Ричард Лий Норис – щастливецът с новото лице

Успешна трансплантация на лице в САЩ
Обновена: 28 мар 2012 14:40 | 28 мар 2012 11:12, Елка Василева
65
Ричард Лий Норис – щастливецът с новото лице
Ричард Норис преди инцидента, преди и след трансплантацията. Снимка: Reuters

Американски лекари направиха пълна трансплантация на лице на 37-годишен мъж, обезобразен от изстрел, съобщи Асошиейтед прес.

Ричард Лий Норис от Хилсвил получи ново лице, нос, зъби, челюст и част от езика. Той се възстановява добре, лицето му е чувствително, вече си мие зъбите и се бръсне. Възвърнал е и обонянието си. Операцията е направена миналата седмица в университета на Мериленд.

Лицето на Ричард Норис вече изглежда съвсем обикновено, ако човек не обръща внимание на шевовете в основата на косата и по врата. Макар и то да е на донор, Норис не прилича на него.

Новото му лице е комбинация от чертите и на двамата.

36-часовата операция е била последната от серия от общо 72 часа интервенции. При нея са присадени зъбите, горната и долна челюст, част от езика и цялата лицева тъкан.

Това е 23-ата трансплантация на лице, откакто лекарите започнаха да правят операцията преди седем години. Първата пациентка, получила чуждо лице, беше французойка, обезобразена от кучето си.

Първата подобна операция в САЩ пък беше през 2008 г.

Сегашната операция в университета на Мериленд беше финансирана от министерство на отбраната. Военните се надяват методът да се използва за пострадали войници. В операцията са участвали над 100 лекари и учени.

Предишни изследвания установиха, че присадки на костен мозък със собствено кръвоснабдяване се отхвърлят по-малко, или въобще не се отхвърлят.

Норис ще трябва да пие имунопотискащи лекарства до края на живота си, за да не бъде отхвърлено чуждото лице. Това, че му е трансплантирана и челюст обаче, дава надежда той да се нуждае от по-малко медикаменти, дори въобще да спре да ги приема.

Ричард Норис е пострадал преди 15 години. Оттогава той е живял с родителите си, не е работил, а когато е излизал, е носел маска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво, за това трябва да служи пластичната хирургия! А на, м-м-м, "нещото" ***: що не си теглиш куршума, и без това и ти не можеш да се понасяш?!
51
0
 
10
 
! Отговори
mhm преди 12 години
Това определено е връх в медицината!
50
0
 
6
 
! Отговори
софиянеца с колелото преди 12 години
ЩАСЛИВЕЦЪТ ????? ЩО ЗА ЗАГЛАВИЕ ДА МУ ПОЖЕЛАЯ ЛИ НА АВТОРА СЪЩОТО ЩАСТИЕ ДА ГО СПОЛЕТИ ДА МУ СЕ НАЛАГА ОПЕРАЦИЯ НА ЛИЦЕТО А
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
maliiii, liceto predstavlqvalo koja......bravo! :)))
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 59 Ама хипер си ***...Лицето се оформя от формата на черепа,а то всъщност представлява кожа...Няма да гледа друго лице,постепенно кожата ще прилегне към неговия череп.
47
1
 
12
 
! Отговори
Пази,Боже! преди 12 години
Какъв кошмар! Но перфектна работа на лекарите! От друга страна - не знам как ще успее чувек да свикне да гледа чуждо лице в огледалото... Дано го преодолее.
46
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко ли струва?
45
0
 
38
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Третата снимка от ляво на дясно е след последната операция. Лекарите са свършили перфектна работа и със сигурност човека като се възстанови напълно и като му сппаднат отоците ще е по красив от болшинството гадни малки хейтъри, които засипват форумите с тъпите си коментари.
44
0
 
4
 
! Отговори
. преди 12 години
Абе не знам за него , ама на тебе кво трябва да ти се присади на празната олигофренска тиква ? Аз бих ти сложил една конска *** вместо глава , по-добре ще се справи с мисленето , да те... у нещастника жалък.
43
8
 
4
 
! Отговори
@ 53 преди 12 години
Седи мирен пиле , че нашата здравна система е една по-човешка версия на тяхната. Седи си , че няма да ти се вярва , ако разбереш колко хора там нямат никакво прави и възможност да се лекуват , само защото са загубили работата си и не могат да намерят друга. Седи почивай , от американската здравна система по-античовешка няма.
42
44
 
1
 
! Отговори
Алов преди 12 години
От прасе глава да му беха присадили щеше да е по хубав. Трябвало е да е обеси да не го гледат хората.
41
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предпочитам маската. Да не се случва на никого това , чукам на дърво.
40
14
 
8
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
За вас не знам, но на мен ми прилоша, като видях тези снимки... По-добре да не се стига дотук, независимо от майсторлъка на лекарите...
39
12
 
3
 
! Отговори
мда преди 12 години
браво, но може ли все пак средната снимка да не е толкова очебийна, ще травмирате някое дете или човек с по-слаби нерви .
38
8
 
4
 
! Отговори
Тано Кариди преди 12 години
време е и Цветан Цветанов да си смени фейса!
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на лекарите,евала! А откачалката *** е най-красивия в лудницата особено с усмирителна риза ха-ха-ха!
36
13
 
2
 
! Отговори
FACE OFF преди 12 години
Сега вече ще се втурнат маса издирвани престъпници по света да си сменят фейса. И такива доктори специалисти ще станат мултимилиардери.
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кошмар - през какво е минал
34
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да е жив и здрав човека! Да се възсановява и искам виртуално да му кажа, че е много силен и никога, никога да не се предава! Никой от нас не може да си представи това, което е преживял и болката, която е изтърпял. Възхищавам се на хора, които не падат духом! Евала, пич!
33
1
 
26
 
! Отговори
Ива преди 12 години
Злобните коментари доказват за пореден път, че българите са зли и агресивни, което идва сигурно от комплекси за малоценност и простотия, което е страшно!!!!!!! Това момче е пострадало, а дори и да е "***", как не можете да се зарадвате на добра новина или да съчувствате (ще разберете един ден, че всичко се връща). Но, който използва тази дума, е истинският ***.