Двама от апостолите в "Тайната вечеря" автопортрет на Леонардо

Геният на Ренесанса се увековечил като Тома и Яков
17 авг 2012 20:21,
29
Двама от апостолите в "Тайната вечеря" автопортрет на Леонардо
Шедьовърът на Леонардо "Тайната вечеря" е в изключително лошо състояние, но привлича милиони туристи в Милано. Снимка: Facebook

Шифърът на Леонардо е разбит, гръмнаха световните медии. Според британски експерт по история на изобразителното изкуство великият ренесансов художник Леонардо да Винчи си е направил два пъти автопортрет в шедьовъра си „Тайната вечеря“.

Той е дарил лика си при пресъздаването на двама от апостолите край масата на Исус Христос върху стенописа в църквата „Санта Мария деле Грацие“ в Милано. Това твърди британският експерт д-р Рос Кинг, пише „Дейли мейл“.

Капацитетът по история на изобразителното изкуство се позовава на късен портрет на Леонардо, в който геният е изобразен с гръцки нос и дълга коса. Точно по този начин са изрисувани на великия стенопис апостолите Тома и Яков Алфеев.

Освен това апостол Тома е с изправен нагоре показалец - жест, който според съвременниците на Леонардо бил неговият "запазен знак".

Рос Кинг, който е автор на бестселъра "Куполът на Брунелески", се позовава и на поема от 1490 година, написана от приятеля на Леонардо Гаспаро Висконти. В нея поетът взема на подбив неназован художник, "който обича да слага портрета в творбите си, без да е голям красавец.

„Тайната вечеря“ е единственото произведение, в което експерти и лаици се опитаха да не търсят автопортрет на Леонардо. От всички апостоли той би избрал именно Тома Неверни. През целия си живот той е поставял всичко под съмнение. Задавал е въпроси, а не е робувал на хорското мнение“, заяви Кинг пред „Индипендънт“.

Да Винчи рисува „Тайната вечеря“ по поръчка на покровителя си херцог Лудовико Сфорца, започва работата през 1495 и я завършва през 1498 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Леонардо да Винчи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Super Sonyc до Анони преди 11 години
В дясно от Христос е Мария!!!!
25
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
18, - италианците са обградили стената с много чували с пясък. Също така, евреите се разпореждат американската авиация да бомбандира точно тази малка къщичка в голям църковен комплекс, а и да се бомбандира града е нямало никакъв военен смисъл.
24
1
 
0
 
! Отговори
no expert преди 11 години
shtom e BRITANSKI pri tova EXPERT GO PODLAGAM NA TOTALNO SAMNENIE , naistina
23
2
 
5
 
! Отговори
Микеланджело преди 11 години
Не е само това, ако се загледате ще видите че единият от образите е на Б. Борисов - още Леонардо е отправил послание, ама нема кой да го разбере...
22
3
 
18
 
! Отговори
Suvi преди 11 години
Той е македонец , и леонардо и исус и всички на тайната вечеря са македонци...и картината е македонска направена в македония
21
7
 
5
 
! Отговори
22 преди 11 години
Велик Леонардо да Винчи. Не бих заменил един Ленорадо и за 1000 исус христовци!!! :)))
20
1
 
2
 
! Отговори
vv преди 11 години
май ще си турна линк към това в Facebook страницата - "Мистерии, Феномени и Мистика"
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ СЪМ ИЗБРОДИРАЛА ЗА 9 МЕСЕЦА С ЛЕКОТО , ИМА НЕЩО ВЪЛШЕБНО В НЕЯ
18
1
 
15
 
! Отговори
тя преди 11 години
Есента гледах на живо "Тайната вечеря" в Милано. Уникална е, но за съжаление всяка група може да остане вътре само 15 минути. И поне 3 месеца по-рано трябва да си купиш билети. Фреската е истински шедьовър. Атмосферата н църквата е много ... особена. Непременно я вижте, ако за се интересувате от изкуство.
17
4
 
9
 
! Отговори
Баба Гица преди 11 години
Шифърът на Леонардо скоро няма да бъде разбит,защото няма такъв гений който да успее да достигне нивото му ! А дали тези два образа са автопортрет -само Леонардо си знае,то и за Мона Лиза бяха казали,че е автопортрет на художника без брада .Така че........
16
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е виновен!
15
1
 
29
 
! Отговори
Жена преди 11 години
Ако на някого му е интересно: към края на Вт.Св.война църквицата е бомбардирана. Там, където е фреската камък върху камък не е останал, с изключение на стената с "Тайната вечеря". Мнозина смятат, че това е Божие чудо. И наистина - как да не се съхрани ненадминат шедьовър?!
14
11
 
4
 
! Отговори
do Дядо ви от село преди 11 години
Виж дедо !.Не отричаме Исус - бил е някаква си главна действаща фигура в Библията (дето не сме я чели, ама за какво да я и четем като е редактирана десетки пъти и въобще няма нищо с оригинала!), но после да го наречем възкръснал ( много хора "възкръстват", незнам дали ме разбираш ), всяка година има "непорочни зачатия", не е само това , наскоро в Индия някаква твърдеше това ,но това си е физиологичен процес при някой жени е възможно да се срещне. Същества Бог и само Бог, другото са глупости.
13
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важнот е, че всички на масата са гейове като самия художник.
12
21
 
5
 
! Отговори
Гросмайсторчето преди 11 години
Те това прилича на мойта сватба, голем купон си беше , ама само една вечер се натрескохме с френдовете!
11
10
 
12
 
! Отговори
Дядо ви от село преди 11 години
Аман от простаци, дето не са чели Библията, па се правят на изкуствоведи! Толко ли ви е трудно да установите, че Леонардо е запечатал момента, когато Исус (не Иисус!) казва:"Истина ви казвам,че един от вас ще ме предаде.", Юда се изправил с въпроса: "Да не съм аз, Господи?" И това до Христос не е никаква Мария, а св. апостол Йоан, ами почетете малко Библията бе, там цялата картина и постановката са описани. Леонардо използва моделки за образи на младежи.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До "пак съм аз"Къде по-точно видяхте Мария на картината на Христос и дванадесетте апостоли?
9
4
 
0
 
! Отговори
от 10 преди 11 години
пак съм аз , центъра на масата в картината не е в действителност средата както е в картината!както се вижда симетрията на стаята е изместена (малко дескриптивна геометрия ), всъщност центара на масата е точно между мария и исус.забелязваме симетрията на стаята и я изместваме , тогава центара на масата се получава точно на това място, а не както всъщност изглежда лека нощ
8
6
 
0
 
! Отговори
от 10 преди 11 години
между исус и мария я разделете мислено - после я съберете след като установим какво едните вършат и какво другите със жестовете си.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много коментират че давинчи е вкарал скрит замисъл. и това е така - номного търсят под кравата теле, а всичко се крие в езика на жестовете в картината . да се съпоставим ,че сме наблюдатели , в каква ситуация хората ще демонстрират тези жестове?първо разделете картината на две (мислено) какво се случва от ляво и какво от дясно...Хайде , нали номер 4 казва че няма коментари