Арктическият лед се е свил до рекордно ниско ниво

Това, което става в Арктика, променя климата и в останалия свят
Обновена: 20 сеп 2012 19:16 | 20 сеп 2012 19:16, Елка Василева
58
Арктическият лед се е свил до рекордно ниско ниво
Нивото на арктическия лед на 16 септември 2012 г. в сравнение с минималната средна степен през последните 30 години (в жълто). Снимка: Reuters

Количеството на леда в Северния ледовит океан се е свило до рекордно ниско ниво тази година, съобщи Асошиейтед прес.

Ледената шапка на Северния полюс е с площ 3,42 милиона кв. км. Измерването е направено в неделя. Това е с 18 процента по-малко от предишния рекорд от 4,17 милиона кв. км от 2007 г., съобщи Националният център по снеговете и ледовете в Болдър, Колорадо.

Измерванията се правят със спътници от 1979 г. Свиването на ледовете през 2007 г. беше с 22 процента по-голямо, отколкото измереното през 2005 г. Площта на морския лед вече е наполовината от тази през 80-те години на миналия век.

Ледът в Арктика се топи през лятото и се увеличава през зимата. От понеделник е започнало неговото натрупване. Заради предизвиканото от човешка дейност глобално затопляне морският лед се топи и изтънява все повече от две десетилетия.

Процесът тази година е много по-екстремен. "Напоследък топенето на леда през лятото се ускорява, като шестте най-ниски стойности през септември са през последните шест години" - каза Марк Серез от центъра.

Освен една силна буря за тазгодишното топене е допринесъл и постоянният ефект от глобалното затопляне. Полярните райони са мястото, където първи се появяват признаците за климатичните промени, каза Серез.

Това, което става в Арктика, променя климата и в останалия свят. Ледът в Арктика е като "климатик, който охлажда", обясни климатологът Уолт Майър. Когато се топи повече лед, ефикасността на този климатик намалява.

Ледът отразява повече от 90 процента от слънчевата топлина от Земята. Когато той бъде заменен от по-тъмния океан, повече от половината от тази топлина се поглъща от водата.

Според компютърните модели в Арктика почти няма да има лед през лятото до 2050 г. Сегашните тенденции обаче показват, че ледът се топи по-бързо, отколкото прогнозират моделите, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
14
 
! Отговори
Синоптик преди 11 години
Ще им повярвам, ако предскажат времето за сезона. Поне две-три години подред и точно.Точно тия ревльовци няколко пъти предричаха мека зима и беше *** студ. Предричаха дъждовно лято а то - сухо. От година спряха да правят сезонни прогнози, хвана ги срам накрая.Но не ги е срам да се изказват в такива статии, макар идея да нямат, какво става с климата.
26
0
 
11
 
! Отговори
До 31 преди 11 години
Не бързай да обиждаш. Този лед във всеки случай не е *** с на баба ти гребена.
25
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен - *** ***! Къде видя лазАр бе? Аман от безкнижни тиквеници!
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Земята върви по пътя на Марс и Венера и се превръща в пустиня с въглеродна атмосфера.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напишете в гугъл: Ледени блокове от Антарктика, разрязани с лазерИ първия линк е нещо потресаващо.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде да свършва тоя свят вече ,че които останем да се оправяме
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
19 *- измират пчелите и това е по целия свят за съжаление не измират само седераските чифутолюбиви ***
20
2
 
13
 
! Отговори
hgd преди 11 години
МАСОНСКИ ИГРИЧКИ АЛА БАЛА Е ВСИЧКО ДЪРМАДАН ОШАВ ПРИ ЗИМНИ ТЕМПЕРАТУРИ -20 ТОВА Е ЦИРК И ИЗМИСЛИЦИ ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ
19
3
 
2
 
! Отговори
ss преди 11 години
do Анонимен vzemi otidi nqkade za riba, na razhodka iz planinata nqkade v prirodata znam 4e darvetata prechat i nikva priroda ne moje da se vidi ama karai :) ta za nebeto si e sashtoto kakto beshe i predi 5,10,15,20,25 i 30 godini
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормални климатични процеси, ледените шапки периодически нарастват след което намаляват.Прекалено много внимание са обръща
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много хора си мислят, че всичко е някаква измислица и няма никакъв проблем.Земята е само една.Няма къде другаде да отидем.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бе ако ще и потоп да стане ,важното е ционистката *** сащ да потъне заедно с столицата на цион - джу йорк
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искайте отговори ,чрез интернет ,чрез други медии до които имате достъп и по всякакъв защо денонощно самолети от небето пръскат вещества които оставят трайните следи ,това лято бях на европейското в Полша и Украйна ,направи ми впечатление ,че и в Полша е същото като при нас ,не забелязах това в Украйна и докато небе3то над Полша беше сивкаво и замъглено ,то в Украйна небето си беше онова небе което помним от преди кристално синьо и с пухкавите облаци над хората се извършва грозен експеримент
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ледовете се топят,но страните отговорни най-много за тяхното топене -Китай,Индия,Африка и Арабският свят увеличават населението си със рекордните повече от 100 000 000 годишно.Подпомагани от алчните амбиции на европейци,американци и руснаци.Другата част от световните богаташи се разделят с стотици и хиляди милиарди от богатствата си за да им помагат да се размножават и да цапат още повече.И за всичко това сме виновни ние обикновените хора който нямат семейства с по 10 деца.Безумието световно...
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
скоро в Ню Йорк ще се котират повече яхтите от колкото лимузините
12
4
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Знаех си...аз,че има световен...климатик и затова не си купувам;но изглежда в последно време и той се е...повредил.
11
0
 
14
 
! Отговори
JR преди 11 години
Винаги съм се чудел до каква степен затоплянето може да се дължи на замърсяване и до колко на естествени процеси. Това, което имам предвид е, че промени в климата с покачване и понижаване на температурите, с увеличаване площта на ледниците и тяхното отдръпване, е имало и преди изобретяването на двигателя с вътрешно горене.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уважаеми, поразровете и попрочетете. Ако на едно място се топят, възникват на други места - това е природно равновесие.И не е за първи път.
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз искам да зная, защо самолети пръскат денонощни в небето.
8
1
 
0
 
! Отговори
3 до 6 преди 11 години
Никога!Защо питаш?