментира. Искам да кажа коментарите да се правят без обиди, пък кой крив, кой прав, е друга тема. И сърбите и македонците имат прекрасни песни - не го пише, но...
87
1
 
2
 
! Отговори
до 96 преди 12 години
Не се излагай повече! Това е от вестник Курир "Во Македониа се верува дека Александар Македонски им плетел и врзувал мартинки на своите воници, пролетта кога тргнувале во вона. Со тоа вониците добивале воена сила, здраве и долговечност."
86
0
 
7
 
! Отговори
Пръви во сичко преди 12 години
И на Луната пръв е стъпил Нилче Амстронговски!
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
104,има статия, ама тук не могат да се качват линкове - влез в сайта им и виж най-долу вдясно. И не провокирай, че не ние си измисляме глупости
84
0
 
12
 
! Отговори
мислител преди 12 години
Аз пък мислех, че Пижо и Пенда са кукли вуду, изплетени от Батман, дека е от гродот Прилеп.
83
0
 
0
 
! Отговори
до 99 преди 12 години
Супер е да си от субсахарна Африка и да си по-мургавичък а? Всеки с вкуса си.
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
31, ти вземи разкажи как македонската писменост е на 77 000 години да се посмеем малко, не се опитвай да разсъждаваш
81
0
 
3
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
Ето я статията в македонския вестник, кой лъжеш ти? Освен това си от БГ.
80
0
 
6
 
! Отговори
Очеизвадно преди 12 години
Ле-ле-е-е-ееее. В този ред на мисли да ви кажа - явно и Аспарух е македонец, та от тук и Кубрат и т.н.. Чудо невиждано - цял свят знае за мартеницата като българска, а тя да се окаже македонска - егати и невежия свят. Глупости, глупости - срам и позор. Милите хора, жал ми е за тях - през какво ли са минали та да са толкова промити мозъци. Бог да им прости.
79
1
 
3
 
! Отговори
qq преди 12 години
По-големи комплексари от тия македонци няма на тоя свят, ама то като й видиш държавата на картата колко е миниатюрна, сигурно заради това.
78
0
 
5
 
! Отговори
Биляна от Охрид преди 12 години
До 83добавен от: Анонимен - Поздравявам те! Да пазиш завета им! И аз съм българка от Македония и се гордея с това!
77
4
 
5
 
! Отговори
Мен преди 12 години
dnes.bg супер насериозни сте постояно слагате някой не-сериозни статии само и само хората да се карат тук по национална основа.Мислех Ве за посериозна медия!!! Аз съм Мекедонец и чесно да Ви кажа че Вие медиите и МК и БГ вместо да ги зближавате наште народи Вие не одалечавате и не карате.Престанете най-накрая А иначе някаде бях прочел че Бойко Борисов набил Чък Норис - може това да Ви е следваштата ГОЛЕМА новина !!!!
76
0
 
12
 
! Отговори
ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ преди 12 години
Шотландският боец от македонски произход Дънкан МАКлауд и Александър Македонски седели в един ресторант от македонската верига "МАКдоналдс" и си говорели за филма "Гладиатор", в който се разправя за известния македонец МАКсимус.И това се случило на Луната...
75
1
 
1
 
! Отговори
Caci преди 12 години
Po-golqma glupost ot dnes.bg neznam dali mojeha da izmislqt. Tova koeto pishe v tozi tekst mai e izmisleno ot vas... Cetoh statiqta v Kurir izooopshto ne e taka kakto kazvate!!!
74
0
 
2
 
! Отговори
те преди 12 години
Още ли вярвате на това което напишат днес.бг!?!?
73
0
 
10
 
! Отговори
Македонац преди 12 години
Според последни наУчни открития публикувани във вестник Курир, общоприетата теория за изчезването на динозаврите е напълно погрешна. Краха на динозаврите не е причинен от паднал метероид преди 65 млн. години, а от масовото им избиване с цел прехрана от страна на нарастващото македонско население на планетата!